- Jeg og SV vil kjempe videre

Ingen lederdebatt - tross dårligste valg på 36 år.

GIR SEG IKKE: Audun Lysbakken lover å være høyresidas tøffeste nøtt på Stortinget. Foto: Nina Hansen
GIR SEG IKKE: Audun Lysbakken lover å være høyresidas tøffeste nøtt på Stortinget. Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) SV ser ut til å klatre over sperregrensa, men oppslutningen er likevel den dårligste siden partiet ble grunnlagt i 1975.

Det dårligste stortingsvalget hittil var det første. Det ble avholdt 12. september 1977. Da endte de på 4,2 prosent, og fikk to representanter - Hanna Kvanmo og Stein Ørnhøi - inn på Stortinget.

18 dager etter 1977-valget ble Audun Lysbakken født. I dag er han partileder i SV.

Det er han i morgen også.

- Det blir ingen lederdebatt i SV, fastslår Heikki Holmås overfor Dagbladet mandag kveld.

På Stortinget rundt midnatt sa leder Audun Lysbakken dette da han ble spurt av en reporter om han ville vurdere sin stilling, dersom partiet havner under sperregrensa:

- Nei, det har jeg ikke tenkt å gjøre. Fordi vi har gjort en sterk valgkamp, og jeg opplever at jeg har partiet med meg i det som er vårt prosjekt. Så jeg og SV vil kjempe videre.

Hyllet av sine egne De taktfaste valgvake-ropene på «Audun, Audun, Audun» da han kom til Rockefeller i 2330-tida, tydet heller ikke på at han trenger å være bekymret for sin egen status i partiet. Dette til tross for at partiet går dramatisk tilbake i oppslutning, og mister regjeringsmakten.

- De siste ukene har vi vært gjennom en av de største kraftanstrengelsene i dette partiets historie, sa Lysbakken i sin valgvaketale.

- Og jeg vil takke for at ingen av dere ga opp, for at dere har vist at det er kraft i dette partiet.

Lover tøff motstand Lysbakken har følgende hilsen til Erna, Siv, Trine og Knut Arild:

- Vi skal gratulere høyresida med seieren. Det skal vi. Men vi skal love dem én ting: at de som ønsker å gjøre Norge til mer av et markeds- og ulikhetssamfunn, de skal få tøff motstand. Og vi skal gå i spissen for den motstanden.

•Lysbakken ble valgt inn som stortingsrepresentant i sitt hjemfylke, Hordaland.