- Jeg og Fritzl er ferdige med hverandre

Forsvarer Rudolf Mayer synes livstidsdommen var logisk og riktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PÖLTEN (Dagbladet.no): - Jeg og herr Fritzl er i utgangspunktet ferdige med hverandre nå. Heretter tar psykiatrien hånd om ham, sier forsvarer Rudolf Mayer til Dagbladet.no.

Stri uke
Mayer har hatt ei stri uke mens den svært omfattende straffesaken mot Josef Fritzl har pågått. I utgangspunktet nektet klienten straffskyld for drap og slaveri - men i går erklærte han seg skyldig i hele tiltalen, og ble i dag dømt på alle punkter, med livstidsdom som resultat.

- Det var en riktig dom og straffeutmåling, og en logisk konsekvens av tilståelsen, sier Mayer, som ikke har snakket med klienten etter at han ble ført bort.

Fritzl godtok dommen på stedet. Derfor, og siden aktor Christiane Burkheiser fikk medhold i sin påstand om livstidsstraff, blir saken ikke anket. Dommen er dermed allerede rettskraftig.

- Hadde han snakket med deg på forhånd om skylderklæringen?

- Nei. Vi snakket ikke om det før han sto opp i retten i går, sier verdens mest omtalte forsvarsadvokat den siste uka.

Mayer bekreftet tidligere i dag definitivt at hovedvitnet og -offeret, Elisabeth Fritzl (42), faktisk var til stede i retten på tirsdag. Det spekuleres på om Fritzls plutselige snuoperasjon har nær sammenheng med nærværet av datteren, som han ifølge tiltalen og nå dommen holdt fanget i 24 år og voldtok over 3000 ganger.

- Jeg angrer av hele mitt hjerte hva jeg har påført familien min, sa Fritzl til retten før juryen trakk seg tilbake i dag.

Forvaring
Mayers 74-årige klient er nå tilbake på cella i landsfengselet i St. Pölten - der han får nøye oppfølging av sin faste psykiater.

Fritzl, som i tillegg til drap og slaveri også ble dømt for voldtekt, incest, frihetsberøvelse og mishandling, skal etter hvert overføres til et fengsel med en spesialavdeling for fanger med "abnormal atferd" - en psykiatrisk behandlingsinstitusjon.

Det kom på pressekonferansen etter domsavsigelsen fram at det fins en mikroskopisk teoretisk mulighet for at Fritzl kan slippe ut i samfunnet igjen.

Det fordrer i så fall at han først blir funnet skikket til terapi, og at han deretter viser betydelig framgang som følge av terapien. I gunstigste fall kan han være ute av fengselet om 15 år - når han er 89.

Tre timers møte
Det tok juryen ca. tre timer å komme fram til at de enstemmig måtte kjenne ham skyldig på alle punkter. Dommerpanelet på tre hadde ingen innsigelser - og rettens leder Andrea Humer kunne dermed i 14.30-tida kunngjøre slutningen for offentligheten.

Mange synes rettssaken har tatt påfallende kort tid, sett i forhold til sakens omfang og alvorlighetsgrad; den var egentlig berammet til å avsluttes i morgen - men det ble tidlig kjent at prosessen kunne kortes ned med en dag.

Det spekuleres på om ikke østerrikerne bevisst har fått den belastende Fritzl-saken kjapt ute av verden, slik at man nå kan konsentrere seg om å selge Østerrike som noe annet enn landet som var åsted for to av de verste sedelighetssakene som noensinne er avdekket - denne saken og Natascha Kampusch-saken for mindre enn tre år siden.

- Jeg håper dere alle drar hjem med fine minner fra St. Pölten, var rettstalsmann Franz Cutkas siste ord til verdenspressen.

FIKK HUN HAM TIL Å TILSTÅ?: Elisabeth Fritzl (42) dukket helt uventet opp i retten på tirsdag. Det kan ha vært grunnen til at faren dagen etter erklærte seg skyldig på alle tiltalepunkter - inkuldert drap og slaveri. Foto: MIRRORPIX/ALL OVER
FIKK HUN HAM TIL Å TILSTÅ?: Elisabeth Fritzl (42) dukket helt uventet opp i retten på tirsdag. Det kan ha vært grunnen til at faren dagen etter erklærte seg skyldig på alle tiltalepunkter - inkuldert drap og slaveri. Foto: MIRRORPIX/ALL OVER Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer