- Jeg møtte veggen

- Det å møte veggen har gjort noe med meg som menneske og politiker, sa statsminister Kjell Magne Bondevik på sin direktesendte pressekonferanse i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Livet har fart godt med meg så langt. Jeg har hatt sterk helse, tålt mye press, og ikke satt særlige grenser for meg selv. Kapasiteten har virket ubegrenset, noe den ikke er. Jeg visste at jobben som statsminister er mer krevende enn andre jobber jeg har hatt, men jeg har ikke satt klare nok grenser.

- Kreftene ble gradvis tappet ut uten at jeg var klar over det.

Bondevik var ikke på noe tidspunkt i tvil at han ville komme tilbake som statsminister, men vil nå kjøre en noe annen stil ovenfor pressen:

- Jeg vil fortsatt kjøre en åpen linje, men jeg må rasjonere.

Bondevik nektet å gå noe særlig inn på sykdommens karakter, ut over at det var en depressiv reaksjon, og at symptonene viste seg gjennom tungsyn og søvnproblemer. Behandlingens karakter, blant annet hvorvidt han hadde brukt medisiner eller ikke, ville han ikke gå inn på, og han ville ikke peke ut enkeltfaktorer som f.eks. samarbeidsproblemer i regjeringen som skyld i sykdommen.

- For å være helt ærlig så har jeg ikke funnet noen enkeltårsak. Slike lidelser har komplekse årsaker.

Statsministeren vil forstatt få oppfølging fra sin lege etter friskmeldingen, noe han uttalte var vanlig i slike tilfeller.

- Kreftene er tilbake. Jeg skal tåle det presset jeg har hatt, og det som kommer selv om det blir sterkere.

Spilte Yatzy

Til tross for seansens lite lystbetonte tema tødde Bondevik opp utover pressekonferansen. Tiden siden sykmeldingen 31. august var tilbragt hjemme på delvis Kolbotn, en hytte i Hallingdal, og på familiens egen hytte på Brunlanes utenfor Stavern.

- Jeg har spilt yatzy. Både tvungen og utvungen. Det har jeg ikke fått gjort på flere år. Jeg har gått tur og fått frisk luft. Og sett fotball, uten at akkurat det har hjulpet så mye på humøret, sa Molde-patrioten og lovet revansj mot Rosenborg.

På spørsmål om han kom svekket tilbake som statsminister svarte Bondevik følgende: - Hvorvidt jeg er svekket overlater jeg til folk å bedømme. Men om styrke og svakhet vil jeg si dette: den styrke som aldri har kjent på svakhet kan fort bli til brutalitet. Vi trenger ikke brutale ledere. Den svakhet som ikke har styrke til å skjære igjennom kan fort bli til feighet. Vi trenger ikke feige ledere.