Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg måtte felle noen tårer

Den syriske trebarnsfamilien som torsdag forsøkte å rømme til kirkeasyl i Kirkenes, får bli i Norge inntil videre.

HAVNET PÅ GLATTCELLE: Tidligere i dag forsøkte Merete Nordhus (til høyre) å hjelpe asylanter å komme seg i kirkeasyl. Hun og to andre aksjonister ble i dag pågrepet i Kirkenes. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix og privat
HAVNET PÅ GLATTCELLE: Tidligere i dag forsøkte Merete Nordhus (til høyre) å hjelpe asylanter å komme seg i kirkeasyl. Hun og to andre aksjonister ble i dag pågrepet i Kirkenes. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix og privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Det oppsto kaotiske tilstander på Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger kommune etter at det ble hengt opp en liste med navn på 31 personer som skulle sendes til Russland.

Tre nordmenn ble pågrepet da de forsøkte å hjelpe flyktningene med å unngå uttransportering.

Får bli inntil videre Torsdag kvelder viser det seg at inngripenen har båret frukter.

Den syriske trebarnsfamilien som torsdag forsøkte å rømme til kirkeasyl i Kirkenes, får bli i Norge inntil videre, melder NTB.

Dette skyldes at menneskesmuglerne hadde fikset familien et falskt visum.

- Familien er fryktelig glad nå. Det var kaotiske tilstander ved Vestleiren i morges, og særlig mor var helt panisk for å bli sendt til Russland. Hun var redd for at det skulle gå riktig galt, og at familien skulle ende opp i Syria igjen, sier advokat Brynjulf Risnes til NTB.

- Kjempeglad En av de pågrepne var Merete Nordhus, som forsøkte å frakte asylsøkerne til kirka i Kirkenes. Hun sier hun mottar nyheten med stor glede.

- Jeg måtte felle noen tårer her i sted. Jeg ble kjempeglad for at de får vurdert saken sin på nytt. Det var det vi ville oppnå, å kjøpe dem litt tid. Det er helt fantastisk! sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at telefonen har glødet etter at det ble kjent at hun havnet i arresten tidligere i dag.

- Det har ringt fra inn- og utland. Det har vært en helt surrealistisk dag. Det er nesten som i en drøm på en måte. Det er ikke hverdagskost for meg å bli arrestert og satt på glattcelle.

Angrer ikke Nordhus vet ikke i hva dagens inngripen vil koste henne.

- Det eneste jeg fikk beskjed om i sted, er at jeg vil få et forelegg i posten. Jeg spurte om beløpet, men politibetjenten visste ikke. Jeg får vente og se, men jeg har en liten mistanke om at de kanskje vil sette det høyt for å statuere et eksempel.

- Angrer du på at du grep inn tidligere i dag?

- Nei, jeg angrer overhodet ikke. I hvert fal ikke nå, når de skal få saken sin vurdert på nytt. Det er en gledens dag.

- Tror du at dere utgjorde en forskjell?

- Ja, helt klart. Det var ingen som ble utsendt i dag. Jeg tror vi skapte litt furore i dag.

Håper på fortsatt kontakt Nordhus håper på fortsatt kontakt med flyktningene hun traff tidligere i dag.

- Det håper jeg virkelig. Vi jobber videre, det gjør vi. Men jeg vet ikke om vi vil gå til så drastiske skritt, for min del har jeg ikke lyst til å havne på glattcelle igjen. Det var veldig kjedelig og veldig kaldt, sier  hun.

- Vi er engasjerte og ser at det nytter å si i fra og gjøre noe. Så håper jeg at sentrale myndigheter tar til vett og snur i denne saken og gir asylsøkerne en rettferdig og lovlig asylsøkerprosess.

Regner med å gjenoppta uttransportering Daniel Drageset, kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet (PU), skrev i en e-post til Dagbladet tidligere i dag at de ikke kommer til å gjennomføre uttransporter over Storskog i dag.

- Av politioperative hensyn kan vi ikke kommentere bakgrunn for dette, skriver han.

NTB melder i kveld at politiets utlendingsenhet regner med at uttransporteringen av asylsøkere til Russland kan gjenopptas fredag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media