- Jeg ønsker å bli kritisert

Justisminister Knut Storberget avviser at Rettsmedisinsk kommisjon er blitt kuppet eller vingeklippet.

SLÅR TILBAKE: Justisminister Knut Storberget avviser at Rettsmedisinsk kommisjon er blitt vingeklippet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SLÅR TILBAKE: Justisminister Knut Storberget avviser at Rettsmedisinsk kommisjon er blitt vingeklippet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det har i går vært hektisk møtevirksomhet i Justisdepartementet, etter at Dagbladet onsdag kveld avslørte dramaet rundt ansettelsen av ny leder av Rettsmedisinsk kommisjon.

Ifølge bekymringsmeldinger fra kommisjonsmedlem Synne Sørheim og nylig avgått kommisjonsleder Randi Rosenqvist, har Justisdepartementet den siste måneden vingeklippet og vesentlig svekket uavhengigheten til kontrollorganet.

Sentrale ledere i departementet skal også ha gitt beskjed om at kommisjonens nye leder skal benytte departementets mediarådgiver, og ikke bringe statsråden «i forlegenhet» i media.

I hele går formiddag skal Storberget ha presisert internt at han ønsker en sterk og uavhengig kommisjon. Hva som virkelig ble sagt på møtene, skal han ikke ha fått klarhet i.

-Jeg har ikke tatt stilling til hva som er blitt sagt på disse møtene bekymringsmeldingene viser til. Jeg skjønner at det er uenighet om hva som er sagt. Jeg har ikke vært til stede. Det viktigste for meg nå er å klargjøre min holdning, sier justisminister Knut Storberget til Dagbladet.no:

- Skal være sterk og uavhengig
- Er det noe vi trenger nå, som vi står midt inne i en DNA-reform, så er det en sterk og uavhengig Rettsmedisinsk kommisjon. Det som er kommet av kritiske innspill fra kommisjonen i forhold til DNA og andre rettsmedisinske spørsmål, er noe vi alle i justissektoren må tåle. Og vi må tåle mer kritikk framover. Sakkyndighet vil bli utsatt for større og større press og søkelys, sier Storberget.

- Justisdepartementet skal ha bedt kommisjonen om ikke å stille deg i forlegenhet offentlig. Du er ikke redd for å bli stilt i forlegenhet?

- Nei. Det er hvis du unndrar deg den typen kritikk, at du virkelig blir stilt i forlegenhet.

- Ønsker du å endre kommisjonens mediaprofil?

- Nei. Det er veldig bra at den har vært åpen. Kommisjonen har deltatt i mange debatter, og gitt oss utrolig mange verdifulle innspill i forhold til hvordan utforme politikk, både på DNA-feltet og innen rettssakkyndighet generelt.

- Vil du at Rettsmedisinsk kommisjon skal fortsette å kritisere regjeringen?

- Ja, og jeg mener det er veldig viktig med en tydelig stemme i forhold til hvordan rettsmedisin bør fungere.

Tar avstand fra innblanding
Synne Sørheim, som nå er leder av rettspsykiatrisk gruppe i kommisjonen, ble før påske tilbudt å overta som kommisjonsleder. Det var under et orienteringsmøte med departementet, at hun som kommende leder skal ha blitt bedt om å bruke departementets mediarådgiver, ikke bringe statsråden i forlegenhet samt være varsom med mediautspill.

- Dette er ting som skal ha blitt sagt på møter jeg ikke har vært til stede i. Men enhver oppfatning av at kommisjonen skal bli styrt av departementet, må jeg ta avstand fra. Jeg vil helst at kommisjonen skal stå på egne bein.

- Vil du ta avstand fra at kommisjonen skal bruke departementets mediarådgivere?

- Det syns jeg. En uavhengig kommisjon taler for minst mulig sammenblanding, både når det gjelder uttalelser til media og til domstolene.

- Erkjenner de aktuelle lederne i departementet at de har sagt dette?

- Det vil jeg ikke gå nærmere inn på, sier Storberget.

Politisk bestemt
I sin bekymringsmelding til justisdepartementet forrige uke skriver nylig avgått kommisjonsleder Rosenqvist at reduksjonen av lederstillingen betyr at kommisjonens uavhengighet svekkes vesentlig.

Omorganiseringen fra 90 prosents stilling til et deltidssverv på rundt 30 prosents årsverk — to kontordager annenhver uke — vil blant annet svekke muligheten til å utøve systemkritikk, mener hun.

Storberget bekrefter at det er han som har bedt departementet vurdere hvor omfattende lederstillingen i kommisjonen bør være.

- Og jeg mener det vi nå er kommet fram til, er akseptabelt i forhold til å få kommisjonen til å fungere. Jeg oppfatter det slik at da Synne Sørheim ble spurt om å lede kommisjonen, takket hun nei til det. Og det må være aksept for at det er ulike oppfatninger om hvordan jobber skal organiseres og godtgjøres. Men vi er veldig glad for at vi fikk ja fra professor Tarjei Rygnestad. Slik jeg vurderer situasjonen, består kommisjonen nå av meget kompetente folk.

«Tilstrekkelig nivå»
- Kan du nevne én eller flere fordeler med å redusere denne lederstillingen?

