«Jeg ønsker ikke å leve som en gris»

Søppel overalt. Knuste vinduer. Stank av urin. Fordi bydel og sykehus krangler om penger, er dette hva psykiatrien har å tilby «Arthur» (57).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

57-åringen stanser ved inngangsdøra til sin drabantbyleilighet i Groruddalen.

-  Jeg håper ikke dere dør bare jeg lukker opp døra. Her får dere hele verdens bakterieflora rett i fleisen, sier «Arthur» og smiler forlegent.

Vinduet i verandadøra er knust, og det trekker utenfra. Det er likevel vanskelig å fortrenge eimen av urin og gammel tobakksrøyk. Minner hjemmet mest om en søppelplass eller en leilighet hjemsøkt av tyver? Det er uansett «Arthur»s hjem. Og det er - ifølge legene og sykepleierne rundt ham - en illustrasjon på myndighetenes svik mot de tyngste psykiatriske pasientene i Norge.

Bare verre

I 1998 vedtok Stortinget å trappe opp satsingen på psykiatrien fram mot 2006. Flere milliarder kroner skulle pøses inn. Men legene ved Aker sykehus' psykiatriske akuttavdeling rapporterer at de tyngste pasientene bare har fått det verre.

Mellom 1996 og 2003 har antallet innleggelser ved klinikk for psykiatri ved Aker blitt doblet - til 900 innleggelser i året. Samtidig er sykehusets tilgjengelige psykiatriske sengeplasser halvert. Dermed havner syke mennesker som «Arthur» i kommunal bolig, uten en sjanse til å greie seg selv. Det hjelper ikke at bosetting av psykisk syke ifølge myndighetene er noe av det mest saliggjørende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer