VITNET: I arvestriden i Borgarting lagmannsrett i dag fortsatte serien om privatetterforskeres samarbeidsforhold på tvers av ulike saker og oppdragsgivere de jobber med. Privatetterforsker Ola Thune (60) vitnet om sin kortvarige befatning med 100-millioners tvisten som hans bekjente Mona Høiness har stått midt oppe i siden juni 2011. Foto: Nina Hansen
VITNET: I arvestriden i Borgarting lagmannsrett i dag fortsatte serien om privatetterforskeres samarbeidsforhold på tvers av ulike saker og oppdragsgivere de jobber med. Privatetterforsker Ola Thune (60) vitnet om sin kortvarige befatning med 100-millioners tvisten som hans bekjente Mona Høiness har stått midt oppe i siden juni 2011. Foto: Nina HansenVis mer

- Jeg måtte varsle Mona og mannen

Ola Thune i retten i dag om «detektiv-lekkasjene».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I arvestriden i Borgarting lagmannsrett i dag fortsatte serien om privatetterforskeres samarbeidsforhold på tvers av ulike saker og oppdragsgivere de jobber med.

I retten i går beklaget privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde at han hadde røpet informasjon fra Urdahl-siden, som havnet hos motparten Mona Høiness i den betente testamentstriden.

Samtidig sa Skjolde at han var «sterkt sveket» av kollega Thune.

Privatetterforsker Ola Thune (60), også han tidligere politimann, vitnet om sin kortvarige befatning med 100-millioners tvisten som hans bekjente Mona Høiness har stått midt oppe i siden juni 2011.

Da døde barnløse Synnøve Alver Urdahl, med Høiness som enearving i testamentet, som Urdahls slektninger forsøker å få kjent ugyldig.

- Mona Høiness og jeg har kjent hverandre endel år i profesjonell sammenheng og i noen middager. Vi ble først kjent da jeg ble invitert til et tv-program hun hadde på 1990-tallet

- Er det vennskap mellom dere, ville lagdommer Peter L. Bernhardt vite.

- Ja, kall det gjerne det, svarte Thune.

Mer Malthe-Sørenssen Det meste av Thunes vitnemål sirklet rundt privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen, som vitnet onsdag  - av Thune omtalt som Geir Selvik.

- Det var Mona Høiness ektemann Erik Overgaard som ringte meg på kvelden 4. mars om jeg kjente Geir Selvik. Det gjorde jeg ikke, men jeg hadde hørt at Selvik i forbindelse med Klomsæt-saken hadde forsøkt å selge informasjon som skulle være frifinnenede.

- Selvik hadde først operert med en pris på 100 000 kroner, så ble prisen 50 000, og det endte visst med at Sigurd Klomsæt betalte 10 000 kroner.

Dagbladet har søkt Klomsæt for en kommentar - uten hell.

- Sludder og vås Geir Selvik Malthe-Sørenssen avviser på det sterkeste disse påstandene.

- Jeg har ikke mottatt noe lønn fra Klomsæt i den saken i det hele tatt. Det er sludder og vås, sier han til Dagbladet.

- Jeg videreformidlet informasjon til ham ved en anledning, etter at noen påsto at de satt på en CD med materiale som var lekket til pressen - og at dette materialet var forsøkt solgt til andre medier, forut for det Klomsæt ble beskyldt for. Klomsæt ønsket ikke å kjøpe dette. Seinere kom han tilbake og lurte på om det var mulig å gjøre noen undersøkelser. Da var det mulig å betale 10 000 kroner om det dukket opp informasjon som var riktig. Men jobben førte ikke fram, og det endte ikke opp i noen ting. Jeg har ikke fått noen lønn, sier Selvik Malthe-Sørenssen.

2002 - siste gang i Dubai - Overgaard var oppbrakt over hva han hadde hørt om at han skulle ha virksomhet i Dubai og en angivelig pc der. Han ba meg sjekke ut og dokumentere når han sist hadde vært i Dubai. Og utfra bankutskrifter og annen dokumentasjon fant jeg ut at Overgaard ikke hadde vært der siden 2002, forklarte Thune i retten.

- På årsmøtet i foreningen vår ble Selvik og Dubai-sporet et tema. Dagen etter dukket Jan-Arnt Skjolde opp på mitt kontor og fortalte om en annen sak Selvik hadde vært involvert i, og der klienter i følge Skjolde følte seg lurt av Selvik. Det dreide seg altså om dette pc-sporet i Dubai.

Skjolde opplyste til Dagbladet i går at han har meldt seg ut av denne etterforsker-foreningen etter det som har skjedd.

- Måtte varsle Mona og Erik - Jeg spurte meg selv: hva er dette for noe? Selvik hadde jo selv sagt at han ikke hadde tro på Dubai-sporet lenger. Skulle han altså hvitvaske sin egen tvil for å fortsette et oppdrag ? Jeg må jo gjøre et valg: jeg tror at dette er feilaktig informasjon som Selvik forsøker å hvitvaske, og da følte jeg at jeg måtte varsle Mona og Erik, forklarte Thune.

Thune sa han skjønte at Skjolde kunne ha reagert på dette.

Thune fortalte at han først tok kontakt med Sigurd Klomsæt om hva han hadde hørt om Geir Selviks rolle i hans sak. Klomsæt ga meg klarsignal til å bruke disse opplysningene videre. I den sammenheng dukket navnet Stein Møllerhaug opp.

- Og han fortalte meg at Selvik hadde opptrådt underlig i en sak de to hadde sett på sammen.

Ba om hacking - Selvik skal ha bedt Møllerhaug om å hacke pc-en til Mona Høiness, forklarte Thune.

- Er du sikker på at han brukte ordet hacke, spurte Høiness' advokat Mette Yvonne Larsen.

- Ja, hundre prosent sikker. Og Møllerhaug ga uttrykk  for at han mislikte arbeIdsmetodene, avsluttet Thune sitt vitnemål.

I retten onsdag avviste Geir Selvik Malthe-Sørenssen bestemt at han bruker ulovlige arbeidsmetoder.