- Når vi nå har oppnevnt en ny kommisjon, så har vi foretatt en vurdering av hva som skal til for å få en tilstrekkelig tjeneste. Det er det vi har gjort. Det er ikke en reduksjon vi har ønsket å oppnå. Vi har bedt om et tilstrekkelig nivå, og det mener jeg at vi har fått.

TAKKET NEI - SLO ALARM: Psykiater Synne Sørheim ble tilbudt å overta som leder av Rettsmedisinsk kommisjon. Hun takket nei da hun oppfattet at justisdepartementet ville vingeklippe og ufarliggjøre det uavhengige kontrollorganet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
TAKKET NEI - SLO ALARM: Psykiater Synne Sørheim ble tilbudt å overta som leder av Rettsmedisinsk kommisjon. Hun takket nei da hun oppfattet at justisdepartementet ville vingeklippe og ufarliggjøre det uavhengige kontrollorganet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Var lederstillingen for romslig?

- Det er vanskelig å vurdere. Men vi har gitt beskjed til våre folk om å sørge for at kommisjonen blir tilstrekkelig godt organisert, og at det er ressurser nok til å gjøre jobben den skal gjøre. Men jeg har ingen prestisje i denne saken. Hvis kommisjonen har innspill om dette, er jeg lydhør. Dette er forhold jeg syns er svært viktig å få på plass.

- Gjør det inntrykk at Rosenqvist sier at kommisjonens uavhengighet nå er vesentlig svekket?

- Ja. Det gjør i hvert fall sitt til at jeg ønsker å lytte til både henne og kommisjonen.

- Den nye kommisjonslederen virker fornøyd med dagens organisering. Hvem i Norge skal bestemme hvem som har rett?

- Det er helt klart regjeringen og departementet. Men den nye lederens innspill er viktig, for dette er et utrolig viktig spørsmål.

Storberget er også åpen for å vurdere om det er problematisk at jurister underlagt departementet nå angivelig blir satt til å overta deler av kommisjonslederens faglige oppgaver. Juristene har ikke rettsmedisinsk kompetanse, og vil også kunne få et lojalitetsproblem.

- Disse juristene bør i størst mulig grad kun være et sekretariat. Vi bør få klarhet i denne avgrensingen, slik at kommisjonens uavhengighet sikres, sier Storberget.

Lovløst
Dagbladet kjenner til at kommisjonsmedlemmer ser det som en alvorlig svakhet at volumet på og organiseringen av ledervervet ikke er skikkelig beskrevet i kommisjonens forskrift.

Årsaken er at man ikke tenkte på slikt da kommisjonen ble opprettet, i år 1900. Frykten er at dette «smutthullet» kan åpne for politisk overstyring. Storberget er åpen for å vurdere endring av forskriften, men understreker samtidig at det er regjeringen som må bestemme om kommisjonen skal tildeles mer eller mindre ressurser.

- Og det må ikke bli slik at hver gang vi har en diskusjon om lønn og godtgjørelse, så blir det et spørsmål om kommisjonens uavhengighet.

- Sørheim sier at det eneste hun frykter, et at folk skal tro det er nettopp lønn og godtgjørelse dette handlet om. Hun sier det handlet om et prinsipielt nei til å gjøre Rosenqvists jobb på halve tiden?

- Men det er det altså uenighet om. Vi har en ny leder som sier at dette er mulig, sier Storberget, som gjerne møter Sørheim, som enkelte nå betegner som en varsler, hvis hun ønsker dette.

- Den nye kommisjonslederen antyder at han har et annet ambisjonsnivå enn Rosenqvist. Blir du beroliget av det?

- Altså, vi mener at dette nivået er tilstrekkelig. Men vi skal være lydhøre hvis noen mener noe annet.

- En tydelig stemme
Randi Rosenqvist avslutter altså et kvart århundre som kommisjonsmedlem og -leder med et bekymringsbrev om vingeklipping av kommisjonen. Storberget sier likevel at han respekterer henne høyt.

- Jeg har som politiker hatt mye med Rosenqvist å gjøre. Hun har gjort en meget god jobb, som kommisjonsmedlem i 26 år og leder i åtte. Hun har hatt en tydelig stemme, som vi har hatt nytte av, blant annet nå vi har laget nye regler rundt DNA-reformen. Vi står foran store rettsmedisinske utfordringer. Min holdning er derfor at vi må ha og har en kommisjon som er sterk og uavhengig. Når vi innfører en stor DNA-reform er det viktig at vi evner å ta i mot kritikk. Derfor er for eksempel vårens Dagbladet-artikler i forhold til DNA veldig viktige. Vi må tåle at kvalitetssikring av DNA-bevis blir kritisert, sier justisministeren.

Andre Oktay Dahl: - Denne saken stinker

Odd Einar Dørum: - Kommisjonen må ikke svekkes

Synne Sørheims bekymringsmelding

- KOMMISJONEN ER VINGEKLIPPET: Det mener nylig avgått kommisjonsleder i Rettsmedisinsk kommisjon Randi Rosenqvist. Foto: JØRN H. MOEN
- KOMMISJONEN ER VINGEKLIPPET: Det mener nylig avgått kommisjonsleder i Rettsmedisinsk kommisjon Randi Rosenqvist. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer