Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Natteravnene på Vestli

- Jeg mener natteravnene bør trekke seg unna en stund

Vestli-beboer Britt Lindhart (73) mener at natteravnene på Vestli bør ta en pause fordi «de skaper mer uro enn trygghet». Hun får støtte fra flere. Nå tar Natteravnene selvkritikk.

HELLER POLITI ENN NATTERAVN: En rekke personer Dagbladet har vært i kontakt med, mener at noen av natteravnene på Vestli skaper mer trøbbel enn trygghet. De ønsker heller forebyggende politi i området. Her er politi på Vestli torg tidligere i år.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HELLER POLITI ENN NATTERAVN: En rekke personer Dagbladet har vært i kontakt med, mener at noen av natteravnene på Vestli skaper mer trøbbel enn trygghet. De ønsker heller forebyggende politi i området. Her er politi på Vestli torg tidligere i år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
BLE ANGREPET: To ganger de siste månedene har natteravnerne på Vestli blitt kastet stein på av ungdommer. Politiet er bekymret for utviklingen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BLE ANGREPET: To ganger de siste månedene har natteravnerne på Vestli blitt kastet stein på av ungdommer. Politiet er bekymret for utviklingen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Siden slutten av april har det vært oppmerksomhet rundt natteravnene på Vestli, som to ganger har blitt angrepet med stein av ungdommer. Så også sist helg, da én av natteravnene ble skadd.

- Jeg mener natteravnene bør trekke seg unna en stund da de skaper mer uro enn trygghet, sier Britt Lindhart, Vestli-beboer.

- Ikke truende

TA EN PAUSE: Er rådet Vestli-beboer Britt Lindhart har til natteravnerne på Vestli. Foto: Privat
TA EN PAUSE: Er rådet Vestli-beboer Britt Lindhart har til natteravnerne på Vestli. Foto: Privat Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke personer som har patruljert med natteravnene på Vestli, og som sier de er «skeptiske» og «skremt» av enkelte personer i natteravn-gruppa, som de mener «provoserer mer enn de trygger nærmiljøet».

Helga for halvannen uke siden gikk Britt Lindhart og datteren natteravn på Vestli for første gang. Med var også ordfører Marianne Borgen og journalister fra både NRK og Nettavisen.

- Alt var stille og rolig den kvelden, men like før 22.30 hører vi et par ungdommer si at «vi skal steine og skyte natteravnene». Det er ikke greit å si slike ting, men jeg oppfattet ikke situasjonen som truende, sier Lindhart.

Hun forteller at den ene av natteravnene løp for å varsle politiet.

- Jeg skjønner at noen av natteravnene er litt nervøse etter å ha blitt kastet stein på tidligere. Men jeg var også der og følte meg altså ikke truet, sier Lindhart og fortsetter:

- Jeg tenker at natteravnene bør ta seg en pause. De er de eneste som blir angrepet på Vestli, og det kan handle om deres tilnærming til ungdommen. Kall meg gjerne naiv, men jeg opplevde ikke situasjonen truende, gjentar Lindhart.

- Kommenterer seinere

Lederen av Natteravnene i Stovner og Vestli, Annstein Garnes, er sjokkert over påstandene, ifølge Aftenposten. Dagbladet var i kontakt med Garnes tidligere i dag, og skal få kommentar utover kvelden. Til Aftenposten sier han:

- Jeg er også blitt konfrontert om dette av andre i dag. Nå skal vi ha et møte mellom Natteravnene og politiet i ettermiddag. Jeg vil ikke kommentere disse påstandene før det. Vi skal nå finne ut hvordan vi skal respondere på dette. Vi vil ikke helle bensin på bålet, sier Garnes til Aftenposten.

- Dagbladet har kommet med innspill om at noen av natteravnene kan ha opptrådt provoserende - og vi tar noe selvkritikk og vil nå ta to grep. Det ene er at vi ikke vil tillate bruk av hund. Det har nok skapt mye skepsis blant folk i et område der ikke mange har hund, sier generalsekretær Lars Norbom til Dagbladet.

- Vi har sjekket påstandene og funnet ut at noen har opptrådt på en annen måte enn Natteravnene sentralt ønsker. Og de har fått beskjed om ikke å gå. Vi skal være nøye på å være så defensive som mulig. Vi skal være et trivselstiltak - og ikke et reservepoliti, sier Natteravnenes generalsekretær.

I ettermiddag var Natteravnene i møte med Stovner-politiet. Der ble de enige om at de skal gå som vanlig på fredager og lørdager etter ønske fra både politi, natteravnene og innbyggerne.

- Ikke bekvem

Lindhart har bodd på Vestli i store deler av sitt liv, og stortrives i området helt ytterst i Groruddalen, med skogen som nabo. Hun er lei seg over at natteravnene blir angrepet, men tenker at politi og andre etater bør være de som trygger nabolaget i tida framover.

Også lederen for Stovner Arbeiderparti, Awais Aslam, var med i samme natteravn-gruppe denne kvelden. Han var «et stykke unna og hørte ikke hva ungdommene sa».

MÅ IKKE MISTENKELIGGJØRE - Jeg følte ikke at vi ble truet, sier Ap-politiker Awais Aslam, som gikk natteravn for halvannen uke siden. Foto: Privat
MÅ IKKE MISTENKELIGGJØRE - Jeg følte ikke at vi ble truet, sier Ap-politiker Awais Aslam, som gikk natteravn for halvannen uke siden. Foto: Privat Vis mer

- Men jeg oppfattet ikke situasjonen som truende eller at ungdommen var ute etter oss. Jeg hadde ikke valgt å reagere på samme måte som noen av natteravnene gjorde, men det henger muligens sammen med at jeg ikke var med den kvelden de ble kastet steiner på. Av den grunn kan jeg forstå at de oppfattet situasjonen mer truende og tar sine forholdsregler, sier Aslam.

