Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg nekter å være utrygg i min egen by

Det sier varaordfører Libe Rieber-Mohn til Dagbladet. I går var hun med på Politirådet der topplederne i Oslo kommune og Oslo-politiet la planen for hvordan de skal roe ransbølgen i hovedstaden.

VIL VÆRE TRYGG: Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) sier hun nekter å føle seg utrygg i Oslo, selv etter ransbølgen som har herjet hovedstaden den siste tida. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VIL VÆRE TRYGG: Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) sier hun nekter å føle seg utrygg i Oslo, selv etter ransbølgen som har herjet hovedstaden den siste tida. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rieber-Mohn forteller at hun har to døtre som opplever situasjonen i Oslo som betydelig mer utrygg enn hun gjør selv.

- For et par uker siden sa eldstedattera mi og ei venninne ha det til hverandre ved Slottsparken. Like etterpå ble venninnen overfalt av en ukjent gjerningsmann. Hun kom seg unna da hun fikk ropt etter hjelp, men det er klart slikt er skremmende, sier varaordføreren.

Hun understreker at Oslo er en trygg by, men sier samtidig at hun er bekymret for folk som opplever at de ikke er trygge i hovedstaden.

- Det er ikke bare ofrene som blir utsatt for dette som dette går utover, men også alle andre blir fratatt en frihet og trygghetsfølelse.

- Men jeg selv nekter å være utrygg i min egen by, sier Libe Rieber-Mohn.

Nye tiltak Fra starten av september og fram til i dag har det blitt anmeldt over 280 personran i Oslo. Etter et ekstraordinært møte i Politirådet i går presenterte politimester Hans Sverre Sjøvold og byrådsleder Stian Berger Røsland en rekke tiltak for å få bukt med ransbølgen:

Politiet vil styrke bemanningen både ute i gatene og på etterforskningssiden.

Byrådet vil styrke ordningen med byvakter. Dobbelt så mange vakter vil være synlig i bybildet på dag-, kveld-, og nattestid.

Byrådet vil ha vakter ved taxiholdeplasser i sentrum i de mest hektiske timene.

Flere som er ute på jobb for kommunen, som skjenkekontrollører, skal synliggjøres med uniformer.

LA FRAM TILTAK: Politimester Hans Sverre Sjøvold og byrådsleder Stian Berger Røsland la i går fram flere tiltak for å få bukt med ransbølgen i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LA FRAM TILTAK: Politimester Hans Sverre Sjøvold og byrådsleder Stian Berger Røsland la i går fram flere tiltak for å få bukt med ransbølgen i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Busstilbudet på nattestid utvides, og det vil være flere busser i beredskap hvis trykket blir stort enkelte netter.

Politimester Hans Sverre Sjøvold har følgende beskjed til ranerne foruten tiltakene:

- Ranerne bør spørre seg selv hvordan de ville følt det å bli ranet og truet med våpen. Dette er ille og mange blir krenket, sier Sjøvold til Dagbladet.

Redd det ikke er nok Varaordfører Lieber-Mohn er glad politiet og byrådslederen tar initiativ og kommer med konkrete tiltak.

- Alle, uansett politisk syn, har et felles mål om at Oslo skal føles trygg for alle igjen, sier varaordføreren til Dagbladet.

Hun synes tiltakene er gode og er spesielt for mer synlig politi og synlighet fra kommunen i Oslos gater.

- Samtidig er jeg redd at det ikke strekker nok til. Jeg mener unge ranere bør fanges opp raskere og følges tettere enn i dag. Jeg mener vi også unntaksvis må være forberedt på å varetektsfengsle ranere under 18 år. Det gjelder de det ikke er andre alternativer for, sier hun.