- Jeg møter i Stortinget, Erna

Justisminister Knut Storberget vil forklare bemanningskrisen i politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): TV 2 meldte i dag at kun sju politibetjenter var satt opp på nattevakt i Oslo sentrum forrige helg, og at 65 oppdrag ikke ble fulgt opp.

Høyre-leder Erna Solberg reagerte på den lave bemanningen. I et brev med spørsmål til justisministeren skriver hun følgende:

- Kriminelle vil nå være kjent med at alle polititjenestemenn i for eksempel Oslo sentrum allerede har hendende fulle, og at dermed nærmest er fritt fram. Situasjonen er et stort sjansespill og den kan ikke vedvare, skriver hun.

Storberget: - Jeg kommer

Solberg inviterte Storberget på Stortinget på mandag for å forklare bemanningssituasjonen.

- Bare for å si det med en gang: Jeg vil gjerne møte i Stortinget mandag. Hva jeg vil svare kommer på mandag, sier justisminister Knut Storberget til Dagbladet.no.

Ifølge TV 2 har budsjettet til oslopolitiet siden år 2000 har økt med over en halv milliard kroner. I samme periode har de kun ansatt 80 nye politifolk.

Justisministeren krever mer politi for pengene.

SKRYTER AV POLITIET: Justisminister Knut Storberget sier han vil forklare bemanningssituasjonen i oslopolitiet i Stortinget mandag. Han skryter samtidig av politiet og deres jobb. Her fra starten på det nye DNA-registeret. Foto: Morten Holm/SCANPIX
SKRYTER AV POLITIET: Justisminister Knut Storberget sier han vil forklare bemanningssituasjonen i oslopolitiet i Stortinget mandag. Han skryter samtidig av politiet og deres jobb. Her fra starten på det nye DNA-registeret. Foto: Morten Holm/SCANPIX Vis mer

- Det å få mye penger over kort tid kan bidra til å lamme organisasjonsutviklingen, og det må vi alltid være bevisst på. Vi løser ikke politisituasjonen i Oslo eller Norge bare ved å pøse inn penger, sier Storberget til TV 2.

Samtidig understreker han at regjeringen har økt bevilgningene til politiet de siste årene.

Vil gå gjennom tallene selv

Politiet i Oslo mener at de har god fokus på organisering, og peker på at det koster mye å bemanne en stilling.

- For å bemanne 24 timers tjeneste et helt år trenger vi ni tjenestemenn. For å utdanne, drifte og sørge for tilstrekkelig utstyr for en tjenestemann koster det mellom 500.000 til 600.000 i året, sier visepolitimester i Oslo politidistrikt Sveinung Sponheim til kanalen.

Storberget ønsker å gå gjennom tallene som kanalen viser i dag på egenhånd også.

- Spørsmålet er hvordan vi kan få ut mer fra hver politimann. Vi må også utdanne flere, og det skal vi, sier Storberget til Dagbladet.no.

Han synes oslopolitiet er et godt eksempel på hvordan man kan få ut maks fra de ressursene man har.

- Alle drapene i august er oppklart. Gjengprosjektet har vært en suksess. Det har også STOP-prosjektet vært, mener justisministeren.

KREVER SVAR: Erna Solberg (H) har innkalt Knut Storberget til Stortinget mandag.