Han ønsker å understreke at natteravnene på Vestli er et «godt tiltak som har skapt mye engasjement i bydelen».

- Det er foreldre og naboer som frivillig deltar og bruker sin fritid for at alle skal føle seg trygge. Jeg forstår ikke hvorfor ungdommen går til angrep på natteravnene, men føler at det er viktig å få oppklart at natteravnene er der for ungdommen og bare vil dem godt. Det er dermed også minst like viktig at alle som er med og går ikke provoserer ungdommen eller mistenkeliggjører dem. Jeg mener dialog er veien å gå, sier Aslam.

Leder i bydelsutvalget på Stovner, Rashid Nawaz (Ap), reagerer på Vestlis natteravner, og sier han har fått inn flere bekymringsmeldinger fra folk i området.

BEDRE UTEN RAVN? Forebyggende politi bør være dem som er ute på Vestli om kveldene. Natteravn er noe annet enn politi, mener bydelsutvalgsleder i Stovner Ap, Rashid Nawaz. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
BEDRE UTEN RAVN? Forebyggende politi bør være dem som er ute på Vestli om kveldene. Natteravn er noe annet enn politi, mener bydelsutvalgsleder i Stovner Ap, Rashid Nawaz. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg var veldig glad da natteravnene startet opp i fjor, men er mer og mer skeptisk til måten det gjøres på. Sjøl har jeg vært med og gått flere ganger. Natteravning handler om trygge voksne som er ute i nærmiljøet. Da er det viktig å bygge gode relasjoner med ungdommene som er ute. Politiet må ta seg av det som er politioppgaver. Jeg er ikke trygg på at det er tilfelle, men håper det er feil, sier Nawaz.

- Blid og ikke borgervern

Dagbladet har pratet med en rekke personer som har gått natteravn, men som sluttet fordi de ikke likte hvordan dagens ordning fungerer. Vi har også pratet med en del ungdommer som sier at natteravnene tidvis «ber oss flytte seg fra uteplasser, uten noen spesiell grunn» - og at de er «litt etter oss». Samtidig sier alle Dagbladet har pratet med at det er «bedre med natteravn ute i gatene enn ingen», og at «de er med på å trygge nærmiljøet».

- Jeg gledet meg til å gjøre en innsats sammen med natteravnene på Vestli, men satt igjen med en veldig negativ følelse. Jeg sluttet å gå med dem etter to ganger, sier en person som har jobbet med barn og unge i bydelen.

Han sier videre at det er mange flotte natteravner, men at det også er «enkelte som har et veldig negativt bilde av ungdommen, og som er veldig mistenksomme når de er ute og møter ungdommene».

- Natteravner skal ikke være politisk, men et positivt vokseninnslag i nærmiljøet. Mange av ungdommene er vant til å bli mistenkeliggjort og diskriminert, og kan bli provosert av å møte natteravner som går i flokk, og som har med seg hunder, sier en annen kilde.

- Det er ikke greit at natteravnene blir ropt etter. Samtidig mener jeg at det er klare regler for natteravner. De skal ikke være borgervern, men blide, hyggelige og omgjengelige voksenpersoner, sier en annen, som også har gått natteravn på Vestli.

En forelder med minoritetsbakgrunn i bydelen hadde gledet seg til å gå natteravn, men ble ifølge seg sjøl «sjokkert og trist til sinns» etter to kveldspatruljer.

- Jeg gikk hele tida rundt med et ubehag da flere av natteravnene var problemorientert og gikk rundt og baksnakket og svartmalte ungdommen. De var også veldig proaktive: Gikk rundt og nærmest lekte politi ved å be ungdommen fjerne seg fra steder, sier forelderen.

- Trenger flere foreldre

Lederen for FAU på Vestli skole, Nasim Khaliq, har flere barn på både Vestli og Tokerud skole, og er en av de aktive når det gjelder å trygge nærmiljøet på Vestli. Sjøl går Khaliq stadig natteravn, og mener ordningen fungerer.

- Vi har hatt med mange forskjellige som er med å gå natteravn. Blant annet fra bydelsutvalg, foreldre på Tokerud og Vestli skole og en imam fra en stor moské. Vi skulle gjerne hatt med flere foreldre og prøver hele tida å rekruttere, men det har ikke vært så lett, sier Khaliq.

Politiet: Vil ha møte

Oslo-politiet har ikke fått inn meldinger om at natteravnene på Vestli ikke fungerer, ifølge John Roger Lund, leder for Oslo-politiets Enhet Øst.

- Natteravner skal være inkluderende og nøytrale i sin framferd, og hvis det ikke skjer, er det viktig at politiet får konkrete tilbakemeldinger på det. Derfor anmoder vi folk om å ta kontakt med politiet hvis de mener dette er galt, sier Lund, og fortsetter:

- Jeg er den første til å si at vi må ta et møte med natteravnene, både sentralt og på Stovner. Natteravnenes rolle er å observere, lytte og være et positivt element i nærmiljøet, der de er kjent. Natteravnene er ellers en frivillig organisasjon, som skal skape trygghet. Det må også natteravn-organisasjonen sentralt passe på, sier Lund.

Politiet og natteravnene på Vestli skal etter planen ha et møte i ettermiddag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!