Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg mener vi ikke kan skylde på noen afghanere for drapene

FNs spesialutsending i Afghanistan mener «Den gale pastoren» Terry Jones har skylda for drapene på FN-personellet.

FÅR SKYLDA: Terry Jones fotografert i sin menighet i Florida i går. Foto: REUTERS/Phelan M. Ebenhack/Scanpix
FÅR SKYLDA: Terry Jones fotografert i sin menighet i Florida i går. Foto: REUTERS/Phelan M. Ebenhack/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både Jonas Gahr Støre og Barack Obama har tatt avstand fra Koran-brenningen som som førte til demonstrasjonene der Siri Skare (52) og seks andre FN-ansatte ble drept, i Afghanistan fredag.

Støre og Obama understreket begge at det likevel ikke er mulig å rettferdiggjøre voldshandlingene og drapene. FNs spesialutsending i Afghanistan, svenske Staffan de Mistura, går lenger.

- Jeg mener vi ikke kan skylde på noen afghanere for drapene, sier de Mistura ifølge BBC.

- Den som bør få skylda for dette, er den personen som skapte nyheten, personen som brente Koranen. Ytringsfrihet er ikke det samme som frihet til å krenke andres kultur, religion eller tradisjoner, sier han.
- Uheldig Kristian Berg Harpviken, Prio-direktør og Afghanistan, mener de Misturas uttalelse er uheldig.

- Dette blir å blande kortene, og det må være mulig å ha to tanker i hodet samtidig.  De som har tatt liv, må ta ansvaret for at de har tatt liv. De amerikanske pastorene har utvist særdeles dårlig dømmekraft, men de har ikke direkte ansvar for drapene i Afghanistan, sier Harpviken til Dagbladet.

Morten Høglund, utenrikspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, er sterkt kritisk til de Misturas utsagn.

- At det Terry Jones gjorde var idiotisk og krenkende, fritar overhodet ikke de afghanere som utførte drapene i Afghanistan for sitt ansvar. Vi må ikke komme dit at vi bortforklarer og nærmest unnskylder denne type grove voldshandlinger. Bokbrenning, uansett hvor lite vi liker det, kan ikke sammenliknes med drap på uskyldige mennesker, sier Høglund.

Kjente Koranen «skyldig» Pastor Terry Jones, som leder en marginal og svært konservativ menighet i Florida, sa i går at han ikke føler noe ansvar for det som har skjedd i Afghanistan.

Han sa i går til ABC News at drapene i Afghanistan bare understreker poenget hans.

«KJENT SKYDLIG»: Her setter pastor Wayne Sapp fyr på koranen under oppsyn av den omstridte pastoren Terry Jones (oppe til venstre i bildet). Koranbrenningen har satt sinnene i kok i Afghanistan, og skal være årsaken til at demonstranter gikk til angrep på et FN-kontor i Mazar-i-Sharif. Ti personer, blant dem en norsk offiser, ble drept. Foto: AFP/Andrew Ford/Scanpix
«KJENT SKYDLIG»: Her setter pastor Wayne Sapp fyr på koranen under oppsyn av den omstridte pastoren Terry Jones (oppe til venstre i bildet). Koranbrenningen har satt sinnene i kok i Afghanistan, og skal være årsaken til at demonstranter gikk til angrep på et FN-kontor i Mazar-i-Sharif. Ti personer, blant dem en norsk offiser, ble drept. Foto: AFP/Andrew Ford/Scanpix Vis mer

Jones er blant annet omtalt som «Den gale pastoren». Koran-brenningen 20. mars skjedde etter muslimenes hellige bok ble «kjent skyldig» under en «rettssak» i kirken.

- Sa han var muslim de Mistura, fortalte lørdag også om de dramatiske minuttene som kostet de sju FN-ansatte livet.

Den russiske lederen for FN-kontoret søkte tilflukt i et tilfluktsrom, sammen med Siri Skare og de to andre ansatte.

Da angriperne knuste seg gjennom ståldøren snakket han til dem på det afghanske språket dari.

- De andre gjemte seg i mørket, og han (russeren) forsøkte å tiltrekke seg oppmerksomheten, sa de Mistura.

Noen av angriperne førte han bort og banket han opp, men russeren overlevde dramaet.

- Han overlevde fordi han hevdet å være muslim, forttalte de Mistura.

- Han snakket også til dem på deres eget språk og håpet at han ved å gjøre dette skulle få angriperne til å tro at det ikke var noen andre der. Slik gikk det ikke. De andre tre ble drept, en etter en, fortalte den svenske spesialutsendingen.

DREPT: Siri Skare.
DREPT: Siri Skare. Vis mer

Fire nepalske sikkerhetsvakter (omtalt som gurkha-soldater) ble drept da de forgjeves forsøkte å hindre den rasende mobben fra å storme bygningen.

- Opprørere Ifølge de Mistura var det trolig opprørere utenfra Mazar-i-Sharif som ledet an i det dødelige angrepet mot FN-kontoret og som drepte de tre i tilfluktsrommet.

- Noen opprørere, trolig mellom 7 og 15, infiltrerte demonstrasjonen. Etter det jeg forstår var det infiltratører som drepte kollegaene mine, sa han.

FN har evakuert sine ansatte fra Mazar-i-Sharif, men kommer ikke til å trekke seg ut av Afghanistan som følge av angrepet.

GIR JONES SKYLDA: Staffan de Mistura. Foto: AFP PHOTO/MASSOUD HOSSAINI/Scanpix
GIR JONES SKYLDA: Staffan de Mistura. Foto: AFP PHOTO/MASSOUD HOSSAINI/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media