- Jeg mente ikke å jukse

Skatteskandalen kan bli den endelige spikeren i kista for Vänstern-leder Gudrun Schymans politiske liv. Fordømmelsen fra parti og fagbevegelse er sterk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (EXPRESSEN/DAGBLADET): I går ble det klart at skatteunndragelsene fra den karismatiske partilederen kan bli en sak for politi og påtalemyndighet. Schyman har forsøkt å få urettmessig fratrekk i selvangivelsen for 120371 svenske kroner, blant annet for flyreiser og taxiturer allerede betalt av Riksdagen og en gløggfest for 100 personer.

Tilgitt to ganger

Vänsterpartiet, SVs svenske søsterparti, har tilgitt henne to ganger før for offentlige fyllekuler. Flere kommentatorer peker på at dette er verre. Schyman skyldte i går på rot i papirer og dårlig tid.

Ifølge kritikerne holder ikke den forklaringen for en politiker som kanskje mer noen annen i Sverige representerer et solidarisk høyskatteregime som krever at alle skal bidra etter evne.

I dag sier hun til Expressen at hun ikke hadde til hensikt å jukse på skatten.

- Vurderer du å gå av?

- Det er et spørsmål for partiets medlemmer, det er opp til dem å avgjøre om jeg har misbrukt deres tillit.

- Er du urolig for det?

- Ja, selvsagt. Folk kan jo tro at jeg forsøkte å jukse, at jeg ikke lever som jeg lærer. Det jeg har gjort kan ikke forsvares. Men det har ikke vært min hensikt å jukse.

Kan ikke svare

- Hvordan kunne du kreve fradrag for samme kvittering flere ganger - som etter besøket på Maxim i Paris. Du må jo ha kopiert kvitteringene?

- Jeg kan ikke svare på hvordan det har gått til. Jeg er enig i at det låter veldig merkelig. Jeg skal finne ut hvordan det har skjedd.

- Du har jo selv gjort et politisk nummer av at man skal betale skatt?

- Selvsagt er det ekstra besværlig for meg at det rammer meg som er leder for Vänsterpartiet.

Lang kravliste

Noen av Schymans avdragskrav:

Innenriks flyreiser for 12859 svenske kroner - penger som riksdagsforvaltningen allerede har betalt.

Leiebiler for 13788 kroner - allerede betalt av Riksdagen.

En taxireise på 3304 kroner - allerede betalt av Riksdagen.

En gløggfest for 100 personer som hun holdt sammen med kjæresten. Men i innbydelsen sto det ikke noe om festen hadde noe med hennes stilling som riksdagsmedlem.

En flyreise mellom Brussel og Paris på 18244 kroner - allerede betalt av partiet.

Avdrag på 17608 kroner for flyreiser i Asia, men Schyman betalte bare 457 kroner ettersom hun benyttet seg av bonuspoeng.

Representasjon på 1875 kroner, uten at hun kunne oppgi sammenhengen.

Dessuten har partilederen redegjort for salg av en eiendom på feilaktig vis, mener skattemyndighetene. Hun får nå et skattetillegg på 40 prosent - totalt 70787 svenske kroner.

I HARDT VÆR: Gudrun Schyman forsøkte å skrive av 120.371 kroner på 2001-likningen. Det kan koste henne vervet som partileder i Vänstern.