Trond Giske:

- Jeg mistet fotfestet, jeg var forsvarsløs

Da VG publiserte sin artikkel om Trond Giske på Bar Vulkan, kjente Haddy Njie at Ap-toppen lå ved siden av henne og gråt. VG beklager på ny.

ut mot deler av pressen: Til "Vårt lille land" på TV 2 forteller både Trond Giske og Haddy Njie om hvordan det var å stå i medienes søkelys etter flere varsler på Giske nådde pressen. - Jeg mistet fotfestet rett og slett. Det var ikke noe trygt sted noe sted, sier Giske.Vis merVis mer Vis mer

Like før jul 2017 ble daværende Ap-nestleder Trond Giske anklaget for upassende oppførsel gjennom flere varsler til partiet.

Saken fikk enorm oppmerksomhet i mediene. Giske beskriver i kveld seg selv som «forsvarsløs» i møte med det store medietrykket som fulgte.

- Jeg mistet fotfestet rett og slett. Det var ikke trygt noe sted. Du var bare helt forsvarsløs, forteller Giske til TV 2 i kveld.

Se Giske og Njie uttale seg i video øverst i saken!

Trakk seg

Giske selv beklaget at han hadde «opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig» og innrømmet overtramp ved to tilfeller. Prosessen endte med at Giske trakk seg som nestleder 7. januar i fjor, selv om han også motsatte seg flere av varslene og hevdet de inneholdt feilaktige påstander.

Giskes samboer Haddy Njie sier til TV 2 av noen journalister var drevet av å få fram sannheten med sunn kritisk brodd - men ikke alle.

- Noen journalister var drevet av at det alltid er gøy å avsette en topp-politiker, særlig en som har vært i så mange stormer og vært så lite ydmyk som Trond har vært. Det er så massive lekkasjer innenfra partiet at ting som egentlig bare skal være i ledelsen går rett ut til avisredaksjoner. Det var uten grenser, også uten av pressen kjente til hva som lå i varslene.

Torsdag kveld beklager VG nok en gang sin opptreden overfor Trond Giske.

- Vi gjorde feil i video-saken og når vi gjør feil beklager vi det. Vi er oppriktig lei oss og har beklaget saken overfor Trond Giske og alle involverte, sier VGs nyhetsredaktør Tora Håndlykken til Dagbladet.

- Alvorlig

Januar 2018 var Ap ferdige med varslersakene mot Giske, og konkluderte med at Giske hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering i flere saker.

Partileder Jonas Gahr Støre var klar på at Giskes oppførsel var kritikkverdig.

- Jeg har tidligere gitt uttrykk for at det som er avdekket ikke er forenlig med den nødvendige tillit man må ha i et fremtredende tillitsverv i Ap. Nå har vi gjennomgått alle sakene. Det er alvorlig at våre retningslinjer er brutt. Vi stiller høye krav til våre tillitsvalgte i Ap. Vi skal forebygge og legge til rette for et trygt arbeidsmiljø, sier Støre.

Sofie-saken

Presset mot Giske fikk en vending da VG i vår vedkjente at journalist Lars Joakim Skarvøy presset fram et omstridt sitat knyttet til den mye omtalte Giske-videoen fra Bar Vulkan.

Kvinnen på videoen, Sofie (27), nekter for at hun fortalte VGs journalist at «det ble litt mye», som avisas første artikkel om dansevideoen bygget på.

Én måned etter publisering fjernet VG sitatet, og gjorde det klart at avisa trodde på Sofies historie. VGs sjefredaktør Gard Steiro beklaget også på vegne av avisa.

- Jeg mener vi at vi ga et feilaktig bilde av det som skjedde den kvelden, og det er alvorlig. Det etterlatte inntrykket var galt, og Sofies opplevelse av det som skjedde kom ikke til uttrykk i VG sin sak. Det burde den ha gjort, sa Steiro.

Giske gråt

Haddy Njie forteller TV 2 hvordan Trond Giske reagerte da VG trykket sin første sak om dansevideoen. De to var sammen med datteren da VG-artikkelen ble publisert.

- Jeg husker at jeg kledde på Maria pysjamas da du leste det. Og da lå jeg og Maria på senga, og du lå på den andre siden og jeg kan huske at jeg kjente i kroppen din at du gråt, sier Njie.

- Jeg visste at virkeligheten var helt annerledes enn VGs fremstilling, men også at det ikke var mulig å forsvare seg mot denne typen bruk av anonyme kilder. Etter å ha fulgt pressedekningen gjennom halvannet år, hadde jeg for lengst gjennomskuet en journalistikk som ikke har som mål å få frem sannheten. At noen tror noe annet, er det som er ydmykende, sier Njie videre.

VG har etter en omfattende intern granskning konkludert med at de tror på Sofies historie. Hun har sagt hun vil klage avisa inn for PFU. VGs granskning endte med seks måneders suspensjon av Skarvøy fra politisk avdeling i avisa.