VEMMES: Bystyrerepresentant i Ålesund, Sindre Nakken (Ap) står i plana til Aspøy skole og vemmes over debatten over noen tegnede papirflagg.
-Denne byen er tufta på handel og vandel med mennesker fra alle verdens himmelstrøk, og vi er ikke rasister, sier han.
Foto:FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet
VEMMES: Bystyrerepresentant i Ålesund, Sindre Nakken (Ap) står i plana til Aspøy skole og vemmes over debatten over noen tegnede papirflagg. -Denne byen er tufta på handel og vandel med mennesker fra alle verdens himmelstrøk, og vi er ikke rasister, sier han. Foto:FRIDGEIR WALDERHAUG / DagbladetVis mer

- Jeg nekter å akseptere at byen min blir redusert til en rasistisk plett på kartet.

Bystyrepolitiker i Ålesund, Sindre Nakken (Ap) vemmes av den snart ukelange debatten rundt noen skoleelevers papirflagg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Det er ikke mange som kjenner Ålesund så godt som bystyrerepresentant Sindre Nakken i Ålesund.  

Papirflagg Hvert år på brannatta 23.januar leder han en populær nattevandring gjennom byens gater.

Der forteller han hvordan byen reiste seg fra asken etter brannen i 1904, hvor handel og kontakt med mennesker fra alle verdens himmelstrøk var, og fortsatt er en viktig del av byens identitet.

Nå står han sammen med Dagbladet midt i skoleplana til Aspøy skole. Det var her de etter hvert så omdiskuterte papirflagga først ble tatt fram, da skolen feiret sin 90-årsdag.

Elevene hadde tegnet det norske flagget på ene siden, og sitt opprinnelsesland på den andre.  

Da den ærverdige skolen ble invitert til å lede flaggborgen i årets 17.mai-tog, lurte noen lærere på om det ikke hadde vært hyggelig om barna kunne ta med seg de samme flagga i toget. En fin måte å markere at skolen er læreanstalt for barn fra rundt tjue nasjoner.

Da startet bråket.  

Alt ble feil - Debatten gikk over alle støvleskaft.
Når lokalavisa laget sak på disse flagga så kastet folk med fremmedfrykt seg på med argument som ikke hadde noe med dette å gjøre.

- I tillegg kom en erklært rasistisk nettside med sin forvrengte versjon av saken, noe mange umiddelbart delte ukritisk på sosiale medier.
Alt ble feil, alle fakta og ikke minst lærernes intensjoner, sier Nakken om den opphetede diskusjonen som raskt ble nasjonal.
 
- Har byen skjemt seg ut?

- Kanskje, men ikke med overlegg, for vi kan jo ikke la være å ta slike debatter i frykt for grumsete holdninger.
Hadde dette dreid seg om vestlige barn, og ikke barn fra fremmede kulturer er jeg overbevist om at ingen hadde brydd seg.

- Men ble det feilskjær i første sving?

- Ja, det ble jo det. Men nå gjøres ting som er riktig, sier Nakken og sikter til at ordfører Bjørn Tømmerdal (Høyre) nå har kalt inn 17.mai-komiteen til et møte.  

Ikke avgjort Som om ikke feilsitater, direkte løgn og hatefulle meldinger var nok, så toppet kaoset seg mandag.

Da går et medlem av 17.mai-komiteen ut i lokalpressen og fortalte at komiteen hadde tatt en avgjørelse om at de helst så at norske flagg ble brukt, og at skolen var informert.

Ovenfor Dagbladet benektet skolens rektor Ann Elin Haadem at de har mottatt noe slikt vedtak.

Tirsdag viste det seg at komitémedlemmet hadde uttalt seg som privatperson.
Ingen avgjørelser var tatt, og fredag skal komiteen møte ordføreren for å se om de kan komme seg ut av hjørnet de nå har malt seg inne i.

- Hvorfor går du først nå inn og griper tak i saken ved å kalle inn til dette møtet Tømmerdal?

- Jeg så at 17.mai-kommiteen ikke hadde noen leder. Da måtte noen ta ansvar, sier ordføreren til Dagbladet.

