- Jeg mener det er best for LO at jeg trekker meg

- Denne situasjonen rammer også mine nærmeste og det rammer LO i sterk grad, sa en beveget Gerd-Liv Valla i dramatisk pressekonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg kan tåle 9000 presseomtaler i løpet av en måned. Jeg kan tåle drapstrusler med sikkerhetsopplegg døgnet rundt. Men denne situasjonen rammer også mine nærmeste og det rammer LO i sterk grad. Jeg har derfor for kort tid siden varslet sekretariatet om at det er best for LO at jeg trekker meg fra mitt verv som LO-leder, sa LO-lederen under den dramatiske pressekonferansen som startet klokken 13:50 i dag.

Fra talerstolen i Folkets hus sa en dypt beveget Valla at det eneste hun i dag angret på, var at hun ikke gikk av 29. januar.

Som Dagbladet.no skrev tidligere i dag, konkluderer Fougner-rapporten med at LO har brutt arbeidsmiljøloven. Dette avviste Valla på pressekonferansen, der hun kom med krass kritikk av granskingsprosessen.

- Jeg kan ikke se at jeg har brutt arbeidsmiljøloven, og kan heller ikke se at Fougner-rapporten har dokumentert det. Hadde dette vært en dom og ikke en rapport, ville jeg gått inn for å anke den.

Kritisk

Valla brukte krasse karakteristikker da hun snakket om granskerne, som hun omtalte som et «domstolsliknende utvalg». Hun var også sterkt kritisk til alle lekkasjene fra utvalget.

- Det har vært spesielt tøft at utvalget har oppfordret til å gjøre rede for sladder om smått og stort. Mye av det som har skjedd opplever jeg som uverdig, sa Valla.

- Jeg kan ikke se at det jeg som leder har gjort i forhold til Yssen eller andre i LO, bryter med de lover og regelverk som jeg selv har kjempet frem.

TREKKER SEG: Gerd- Liv Valla under pressekonferansen i Folkets Hus. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TREKKER SEG: Gerd- Liv Valla under pressekonferansen i Folkets Hus. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- De siste ukene har vært en tung tid for LO. I ukesvis har LO handlet om interne stridigheter, lekkasjer. Smått og stort har blitt blåst opp til store førstesidesaker. Dette har ført til mye vondt blod og mistenksomhet. De ansatte og LO-medlemmene har hatt en tøff tid, sa Valla.

Stolt

I sin siste tale som LO-leder åpnet hun med å fortelle at hun så det som et privilegium å ha fått lov til å lede LO gjennom seks år. Hun trakk frem slaget om arbeidsmiljøloven og kampen for sykelønn som sine  viktigste saker.

- I nærmere seks år nå, har jeg hatt gleden av å lede LO, en organisasjon som jeg og andre brenner for. Vi har oppnådd flotte resultater, det er jeg stolt over, sa Valla. .

Hun trakk også frem sin tidligere nære medarbeider Tore Myrvold som i dag hadde sendt henne en av de hyggeligste SMSene hunhadde mottatt på lenge.

- Jeg kjenner deg som en sterk og krevende, men også som en god og lyttende leder, var beskjeden.

TREKKER SEG: Gerd- Liv Valla under pressekonferansen i Folkets Hus. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TREKKER SEG: Gerd- Liv Valla under pressekonferansen i Folkets Hus. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
- Jeg mener det er best for LO at jeg trekker meg