Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg mener det er ting han har visst, som han ikke har fortalt til Stortinget

Stort nærmere en mistillitserklæring mot justisminister Anders Anundsen (Frp) kan ikke Arbeiderpartiets Jette Christensen komme.

PÅ GRILLEN: Gjennom gårsdagens høring i kontrollkomiteen, ble det klart at det er få spor etter justisminister Anders Anundsens oppmyking av asylpolitikken, nærmere bestemt at han - etter samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene - fjernet det særskilte fokuset på uttransportering av lengeværende asylbarn. Han fulgte aldri opp sitt eget styringssignal, og innførte høyere måltall og økte ressursene, med det resultatet at enda flere lengeværende asylbarn ble sendt ut. Alt dette er imidlertid underordnet. Spørsmålet er fortsatt om han har feilinformert Stortinget underveis. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PÅ GRILLEN: Gjennom gårsdagens høring i kontrollkomiteen, ble det klart at det er få spor etter justisminister Anders Anundsens oppmyking av asylpolitikken, nærmere bestemt at han - etter samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene - fjernet det særskilte fokuset på uttransportering av lengeværende asylbarn. Han fulgte aldri opp sitt eget styringssignal, og innførte høyere måltall og økte ressursene, med det resultatet at enda flere lengeværende asylbarn ble sendt ut. Alt dette er imidlertid underordnet. Spørsmålet er fortsatt om han har feilinformert Stortinget underveis. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er uansett for tidlig for en konklusjon. For nå, før kontroll- og konstitusjonskomiteen har fått gått gjennom dokumentasjonen fra den ni timer lange høringa og behandlet saken ferdig, nøyer hun seg med å si:

- Min tillit til Anundsen er svekket etter høringa. Det er riktig at den ikke var så høy før høringa, heller. Grunnen til at tilliten er ytterligere svekket, er at svarene er så sprikende, det er en så liten erkjennelse av at det har skjedd feil

Komiteens leder Martin Kolberg (Ap) var fredag klar på at han mener Anundsen er ganske aleine om den versjonen av asylbarn-saken som han la fram for komiteen.

- Jeg mener det er ting han har visst, som han ikke har fortalt til Stortinget. Han sier selv at det gjelder ting han ikke har fått direkte spørsmål om, men opplysningsplikten til Stortinget handler ikke bare om å svare på direkte spørsmål, det handler også om å gi et fullgodt bilde. En statsråd har ansvaret for å opplyse Stortinget om alt som er relevant, sier Christensen til Dagbladet.

Kan ryke Fredagens maratonhøring i kontrollkomiteen der en rekke aktører knyttet i asylfeltet kastet lys over den såkalte asylbarn-saken, endte i en intens utspørring av justisminister Anders Anundsen (Frp). Siden starten av desember, da Bergens Tidende avslørte at Anundsens styringssignal om en mykere politikk overfor lengeværende asylbarn ikke var oppfattet av politiet, har en lang rekke avsløringer rullet opp flere sider av regjeringens asylpolitikk.

Kontrollkomiteen har ikke som mål å felle dom over politikken, men hadde satt seg fore å finne ut av én ting: Har Anundsen lagt alle kortene på bordet overfor Stortinget når han tidligere har informert om saken. Er svaret nei, kan Frp-eren raskt bli den første statsråden som forsvinner ut av regjeringsdøra.

Både i Venstre og KrF er tilliten til Frp-statsråden tynnslitt.

- Den proklamerte politikkendringen som Anundsen har gått til Stortinget med, den har han overhodet ikke fulgt opp, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF).

- Det går ikke an å konkludere med at dette ikke ender i mistillit. Men jeg vil heller ikke konkludere med at det vil bli mistillitsforslag. Vi må gå gjennom sakens fakta, gå gjennom alt som er sagt under høringen og holde det opp mot de kjente fakta i saken, sier Abid Raja.

- Den klare politikkendringen som Anundsen sier han varslet, den er ikke etterlevd nedover i systemet. Det er alvorlig, og spørsmålet er hvor mye ha burde ha skjønt, eller har skjønt, om dette, og hvordan han burde fulgt opp dette bedre før en avis etter elleve måneder gjorde ham oppmerksom på det.

- Alvorlig sak - Jeg tror Anundsen har en vanskeligere sak nå, enn han hadde klokka ni da høringa startet. Det er to grunner til det: Han har overfor Stortinget sagt at det var en klar og viktig politikkendring, men ingen tror lenger at det har skjedd en politikkendring - alle veit at ingen oppfattet det, og vi vet at han ikke gjorde noen ting for å få det til. Det er forsåvidt greit å ikke gjøre noen ting, men dersom du forteller Stortinget noe annet, så har du en alvorlig sak, sier saksordfører Bård Vegar Solhjell (SV).

- SVEKKET STATSRÅD: Ap's Jette Christensen mener Anders Anundsen har holdt informasjon tilbake fra Stortinget, men har ennå ikke konkludert på om det bør fremmes mistillit mot justisministeren. Spørsmålet er hva kontrollkomiteen kommer til når de får behandlet saken ferdig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- SVEKKET STATSRÅD: Ap's Jette Christensen mener Anders Anundsen har holdt informasjon tilbake fra Stortinget, men har ennå ikke konkludert på om det bør fremmes mistillit mot justisministeren. Spørsmålet er hva kontrollkomiteen kommer til når de får behandlet saken ferdig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer