- Jeg ønsker Erna lykke til med valgkampen. Det kan hun trenge

Ap-Jonas slår til mot regjeringens politikk.

Kampklar: Jonas Gahr Støre åpnet valgkampen på Norway Cup. Her er han på en av finalene. Foto: Thomas Rasmus Skaug
Kampklar: Jonas Gahr Støre åpnet valgkampen på Norway Cup. Her er han på en av finalene. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jonas Gahr Støre er tilbake fra ferie. Klar for å være støttespiller for lokalpolitikerne som nå skal kjempe om posisjon og makt.

- Jeg valgte Norway Cup. Det er jo her det passer med et «kick off», men en del av vårt virke er jo å drive valgkamp hele tiden. Min jobb er å presentere politikk for folk, og det gjør jeg hele tida. Verken Erna eller jeg er på valg i år. Nå handler det om 428 viktige, lokale valg, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Men Jonas er ikke nådig når det gjelder regjeringens politikk. Han er heller ikke nådig mot sin «hovedfiende» Erna Solberg. Han har merket seg at statsministeren valgte å kritisere Arbeiderpartiets politikk da hun startet valgkampen i Nord-Norge i går. 

• Les også: Slik er Ernas Skrekk-Norge

- Det store bildet er at Erna Solberg har gått fra å være en politiker som ville snakke om sin egen politikk, til å være en politiker som bruker tid på å karakterisere Arbeiderpartiets politikk. Det er et uttrykk for rådvillhet når en statsminister, som bør motivere og mobilisere forr politikken fram mot 2020, i stedet snakker om det som skjedde mellom 2005 og 2013, sier Støre.

Lite imponert Ap-Jonas er tydeligvis lite imponert over regjeringen. Og han er heller ikke imponert over hvordan de blå-blå takler ledighetsproblematikken.

- Erna kan gjerne skylde på en regjering som fikk en av de verste finanskrisene gjennom tidene midt i fanget, men som sikret at ledigheten forble lav. I vår regjeringstid ble det skapt 350 000 nye arbeidsplasser, to av tre i privat sektor. Det er nå ledigheten stiger under Erna. Norge er et svært omstillingsdyktig land, men da kan man ikke starte med å dele ut seks milliarder i skattelette, i hovedsak til de rikeste i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim gjennom å fjerne formueskatten. Og de kan heller ikke vise til at disse skattekuttene gir vekst, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Lykke til, Erna:  Jonas Gahr Støre ønsker Erna Solberg lykke til med valgkampen.  Foto:Thomas Rasmus Skaug
Lykke til, Erna: Jonas Gahr Støre ønsker Erna Solberg lykke til med valgkampen. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Og han fortsetter;

- Erna bruker ordet omstilling som unnskyldning hele tiden. Hun burde se det som en mulighet å bygge på en stor omstillingsevne. Og når det gjelder skatt er vi åpne for et bredt skatteforlik. Om regjeringen inviterer til slike samtaler, så stiller vi opp, sier Jonas.

- Vi er utrygge - Regjeringen har valgt en gal strategi. De gir til de rike, samtidig som de gjennom endringer i arbeidsmiljøloven gjør arbeidstakerne mer utrygge. Ja, vi trenger omstilling: Vi må trimme bedriftene til å være forberedt på raske teknologiske omstillinger, vi må omstille olje- og gassektoren for å møte klimakrav, men det blir ikke god omstilling av å få de ansatte mot seg. Vi har ikke foreslått å gi støttepakker til oljeselskapene. Men på Vestlandet kan vi utnytte ledig verftskapasitet, for eksempel ved å fornye ferjene på Vestlandet med miljøvennlig teknologi, sier Støre.

Jonas mener også at regjeringspartiene nå har ertet på seg folk fra hele landet.

- Vi opplever en folkemobilisering. Folk ønsker ikke at staten skal selge ut statlige selskaper som Kongsberg-gruppen, Telenor OG Flytoget uten at regjeringen har gode argumenter for hvorfor de gjør det. Denne dårlige oppskriften liker ikke folk, sier han.

Arbeiderpartiet har lenge ønsket seg det politiske utstillingsvinduet Oslo, men her har Fabian Stang vært vanskelig å fjerne. Også denne gang vil Arbeiderpartiet slåss for Oslo. En av diskusjonene som blusser opp i denne forbindelse, er om Miljøpartiet vil komme på vippen og tvilge Ap til å trekke seg fra utbyggingen av Vestkorridoren.

Støre sier imidlertid at beslutningen om Vestkorridoren står fast, men han viser til at Oslo-pakke 3 skal reforhandles. Da kan ny kunnskap innarbeides. 

Ny på laget:  Jonas Gahr Støre, her sammen med Frode Kyvåg på Norway Cup 2015. Kyvåg går nå inn på Ap-laget i Oslo.  Foto:Thomas Rasmus Skaug
Ny på laget: Jonas Gahr Støre, her sammen med Frode Kyvåg på Norway Cup 2015. Kyvåg går nå inn på Ap-laget i Oslo. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Vi kan se på kostnadene på nytt, ingen ønsker dette dyrere enn nødvendig. Men ny E18 vestover handler om mer enn vei. Det handler også om miljø. Vi har også i Oslo lykkes med å bygge tuneller, og ønsker ikke å flytte trafikken tilbake til byen, sier Støre, som mener dette handler både om bedre veiløsninger og om å lykkes med et moderne kollektivtilbud i hovedstadsområdet.

Verdens beste Jonas Gahr Støre avslutter med å presisere at dette er et kommune- og fylkestingsvalg. Ikke et stortingsvalg.

- Det er kommunene som leverer velferd. De ordner barnehager, de ordner omsorg, skole og veier. Vi må ikke gjennomføre en politikk som truer dette. Det føler jeg dagens fordelingspolitikk gjør.

- Norge har, og skal ha, verdens beste offentlige sektor, Vi skal ha ambisjoner om bedre kvalitet. Regjeringens metode er å slippe til kommersielle selskaper innenfor disse sektorene. Det mener jeg er en dårlig oppskrift, sier Ap-lederen.

Klar for valg: Jonas Gahr Støre, er veldig klar for valgkamp. Foto:Thomas Rasmus Skaug
Klar for valg: Jonas Gahr Støre, er veldig klar for valgkamp. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer