- Jeg mistet kontrollen

Samuel Ambaryan (28) kom til Oslo lille julaften. Tre dager seinere sto han i flammer foran Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene av den georgiske asylsøkeren på klassetur i Lofoten står i sterk kontrast til dem som ble tatt foran Stortinget 2. juledag. 28 år gamle Samuel Ambaryan tente på selv. En desperat handling da han fikk avslag på utsettelse av avgjørelsen om utsendelse fra Norge.

- Jeg kom til Oslo lille julaften, men jeg kjenner ingen her. Jeg var så deprimert. Jeg husker ikke så mye av det som skjedde, men jeg husker at jeg kjøpte bensin, og at jeg havnet på sykehuset, sier han.

Kirkeasyl i to år

Samuel kom til Norge i 2000 og gikk i kirkeasyl på Hamarøy i Nordland. Han satt der i to år. En støttegruppe slo ring om ham.

Han frykter for sitt og sin families liv om han sendes tilbake til Georgia. I 1995 ble han vitne til et ran, og han forteller at en illegal militær organisasjon truet både ham og familien etterpå.

Før jul fikk han endelig avslag fra norske myndigheter, og nå vurderer han søksmål mot staten.

- Det har vært ei vanskelig og tøff tid etter det siste svaret fra myndighetene. Jeg har mistet alle rettigheter. Norske myndigheter har ikke gjort nok for å skaffe informasjon om situasjonen i mitt hjemland. Jeg vet at jeg og min familie vil være i fare hvis jeg blir sendt tilbake, hevder han.

Har store smerter

Nå ligger han på plastikkirurgisk avdeling på Ullevål sykehus. Han har brannsår, spesielt i ansiktet, og problemer med luftveiene.

Dagbladet fikk i går snakke med ham på telefon.

- Jeg er sliten og har store smerter. Nå vil jeg ha hjelp. Jeg kan ikke utskrives herfra de første dagene, sier Ambaryan, som husker lite av episoden.

- Jeg mistet kontrollen, jeg ville ta livet av meg. Jeg føler at jeg ikke har noe liv igjen, sier Samuel, som avla grunnskoleeksamen og tok de fleste fag på videregående mens han satt i kirkeasyl.

- Vi sitter igjen maktesløse. Jeg er redd han kjemper en håpløs kamp mot et inhumant system. Myndighetene har definert ham som en del av ei gruppe, ikke som et individ. Jeg kjenner stor sorg etter det som har skjedd, sier flyktningkonsulent Odvar Nordnes i Hamarøy kommune, som mener saken er bunnløst tragisk.

Helsesøster Torun Sundset har fulgt ham tett de siste tre åra.

- Dette er et resultat av hans smerte og fortvilelse. Han ville nok vise at «her er jeg». Det er en tragedie at det gikk så langt. Vi kan ikke være bekjente av å sette folk i en slik situasjon, sier hun.

- Vi bør sørge for at asylsøkere får en rimelig rettssikkerhet. Vi hevder vi er en nasjon som fremmer humanisme, hjelpsomhet og medmenneskelighet verden rundt, men klarer ikke engang å ta vare på denne ene personen som virkelig trenger oss, sier Sundset.

PÅ FERIE: Samuel Ambaryan trodde på ei lykkelig framtid i Norge. Dette bildet er tatt på en klassetur i Lofoten.
DESPERAT: Politi og redningsmannskaper står klare mens 28-åringen dynker seg selv i bensin
TENTE PÅ: Samuel Ambaryan (28) tente på seg selv utenfor Stortinget 2. juledag. - Jeg mistet fullstendig kontrollen, sier 28-åringen til Dagbladet.
STORE SMERTER: Samuel Ambaryan ligger nå på plastiskkirurgisk avdeling på Ullevål sykehus med store smerter.