Jeg møtte Røkke

Hva er det med Kjell Inge Røkke som gjør at han alltid får det som han vil? Er det sjarm? Vi har spurt folk som har møtt ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Altså, hvis jeg skal si det sånn rett fra magen, så synes jeg han er en søt og festlig gutt, sa

Rita Tveiten over telefon. Hun er medlem av næringskomiteen og var til stede ved den berømmelige middagen i høst, der Kjell Inge Røkke serverte mat, fotballkamp og gode historier fra sitt eget liv.

- Sa du «søt»?

- Ja, men nå må du ikke framstille meg fra en sånn idiotvinkel. For jeg er ingen Anita Apelthun Sæle som ligg totalt på rygg for mannen, sa Rita Tveiten og sa så at Røkke på en måte virket beskjeden, på en annen måte knalltøff.

- Men ikke brautete. Han har tydeligvis tidlig visst hva han ville og har nok tatt hardt i for å nå de målene han har satt seg.

Helge Møgster er en annen brautete fisker fra havgapet vestpå. Han har drevet business med Røkke både her og over there. I Seattle.

- Jeg og Røkke var sammen i the good old days. Jeg var i American Seafood fra åttisju til jeg solgte i nittisju. Så det gikk OK, det. Jeg er fisker, jeg, he, he. Kjempegrei kar, Røkke. En riktig likandes kar, ja, ja. OK, han, ja.

- Ville du hatt kaniner med ham igjen?

- Det er spørsmål om hvilke kaniner det dreier seg om, he, he. Ja. Ja, ja, ja, sier Møgster.

- Synes du han er sjarmerende?

- Sjarmerande? Skal du vete det får du ringa til kvinnfolka hans, og ikkje til meg.

Mia Gundersen er en kvinne som har truffet Røkke. Det har gått rykter om et forhold.

- Alle tror det der, men jeg har aldri truffet ham på det planet. Det har jeg faktisk ikke, knegger en blid Mia Gundersen.

- Han er absolutt en hyggelig mann, men han vet nøyaktig hva han vil ha. Du ser det ligger bak der og lurer. Han er en lidenskapelig mann. Og da snakker jeg ikke forholdet kvinne- mann.

- Nei?

- Nei, for det vet jeg altså ingenting om. Nå snakker jeg om lidenskapen for det han driver med. Og uten denne lidenskapen hadde han aldri vært der han er. Jeg mener at han er en type som gir og tar. Og hele tida etter det han mener er riktig.

- Blir du sjarmert?

- Ja, det er noe ved ham. Den veldige intensiteten. Og så denne voldsomme drivkraften på godt og vondt.

En torsdagskveld i slutten av august i fjor kritiserte Aker-arbeideren

Kjell Arne Skålevik finansmannen Kjell Inge Røkke på TV2-nyhetene. Fredag ringte Røkke til familien Skålevik og lørdagen dukket han opp i hjemmet deres på Stord.

- Jeg fikk jo inntrykk av at det var en mann med klare mål og ambisjoner. Og han må være bra intelligent og oppegående for å ha klart det han har klart, sier Skålevik.

- Ble du engstelig da han ringte?

- Nei, vi tok det forholdsvis med ro. Vi snakket om løst og fast i nærmere tre timer. Om Aker og fotball og andre ting. Alt, egentlig. Det var et artig besøk. Han er helt klart en personlighet.

Leif Furre er hovedtillitsvalgt og har sittet i styret i Aker RGI.

- At Røkke skal være så jævla sjarmerende, skjønner jeg ikke, sier Furre.

- Han er en forholdsvis enkel gutt fra landet som snakker et forholdsvis enkelt språk. Og sånn sett er han enkel å forholde seg til.

- Hvis du skal karakterisere ham?

- Så vil jeg si at han ikke akkurat er noen handlingslammet person. Han har en alvorlig aktivitet og en enorm radius og veldig mange baller i lufta samtidig.

Knut Anders Fostervold er kaptein for Molde og sitter i kommunestyret for Kristelig Folkeparti.

- Kjell Inge Røkke er ekstremt engasjert. Veldig høyt oppe når han er oppe, og veldig langt nede når han er nede. Et følelsesmenneske. Jeg tror at alt han interesserer seg for, det interesserer han seg for med hele sin sjel.

- Det er ingen mann du vil treffe etter at Molde har gått på et tap?

- Nei, da er han mannevond. Verbal og på alle måter synlig lei seg for at det har gått dårlig. Men når han har rast fra seg, er han ferdig med det. Vi har lært å kjenne ham etter hvert og vet hvordan han er.

Øyvind Kormeseth er banemester på Molde stadion og treffer stadig vekk Røkke.

- Røkke e' ein skikkelig fyr. En mann jeg virkelig har sans for. Jordnær e' han. Og han lytte på folk.

- Er du redd ham?

- Nei, men jeg har respekt for ham. Han er en tøffing som tør si fra, sier Kormeseth og ber meg vente litt, han skal finne noe. Han puster tungt i mobilen og så:

- Nå skal du høre hva Røkke skrev til meg i vår. Jeg må bare ta på brillene: «1999. Til Øyvind, Norges beste banemann. Kjell Inge Røkke». Det er skrevet på et bilde av meg og ham oppå altanen hans.

- Altanen?

- Losjen på stadion. Celina tok bildet. Det må du ikke skrive.

- Røkke er en særdeles dyktig forretningsmann, sier NRKs Olav Gran-Olsson over en sprakende mobiltelefon.

- En morsom og sprudlende mann. Og det er alltid morsomt å treffe folk hvor det romsterer raskt i øverste etasje. Hva mer skal jeg si? Jo. Han gjør akkurat som han vil. Han er som Napoleon. Der har vi det: «Røkke er som Napoleon. Han gjør hva han vil.» Og han vet hele tida hva han vil.

- Kan du si noe mer?

- Jeg hadde én ting til på tunga. Nå husker jeg det faen ikke. Jo! Jeg vet ikke helt hvor samfunnsengasjert han er. Og da tenker jeg på det store samfunnet.

Hans journalistkollega i TV2, Gunnar Stavrum , skrev i 1997 en uautorisert biografi om Kjell Inge Røkke.

- Røkke er definitivt sjarmerende, og han er seg sin sjarm meget bevisst. Men Røkke kan også være direkte bøllete. I noen situasjoner vil han være down-to-earth og spiller på sin nøkterne fiskerbakgrunn. I andre situasjoner vil han gjerne være insider i Oslo 3 med Celina, Jens P., Hotel Continental og dyre vaner. Røkke er en sosial kameleon.

Et par steinkast fra Aker Brygge og Røkke, har Folketrygdfondet sine kontorer. Og der sitter en av Røkkes iherdigste kritikere, administrerende direktør Tore Lindholdt . På spørsmål om Kjell Inge Røkke er sjarmerende, blir han stille. Etter fem sekunder humrer han litt. Så blir han stille igjen. Og så kommer det:

- La oss si det slik at jeg har sett hans sjarmerende side. Men jeg har også sett andre sider. Mer enn det vil jeg ikke si. Hei.

Næringsminister Lars Sponheim ble også spurt. Først over telefon, så pr. mail. Deretter nok en mail. En i staben ringte tilbake og spurte om mailen kunne fakses over. Dette ble gjort, men IT-minister Sponheim har ennå ikke svart.