- Jeg mener abort er galt, det er å ta liv

Det skrev De Grønnes førstekandidat i Sogn og Fjordane i sin blogg 17. februar i fjor. Så fikk han smake partipisken. Nå spres innlegget av politiske motstandere.

SLETTET: Dette innlegget mot abort slettet Tor Øyvind Westbye for to - tre dager siden. Faksimile: internett.
SLETTET: Dette innlegget mot abort slettet Tor Øyvind Westbye for to - tre dager siden. Faksimile: internett.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et innlegg på bloggen sin 17. februar 2012, skrev De Grønnes førstekandidat fra Sogn og Fjordane, Tor Øyvind Westbye, at han er motstander av abort. 

«Vi kan ikke forby det vi ikke liker. Det er moralisme. Men vi kan si høyt og tydelig fra om hva vi mener er rett og galt. Det kalles å ta et moralsk standpunkt. Jeg mener abort er galt, det er å ta et liv,» skrev Westbye.

Og fortsatte:

«For å slippe å forholde seg til at det er et menneske og et liv som ligger i livmoren, bruker aborttilhengere utrykk som «embryo» og «celleklump» for på den måten beskrive noe som ikke ligner på et menneske. Da er det også lettere å ta fra det ufødte livet menneskeverdet. Å si at fosteret er en del av kvinnens kropp går også på det samme. På samme måte kan soldater i krig dehumanisere fienden ved å kalle dem «kryp» og «rotter». Det er nemlig lettere å skyte på dem hvis man ser på fienden som skadedyr.»

Han konkluderte med:

«At jeg skal være med å finansiere at en 35 år gammel kvinne i fast forhold med jobb skal få utført sin 3. abort opplever jeg som fullstendig urimelig.»

Spres på nett For to — tre dager siden slettet han kommentaren. For innlegget er i strid med Miljøpartiet De Grønnes program. Men det var for seint. Nå spres innlegget i sosiale medier av politiske motstandere og folk som lurer på hva som er De Grønnes syn.

- MDG; for miljø, mot abort, skriver Jette F. Christensen fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe på Twitter, og legger ved lenken til innlegget.Inga Marte Thorkildsen i SV kommenterte også på SVs pressekonferanse i ettermiddag at det er uklart hva De Grønne mener om abort.

- Ikke det vi mener - Det er det ikke, sier Hanna Marcussen, talsperson for De Grønne.

- I vårt program står det klart og tydelig at vi vil jobbe mot alle forsøk på innskrenking av abortloven. Dette er hans personlige mening, sier Marcussen.

- Hva skjer hvis Westbye blir innvalgt på Stortinget og saken kommer opp?

 Han har ikke reservert seg for noe som står i vårt program, dette var noe han skrev før vårt nye program ble vedtatt. Han går til valg på gjeldende program, sier Marcussen.

- Så han får smake partipisken?

- Hvis noen har noe problem med det som står i programmet, kan de reservere seg. Han har ikke gjort det.

- Drittpakke Tor Øyvind Westbye har bakgrunn fra KrF. Han mener fortsatt det han skrev, men bekrefter at han står på partiprogrammet.

- Dette ble skrevet mens jeg satt i programkomitéen. Den endringen jeg ville ha er egentlig mindre radikal enn den Erna Solberg ville ha, men jeg fikk ikke flertall for mitt syn. Men jeg er valgt på partiets program og har ingen annen agenda.

- IKKE VÅR POLITIKK: Hanna Marcussen garanterer at Tor Øyvind Westbye vil holde seg til De Grønnes partiprogram, som ikke vil røre abortloven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
- IKKE VÅR POLITIKK: Hanna Marcussen garanterer at Tor Øyvind Westbye vil holde seg til De Grønnes partiprogram, som ikke vil røre abortloven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer

Han mener han er utsatt for en drittpakke.

- Jeg hadde glemt innlegget, men folk har lagret det. Det er en god, gammeldags drittpakke, sier Westbye.

Hanna Marcussen synes ikke det er overraskende at partiet nå får en tøffere behandling.

- Jeg synes ikke det er overraskende når vi vokser så mye som vi gjør. Da vil politiske motstandere grave fram ting som setter oss i et uheldig lys. Som stortingsparti må vi forvente at vi blir gått nærmere i sømmerne. Men jeg håper samtidig at vi kan ha saklig debatt om det vi faktisk står for. Det er mer interessant, og det er det velgerne er opptatt av, sier hun til Dagbladet.

Kraftig fram På Dagbladets måling lørdag går Miljøpartiet De Grønne fram ett prosentpoeng til 2,9 prosent. Aftenpostens måling gir dem enda bedre tall: Partiet får 5,1 prosents oppslutning og ni mandater på Stortniget. Samtidig raser SV oppslutning 1,2 prosentpoeng til 3,1 prosents oppslutning. Det gir dem kun ett mandat på Stortinget.