Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Jeg måtte grine meg til test

- Alle i helsevesenet må testes, mener en 24 år gammel pleieassistent, etter å ha testet positivt på coronaviruset.

SMITTET: En pleieassistent, som jobber med eldre pasienter i Oslo, har testet positivt på Covid-19. Hun slet med å få ta testen. Foto: Privat
SMITTET: En pleieassistent, som jobber med eldre pasienter i Oslo, har testet positivt på Covid-19. Hun slet med å få ta testen. Foto: Privat Vis mer

24-åringen, som ønsker å være anonym, jobber med eldre pasienter ved en helseinstitusjon i Oslo. Etter å ha vært i kontakt med en venninne som seinere fikk påvist Covid-19, ønsket 24-åringen selv å teste seg.

- Jeg hadde ingen symptomer, men ville teste meg fordi det siste jeg vil gjøre er å gå på jobb og spre eventuell smitte, sier hun.

Til tross for at hun jobber i helsevesenet, har vært i kontakt med en smittet, og attpåtil nylig har vært i utlandet, opplevde hun å nærmest bli «nektet» å ta testen.

Søndag ble 24-åringen testet - mandag fikk hun vite at hun er smittet av coronaviruset.

- Nektet meg test


- Jeg ringte legevakten onsdag forrige uke. Først nektet de meg test. Jeg ble så frustrert at jeg begynte å gråte. Hadde jeg ikke grått, hadde jeg ikke fått testet meg, forteller pleieassistenten og fortsetter:

- Jeg synes det er helt hull i hodet at det er så vanskelig - alle i helsevesenet bør testes!

Folk opplever ulike symptomer ved coronasmitte. 24-åringen fra Stavanger har ikke merket symptomer, annet enn at hun er litt tett i nesa.

AVLASTNING: Coronaviruset fortsetter å herje i Norge, og dette av sju nye feberpoliklinikker i Oslo. Disse skal avlaste legekontor og legevakt i kommunen. Video / Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Pleieassistenten er i karantene etter en utenlandstur og skulle etter planen tilbake på jobb mandag om ei uke. Nå er hun i isolasjon i minst to nye uker.

- Jeg jobber med eldre og det er fælt å tenke på at jeg kunne gått på jobb på mandag og smittet og kanskje forårsaket pasienters død, sier hun.

Per 23. mars har Norge testet over 60 000 mennesker for coronaviruset, ifølge Folkehelseinstituttet. Helsepersonell er blant dem som skal prioriteres dersom de har symptomer, ifølge FHIs retningslinjer. 24-åringen har ikke merket symptomer, men testet altså positivt.

Helsedirektoratet vil ikke kommentere enkelttilfeller, men henviser til FHIs testkriterier. De understreker samtidig at corona-situasjonen er løpende og at tiltak vurderes og reguleres fortløpende.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

- Gikk der og spredte smitte

Søndag tok hun testen på legevakten ved Aker sykehus i Oslo. Det er en times gåtur unna hvor 24-åringen bor. Hun kjenner ingen som kunne kjøre henne, og taxi og kollektivtransport var utelukket grunnet smittefare. Derfor gikk hun til legevakten, som tar en time hver vei.

- Det var mye folk i gatene, og jeg gikk jo der og potensielt spredde smitte, sier hun, tydelig opprørt.

Hun spurte om det var mulig å ta testen hjemme, men fikk nei.

- Jeg mener det burde være mulig å få teste seg hjemme, for å unngå smitte. Det føles uansvarlig at jeg har gått ute blant folk med smitte.

I Norge er ikke hjemmetesting et alternativ foreløpig, ifølge FHI. Danmark åpnet nylig for hjemmetesting, mens land som Sør-Korea har gjort dette lenge.

Pleieassistenten ønsker å dele sin historie, i håp om at flere kan testes.

- Ved å la være å teste folk, og særlig helsepersonell, frykter jeg at smitte spres blant helsepersonell som igjen kan spre seg til pasienter på sykehjem og sykehus.

- Ta alle tilfeller på alvor

Hun vet at smitten trolig kom fra en venninne, men venninnen kjenner ikke til smittekilden.

- Hun er mye dårligere enn meg, og hun aner ikke hvor smitten kom fra. Det kan være fra grønnsaker på butikken eller kollektivtransport.

24-åringen bor sammen med sin søster som nå også skal testes.

- Det er skummelt at viruset ligger og ulmer rundt omkring. Jeg kjenner at jeg er irritert over måten testingen foregår på.

- Ta alle tilfeller på alvor! Test alle, mener jeg, avslutter pleieassistenten.

Hele Norges coronakart