Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg nekter å bøye meg i frykt for noens terror

Demonstranter bærer plakater av generalsekretæren i det norske presseforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tusenvis av mennesker demonstrerte onsdag i sentrum av Sudans hovedstad Khartoum, i protest mot at danske aviser har trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed.

- Ned med Danmark, ropte menneskemengden i Shyhada-gata, der det også var ventet at president Omar al-Bashir ville holde tale senere på dagen.

- Reiser ikke til Khartoum

- Dette er ikke særlig behagelig, men jeg kommer vel ikke til å reise til Khartoum med første, sier generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til Dagbladet.no. Han mener det virker som demonstrasjonen var nøye planlagt av regimet i Sudan.

- Dette var ingen spontan demonstrasjon, og i likhet med de demonstrasjonene vi så i Syria og Libya for to år siden er de et resultat av en oppfordring fra myndighetene i landet, sier Kokkvold.

Forsvarer publiseringen

- Jeg bøyer meg gjerne i respekt for noens tro, men nekter å bøye meg i frykt for noens terror, sier Kokkvold. Han holder fast ved sin støtte til de redaktørene som velger å publisere Muhammed-tegningene.

- Jeg forsvarer redaktørens rett til å publisere på samme måten som jeg ville forsvart en muslimsk redaktørs rett til å gjøre noe lignende, sier generalsekretær.

image: - Jeg nekter å bøye meg i frykt for noens terror

Han sier til Dagbladet.no at han ikke har vært i kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste etter demonstrasjonene i Sudan, men at det vil være naturlig å rådføre seg med noen etter det som har skjedd.

Nekter å bøye seg

- Men jeg vil aldri gi etter for menneskes selvfølgelige rett til å ytre seg. Jeg tror det nettopp er mange l på ytringsfrihet som gjør at så mange muslimske land ikke har hatt den utviklingen som de kunne eller burde hatt, sier Kokkvold.

Gata var stengt for biltrafikk, og hundrevis av busser og lastebiler var satt inn for å transportere demonstranter. Også andre gater og innfartsveier var helt blokkert av trafikk onsdag, etter hvert som tilstrømningen av demonstranter økte.

- Skam dere, fiender av islam, lød ett av slagordene under demonstrasjonen, mens andre tok til orde for boikott av danske varer. Det samme gjorde Khartoums guvernør Abdul Halim al-Mutaafi i et radiointervju onsdag, der han ivret etter å bryte alle forbindelser med Danmark.

- Vi ønsker ikke at de skal komme til vårt land, og vi ønsker heller ikke å besøke deres land, sa guvernøren.

Fjernsynsbilder fra demonstrasjonen viser at flere av demonstrantene også bar på bilder av generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Under bildet av Kokkvold sto en oppfordring på arabisk om å drepe alle fiender av islam, melder TV 2.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media