Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ønsker å få fram det som virkelig skjedde

Mannen som faktisk er dømt for Hadelandsdrapene om boka han skriver.

DROPPER FILMEN: Unni Askeland har intervjuet en påstått drapsdømt mann i filmen. Men mannen var en bløffmaker som ikke har noe med Hadelandsdrapene å gjøre. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Arkiv
DROPPER FILMEN: Unni Askeland har intervjuet en påstått drapsdømt mann i filmen. Men mannen var en bløffmaker som ikke har noe med Hadelandsdrapene å gjøre. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skapte stor oppstandelse i offentligheten i dag da det viste seg at kunstner og filmskaper Unni Askeland, og Dagbladet, hadde blitt lurt av en mann som utga for å være John Charles Hoff, den ene av de dømte etter Hadelands-drapene.

Hoff har aldri fortalt sin historie til offentligheten.

Men den kommer til høsten, da mannen som faktisk ble dømt og har sonet for drapet, og som senere har byttet navn, gir ut sin historie i bokform.

- Vi var med på Oslo bokfestival i fjor og da kom han med et manus som han ville vi skulle se på. Han sa det var «skrevet for en kamerat». Men vi mistenkte fort at han i realiteten hadde skrevet sin egen historie, sier forlagssjef Myriam Bjerkli i Liv forlag til Dagbladet.

Ingen unnskyldning I en pressemelding fra forlaget sier mannen:

- Jeg ble svært dårlig da jeg fikk vite at det var laget en film av det som skulle være meg. Folk er blitt ført bak lyset, sier han.

- Jeg har aldri ønsket noen voldsom blest om min egen person, og grunnen til at jeg allikevel nå vil fortelle om historien, er fordi jeg ønsker å få fram det som virkelig skjedde på en balansert måte. Jeg prøver ikke å unnskylde min egen medvirkning i drapene, og det blir definitivt ikke en bok som graver i stygge detaljer. Men  det er mye som tidligere ikke har kommet fram om Hadelandsdrapene, både i forkant og etterkant av det som skjedde, som jeg synes offentligheten har rett på å vite, sier han.

Forlagssjef Bjerkli sier de har gått flere runder før de valgte å gå videre med boka.

- Vi endte med at det er riktig å gi det ut. Vi mener det er viktig å prøve å forstå hvorfor noen kan begå ekstreme handlinger, sier hun.

- I tillegg er at han en reflektert mann og det er en godt skrevet historie som tar for seg tida fra han var ung, tida rundt drapet og etter fengselsstraffen, sier Bjerkeli.

Nytt navn Mannen har i dag nytt navn. Forlaget sier han ønsker å være anonym også i framtiden.

- Han har sonet sin straff og gått videre i livet, sier.

Om Askelands film som viste seg å være laget på falske premisser, sier forlagssjefen:

- Det vil være et overtramp å vise den nå. Han har ikke ønsket den type publisitet.

Filmvisningen som var planlagt i dag, er avlyst.

 Askelands film sentreres rundt et intervju med mannen som utgir seg for å være Hoff.

Påminnelse Den virkelige drapsdømte kontaktet i går Dagbladet og gjorde avisa oppmerksom på at han er misbrukt.

Dagbladet var i kontakt med Unni Askeland en rekke ganger i går, men hun ønsket ikke å kommentere saken.

- Saken er en påminnelse — og viser med tydelighet — at vi har et selvstendig ansvar for å sjekke alle kilder, selv om andre har gjort et arbeid før oss, sier nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet.

Hele Norges coronakart