- Jeg nøt det

«BTK» tror en demon overtok da han ramlet på hodet som liten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I kveld sender Dateline på NBC det første intervjuet med Dennis Rader (60), kjent som seriemorderen «BTK» - bind, torture, kill. Den første bokstaven forklarer han slik:

- Du må ha kontrollen, den får du med bindinga. Det var ei stor greie for meg. Min seksuelle fantasi er at hvis jeg skal drepe eller gjøre noe med ofrene, så må de være bundet fast. I mine drømmer hadde jeg sånt som de kalte torturkammer. Og for å få utløst dine seksuelle fantasier, så må du drepe.

Glad for kallenavnet

Det to timer lange programmet viser en åpenhjertig Rader som forteller om den syke trangen han aldri hadde kontroll over. Han innrømmer ti drap fra 1974 til 1991. Samtidig lekte han katt og mus med politiet og media ved å sende brev og gjenstander som hadde tilhørt ofrene. Slik forklarer han hvordan han fikk kallenavnet:

- Jeg signerte brevene med «Poetic Strangler», «the Wichita Strangler» og «BTK Strangler». Det var de som valgte å bruke BTK, ikke meg. Men jeg tenkte at det var bra, jeg kan jobbe med det.

- Så du nøt dette navnet, spør psykologen som utfører intervjuet og evaluerer Rader på oppdrag fra forsvarerne.

- Vel, joda, joda, du kan si det. Nå hadde jeg iallfall en merkelapp. Sånn som «Son of Sam» og andre seriemordere.

Skylder på demon

Etter mange års taushet, dukket han opp igjen våren 2004 med nye brev. I februar i år slo politiet til mot den gifte tobarnsfaren som var speiderleder og kirkesjef. Han ble avslørt av dataspor - ingen hadde mistenkt ham for grusomhetene.

- X-faktoren som fikk meg til å gjøre dette, er antakelig noe jeg aldri kommer til å forstå. Jeg tror jeg er besatt av demoner. Andre forklaringer finner jeg ikke. Det kan ha skjedd da jeg ble sluppet på hodet som barn, forslår seriemorderen som får dommen 17. august.

- Jeg kan ikke stoppe det. Det kontrollerer meg, som om det sitter i førersetet. Det er derfor vi sitter her nå. Jeg kunne ikke si at jeg ikke ønsket å gjøre det, og så gjemme meg i et hull. Det bestemte over meg.

Ofre var objekter

Antall drepte kunne blitt mye høyere.

- Det er mange heldige folk der ute. Folk jeg hadde valgt ut, men som aldri kom hjem da jeg ventet eller som jeg av forskjellige grunner lot være å oppsøke, sier Rader til Dateline.

Han forklarer at det ikke var selve personen han var ute etter, men drømmen.

- Det er ikke pent å si noe sånt om personer, men de var bare objekter. Det er alt. Jeg fikk mer tilfredsstillelse mens jeg planla det og etterpå, enn av selve drapet.

• Intervjuet sendes klokka 02 norsk tid i natt. Se utdrag hos MSNBC.

• Les alt om BTK

<B>OBJEKTER FOR HANS DRØM: Her er 8 av 10 ofre. Dennis Rader så ikke på dem som personer, men som objekter som han drepte for å få utløp for sine seksuelle fantasier.
<B>INGENTING Å SKJULE: I retten i juni innrømte 60-åringen ti drap. Dommen er ventet onsdag.
<B>VANLIG MANN I GATA: Her bodde tobarnsfaren uten at noen fattet mistanke. Huset ble forrige måned solgt for <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/07/12/437247.html">langt over takst</a>.