«Jeg måtte passe på at han fikk mat»

Psykiater Inger Thoen besøkte sin mann Alf Nordhus på sykehjemmet nesten hver dag i fire og et halvt år. - Jeg var nødt til å passe på at han fikk mat og medisiner i perioder. Politikerne har ikke skjønt hvor dårlig det står til på sykehjemmene våre, sier Inger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Høyesterettsadvokat Alf Nordhus flyttet på et sykehjem i Oslo i 1993 etter en hjerneblødning. Han var pasient her til han døde i 1997.

- Jeg vil ikke si at min mann hadde det verre enn andre. Det er det som er skremmende. Det er heller ikke riktig å legge skylden på pleierne, for de gjør ofte så godt de kan. Likevel, når de er nødt til å løpe fra pasient til pasient, blir situasjonen uholdbar. Hvis jeg ikke hadde sørget for at Alf fikk i seg mat, ville han trolig ha sultet, sier Inger. Hun mener at politikerne sitter med ansvaret for forholdene ved norske sykehjem.

- De eldre skal ikke behandles som om de er stykkgods på siste stasjon før døden. De er mennesker som må behandles med verdighet. Jeg reagerer spesielt på pleiere som snakker til pasienter som om de er barn. Jeg husker Alf sa til meg: «De oppfører seg som om vi er barn i en barnehage.» Psykiateren er sterkt imot «dulling» med pasientene.

- Hvis man snakker til eldre som om de var babyer, mister de etter hvert sin identitet. De må få beholde sin verdighet selv om de blir gamle, sier Inger Thoen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer