- Jeg ønsker å avslutte debatten

Gaarder håper dette er et av hans siste intervjuer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er en utslitt Jostein Gaarder Dagbladet.no snakker med i går.

Mannen som er blitt kalt antisemitt og hvis kronikk i Aftenposten er blitt sammenlignet med Hitlers «Mein Kampf», sier at han ønsker å avslutte debatten.

- Jeg er sliten og oppgitt over at avisene slår dette opp. Nå håper jeg å ha gitt mitt siste intervju til NRK Dagsrevyen, sier Gaarder til Dagbladet.no.

100 henvendelser
Han forteller at han privat har mottatt cirka hundre telefoner og tekstmeldinger. Og disse henvendelsene har vært av en helt annen karakter enn innspillene i media.

- De har vært nesten utelukkende hyggelige og til min støtte. Det som har vært skrevet i spaltene og versert i media har vært tilsvarende negative.

Etter at han skrev at «staten Israel er historie» og «måtte ånd og ord blåse Israels apartheidmurer overende» i kronikken mener forfatteren det foregår en misinformasjon i de ulike redaksjonene. Ett eksempel på denne underrapporteringen er gårsdagens debatt i NRK P2s Dagsnytt Atten.

- Det var meg mot fire andre, mens en person som hadde gitt støtte til meg, ikke ble invitert til å delta i programmet. Det sier litt.

Kan gi støtte til høyrekstremisme

VIL GJØRE SEG FERDIG: Jostein Gaarder sier til Dagbladet.no at han ønsker å avslutte den heftige debatten han innledet med kronikken «Guds utvalgte folk». Foto: Henning Lillegård
VIL GJØRE SEG FERDIG: Jostein Gaarder sier til Dagbladet.no at han ønsker å avslutte den heftige debatten han innledet med kronikken «Guds utvalgte folk». Foto: Henning Lillegård Vis mer

Gaarder mener den sterke kritikken som han er blitt utsatt for siden kronikken stod på trykk forrige lørdag ikke bare rammer han; kritikken kan også virke oppmuntrende på visse miljøer.

- Jeg tror beskyldningene om at jeg er antisemitt kan virke ansporende på høyreekstreme og antisemittiske miljøer. De kan tenke: «Hvis Jostein Gaarder er antisemitt kan vel jeg også være antisemitt!».

Med hånden på hjertet

Som Gaarder også tidligere har gitt uttrykk for i intervjuer var han ikke forberedt på de voldsomme reaksjonene som kom i etterkant av «Guds utvalgte folk». Og nå ber han om unnskyldning.

- Jeg var helt uforberedt. Jeg skrev krasst om staten Israel og forestillingen om å være Guds utvalgte folk. Med hånden på hjertet kan jeg si at jeg er lei meg på vegne av alle enkeltpersoner og jøder jeg har såret. Jeg tror den farlige forestillingen om å være Guds utvalgte folk kommer mer fra kristne miljøer på den politiske høyresiden enn den gjør fra jødene selv.

Les også «Gaarders utvalgte folk»,  «Josteins verden» og «Landet er råttent».

- Jeg ønsker å avslutte debatten