TRAGEDIE: Bussen fra Valdresekspressen fotografert mens den fortsatt sto på Rv 53 ved Holsbru mellom Årdal og Tyin, etter at tre personer ble knivdrept ombord. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TRAGEDIE: Bussen fra Valdresekspressen fotografert mens den fortsatt sto på Rv 53 ved Holsbru mellom Årdal og Tyin, etter at tre personer ble knivdrept ombord. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

- Jeg møtte den drapssiktede 30-åringen

Da den nå drapssiktede sørsudaneren møtte en landsmann i Oslo i august, fikk han 4500 i pengestøtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som ifølge Sør-Sudans ambassadør i Norge lånte 4 500 kroner til den drapssiktede asylsøkeren, ante ikke hvem 30-åringen var da han ble kontaktet i juli i år.

- Vi møtte hverandre to ganger på Jernbanetorget i Oslo.  Det virket som han hadde mye å tenke på. Han var stille og sa lite, til tross for at vi snakket det samme språket, sier mannen til Dagbladet.

Han har bodd og jobbet i Norge i flere år, og ble funnet av asylsøkeren fordi han står oppført med tillitsverv for etablerte sørsudanere i Norge. Navnet indikerte at han snakket samme språk.

- Og det stemte, selv om vi kommer fra vidt forskjellige steder i Sør-Sudan. De lokale språkene kan være så ulike at sørsudanere må snakke engelsk sammen for å forstå hverandre, sier mannen til Dagbladet.

Da de møttes den første gangen i juli, fortalte 30-åringen at han bodde på asylmottak i Oslo-området, men at han skulle videre til Årdal.

Ville ikke til Spania - Han sa allerede da at han visste at han ikke fikk være i Norge og at han måtte returnere til Spania. Men han sa at han ikke ville til Spania. Han nevnte at han isteden ville reise tilbake til Sør-Sudan. Han fortalte aldri hvorfor han han hadde dratt fra hjemlandet eller om han hadde spesielle problemer, bortsett fra at han trengte å låne penger. Jeg vet ikke om det var reise til hjemlandet han gjerne ville ha penger til.

- Og da fikk han låne penger av deg ?

- Jeg hadde ikke penger da, og sa han måtte vente til jeg fikk lønning. Det var den dagen vi møttes for andre gang, og siden har jeg ikke sett han, sier ambassadørens kilde til Dagbladet.

Han vil være anonym, fordi han opptrådte som privatmann da han hjalp en landsmann med behov.

- Vi kalte det ikke et lån, han visste hvordan han skulle finne meg hvis det passet å betale tilbake de 4 500 kronene jeg hadde  anledning til å hjelpe med da.

- Jeg er en kristen mann, det var derfor jeg kom hit. Og Gud har hjulpet meg og familien flere ganger, sier mannen til Dagbladet om sin hjelpsomhet overfor den ukjente landsmannen.

Et annet navn 30-åringen brukte et kort og helt annet navn enn det fulle navnet som norske myndigheter opererer med i forbindelse med fengslingskjennelsen i Bergen.

- Ut fra beskrivelsen er jeg sikker på at han jeg møtte to ganger er samme mann som nå er siktet for drapene. Det er ikke mange asylsøkere fra Sør-Sudan i den alderen som kommer via Spania.

- Og det kan ikke være andre enn han som i tillegg har vært i Årdal. Hadde det vært flere, ville jeg visst det, sier mannen.

Han har ikke sett noe bilde av den siktede.

- Men hvis det skulle være noen tvil, blir jeg gjerne med til Bergen eller ser på bilde, sier mannen.