Burde tatt en «Fabian» Sindre Nakken vil ikke kritisere ordføreren for mye i denne saken, men mener at han burde sett at dette fort kunne bli en betent sak.

- Han burdet hatt nese for kruttet i saken og tatt en "Fabian" fra første dag, sier Nakken, og sikter til Oslos ordfører Fabian Stang som i Dagbladet tirsdag reagerte på det som da var et nei til barnas papirflagg.

FLAGGBORG: Elevene ved ærverdige Aspøy skole feirer 90-årsjubileum. I den anledning skal elevene danne flaggborg med splitter nye norske flagg i årets 17.mai-tog. Foto: JUNE R.JOHANSEN/SUNNMØRSPOSTEN
FLAGGBORG: Elevene ved ærverdige Aspøy skole feirer 90-årsjubileum. I den anledning skal elevene danne flaggborg med splitter nye norske flagg i årets 17.mai-tog. Foto: JUNE R.JOHANSEN/SUNNMØRSPOSTEN Vis mer

Stang sto i 2008 ovenfor samme problemstilling, men valgte å si ja til at skolebarn kunne bære andre nasjoners flagg i 17.mai-toget i hovedstaden.

- Folk går med det norske flagget fordi det ikke er forbudt med andre.
Forbud mot flagg har blitt prøvd før, sa Stang og siktet til okkupasjonsmaktens forbud mot det norske flagget i krigsårene.

Fabian Stang fortalte også at han siden da kun har sett norske flagg i 17.mai-toget i Oslo.  

Under tittelen «Jeg skammer meg», låner Dagbladets Martine Aurdal Bjørnstjerne Bjørnsons forsvar av de fremmede i landet. Flere tusen har kommentert og delt hennes kommentar på sosiale medier de siste dagene, noe som illustrerer hvor høyt temaet engasjerer.

Vemmelse - Jeg har følt en vemmelse jeg aldri før har hatt. Jeg nekter å akseptere at vi er en rasistisk plett på kartet, og at vi skal sitte igjen med det samme stempelet Brumunddal en gang fikk.
 
- Fikk dere politikere mene noe om dette?

- Nei. 17.mai-komiteens spørsmål gikk fram og tilbake mellom dem og rådmannen. Vi burde fått den muligheten og spart frivillige korpsfolk i 17.mai-komiteen med å ta belastningen.

- Hva tror du utfallet ville blitt.

- Jeg mener bestemt at vi ville tillatt flaggene. Hadde ikke skolen spurt så ville ingen merke at de hadde disse flaggene en gang.

- Men forstår du argumentene til de som mener at elevenes papirflagg ikke har noe i toget å gjøre?

- Nei, jeg gjør ærlig talt ikke det.
I USA feirer jo 4.generasjons norsk-amerikanere den amerikanske nasjonaldagen 4.juli med det norske flagget i den ene hånda, og det amerikanske i den andre for å vise at de er stolte av sitt opphav og sitt hjemland.
Ingen stiller spørsmålstegn ved det, sier Nakken som ikke forstår hva folk er redd for.

- Om folk tror landet blir tatt over fordi noen går med utenlandske flagg vet ikke jeg, men det er i alle fall skivebom.
Nå håper jeg det roer seg, for i Ålesund er vi slett ikke rasister, sier han.

PAPIRFLAGG: Dette er papirflaggen elevene på Aspøy skole tegnet. Noen av rektor Ann Elin Haadems (bildet) lærere mente det ville vært fint om elevene kunne markere sitt opphav ved å bære dem i byens 17.mai-tog. Da startet bråket. Foto: JUNE R.JOHANSEN/SUNNMØRSPOSTEN
PAPIRFLAGG: Dette er papirflaggen elevene på Aspøy skole tegnet. Noen av rektor Ann Elin Haadems (bildet) lærere mente det ville vært fint om elevene kunne markere sitt opphav ved å bære dem i byens 17.mai-tog. Da startet bråket. Foto: JUNE R.JOHANSEN/SUNNMØRSPOSTEN Vis mer