Manglerudhjemmet:

- Jeg måtte på sykehjem for å få vin på formiddagen

Vinsmaking på «landets mest omtalte» sykehjem. 

«FYLLEFEST»: Om lag 20 av beboerne på Manglerudhjemmet i Oslo fikk besøk av foredragsholder og vinekspert Frank Røstgård i baren på sykehjemmet. Det resulterte i mye vin og god latter. - Alle sykehjem kan gjøre dette, mener daglig leder. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) - Er det fyllefest her? Det ser sånn ut, påpeker Gerd Johannessen (86), til latter fra de andre, idet hun setter seg i baren på Manglerudhjemmet.

I liket med resten av beboerne på spesialsykehjemmet, har hun demens.

Sykehjemmet i Oslo fikk massiv oppmerksomhet i fjor sommer da Aftenposten fortalte om hvordan de ansatte hadde forvandlet sykehjemmet totalt. Inspirasjonen kom fra et hotell: Møblene, interiøret, baren, butikken - alt for at beboerne skulle føle seg mer hjemme.

Gratis vinsmaking

15. februar var det vinsmaking på tapeten. Sykehjemmet ble kontaktet av Frank Røstgård fra «Alt om vin», som gjerne ville holde vinsmaking for beboerne. Helt gratis.

Om lag 20 av hjemmets over 60 beboere var til stede.

På spørsmål om hvilken vin som smaker best, er Johannessen usikker.

- Det går litt i surr når det blir så mye forskjellig å smake på. Men jeg synes at alle var bra, sier hun til Dagbladet.

Anne Marie Bøhm (84) synes at det aller beste med vinsmakingen er samholdet.

- Det beste er å samles alle sammen om noe hyggelig. Det er veldig flott.

De brygger sitt eget øl, handler mat i «butikken», og har spa tilgjengelig. Nå får de også smake edle dråper, selv om klokka såvidt har passert elleve.

- Jeg måtte på sykehjem for å få vin på formiddagen, ler Marit Skjeldal (75).

- Noe alle kan få til

Daglig leder på Manglerudhjemmet, Hilde Helland, synes at det er viktig å gi beboerne gode tilbud.

- Vi mener at det er viktig at selv om man kommer på sykehjem, så må man kunne fortsette livet som man hadde før. Det er ikke gitt at du liker bingo, selv om du kommer hit. Vinsmaking kan være vel så bra.

Helland mener at dette er noe alle sykehjem kan få til:

- Det er gratis, men det er en annen måte å jobbe på. Det krever litt mer av oss, men på en morsom måte, når vi ser hvor mye det gir beboerne, forteller hun til Dagbladet.

Beboerne får smake på en musserende, to hvite, to røde og til slutt - en dessertvin. Restene får de beholde, og beboer Arvid Bjerklien (84) er rask opp av stolen for å se om han kan finne noe mer.

- Vinen er sur, kommenterer Bjerklien.

- Vi sier ikke sur om vin. Heller syrlig, påpeker Frank.

Se video av vinsmaking på Manglerud sykehjem øverst i saken.

Privatiseringsdebatt

Videoen Aftenposten publiserte av sykehjemmet i fjor sommer, er sett nesten syv millioner ganger på Facebook. Manglerudhjemmet er drevet av det private Unicare, men skal etter planen overtas av kommunen igjen innen to år.

Oppmerksomheten rundt Manglerudhjemmets innsats for beboernes trivsel skapte en debatt rundt privatisering av sykehjem.

- Manglerudhjemmet har fungert aldeles utmerket, og har vært en flott inspirasjon for våre kommunale sykehjem. Det er skremmende at byrådet av ideologiske grunner vil avvikle et godt privat tilbud som koster det samme som eller mindre enn kommunal drift, sa Fabian Stang (H) til Aftenposten i sommer.

Inga Marte Thorkildsen (SV) er byråd for eldre, helse og sosiale tjenester. Hun forteller at de satser tungt på flere ting i Oslo nå.

- Vi satser på at alle sykehjemmene skal bli mer hjem og mindre institusjon, og at vi har tettere samarbeid med skoler og barnehager for å få til gode møter mellom barn/unge og eldre. Også at fagfolks, eldres og pårørendes kreativitet og ønsker skal få større plass.

- Vårt mål er å sikre kvalitet og kontinuitet i tilbudene til eldre med hjelpebehov. Vi ser at et omfattende anbudssystem kan bidra til å sette stabiliteten til gode tilbud på spill, samtidig mener vi at det er viktig med et mangfold i eldreomsorgen.

Torkildsen forteller også at bystyrets flertall, med byrådspartiene, KRF og Rødt, har bedt byrådet utarbeide en strategi for at 25 prosent av sykehjemsplassene skal drives av ideelle i 2025.

- Vi skal aktivt prioritere ideelle framfor kommersielle for å nå dette målet. Det syns jeg er bra, sier Thorkildsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer