- Jeg måtte innrømme at mye begynte på Wall Street

Barack Obama ble møtt med kritiske spørsmål fra G20-landene.

FØRSTE TOPPMØTE: G20-møtet i London ble avsluttet i dag med enighet om en omfattende tiltakspakke som skal få verdensøkonomien på fote igjen. USAs president Barack Obama deltok for første gang og var svært fornøyd med den gode dialogen han hadde med kollegaene. Foto: Saul Loeb/Scanpix
FØRSTE TOPPMØTE: G20-møtet i London ble avsluttet i dag med enighet om en omfattende tiltakspakke som skal få verdensøkonomien på fote igjen. USAs president Barack Obama deltok for første gang og var svært fornøyd med den gode dialogen han hadde med kollegaene. Foto: Saul Loeb/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Her kan du lese slutterklæringen fra G20-toppmøtet (på engelsk).

 (Dagbladet.no): USAs president Barack Obama holdt pressekonferanse i kveld i etterkant av G20-møtet der verdens toppledere ble enige om en gigantisk krisepakke på 1000 milliarder dollar.

Pengene skal brukes gjennom Verdensbanken og IMF (Det internasjonale pengefondet) og den endelige uttalelsen fra møtet legger vekt på at utviklingsland og økonomier i sterk vekst skal få mer å si i prosessen med å hjelpe den globale økonomien.

Minst like viktig er enigheten om å innføre sterkere reguleringer av hedge fond, skatteparadiser og banksektoren.

Obama mener kristiltakene er et vendepunkt i arbeidet med å redde verdensøkonomien.  

- Vi skylder alle våre innbyggere å handle og å handle raskt. Vi har blitt enige om en rekke enestående tiltak for å gjenopprette veksten og hindre at en slik krise kan skje igjen, sa Obama ifølge AP.

Skylder på USA
På pressekonferansen ble Obama blant annet spurt om hvordan han hadde blitt mottatt av sine kollegaer fra G20-landene og om mange skylder på USA som årsaken til finanskrisen.  

- Det har vært antydninger fra flere land om at krisen startet i USA, at den startet på Wall Street. Og jeg måtte innrømme at mye  begynte på Wall Street. I USA har vi hatt en rekke firmaer som tok uansvarlig høy risiko. Dette har fått en enorm effekt på både den amerikanske og den globale økonomien.

Obama mener imidlertid at hans vilje til å påta seg skyld på vegne av den amerikanske finansnæringen gjorde stemningen god.
- Jeg er veldig imponert over mine kolleager i G20, deres vilje til å se framover, være konstruktive og søke samarbeid, sa presidenten på pressekonferansen som ble sendt direkte på tv verden over.

Han understreket at kollegaene fra Europa, Asia og Sør-Amerika også uttrykte beundring for USA og amerikanske verdier.
- Alle forstår at med en global økonomi og pengeflom over landegrensene så trenger vi reguleringer på en global basis, hvis ikke vil slike kriser komme igjen.

Han sa også at han er veldig fornøyd med at G20-landene har stanset proteksjonismen som han mener kunne forverret krisen. Han mener enigheten er et sterkt signal om støtte til åpne markeder.

Terror og klima
Obama har i tillegg til økonomi drøftet en rekke andre spørsmål med topplederne fra G20. Han har hatt private samtaler med statsoverhodene fra Russland, Kina, Storbritannia og India.

En indisk journalist lurte på hvordan Obama vil hjelpe Indias statsminister med å takle terrorisme fra Pakistan.

- Først vil jeg si at deres statsminister er en klok og flott mann. Vi diskuterte terrorisme i vår samtale og vi er begge bekymret over ekstremister som har søkt tilflukt i Pakistan og bygd seg baser der. Men vi snakket også om terrorisme i generelle vendinger og er enige i at dette er en viktig kamp, sa en diplomatisk Obama.

Han understreket at han ivrer for samarbeid på flere fronter med de viktige landene i Sentral-Asia.

- Den største fienden for både Pakistan og India er fattigdom og det hadde vært svært gunstig med en mer konstruktiv dialog mellom landene. Vi snakket også om energi. Jeg understreket hvor viktig det er at USA står fram som et eksempel og reduserer vårt CO2-utslipp. Det er nødvendig for å få India og Kina med i denne kampen.

G20

• G20 er et uformelt forum for verdens 20 største økonomier som skal fremme samarbeid og diskusjon mellom industrinasjoner og utviklingsland, primært om økonomiske spørsmål.

• De 20 medlemmene er: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Storbritannia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Tyskland, EU og USA. I tillegg er Det internasjonale valutafondet (IMF) og Verdensbanken representert på møtene.

• Medlemslandenes finansministre og sentralbanksjefer møtes hvert år.

• G20 representerer 85—90 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP), 80 prosent av verdens utenrikshandel og to tredeler av verdens befolkning.

• G20 ble etablert i september 1999.

• Førstkommende torsdag starter G20-toppmøtet i London. Der skal den økonomiske krisen og tiltak for å regulere finansmarkedene diskuteres.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer