Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ønsker meg at Høyre tar til vettet

- Å gi dem overnattingstilbud gjør muligens at du føler deg bedre, kontret oslobyråd Stian Berger Røsland (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladets valgbod i dag møttes oslobyråd Stian Berger Røsland (H) og bystyrerepresentant for SV i Oslo Marianne Borgen til romfolkduell.

Debatten om romfolk og tigging så før sommeren ut til å bli valgkampens store sak. Så skjedde ikke.

En del av forklaringen ligger trolig i at den varslede tilstrømmingen av romfolk og tiggere ikke slo til.

Oslopolitiets tiggertall-bom For ledelsen i oslopolitiet var sikre i sin sak:

«Vi har klare indikasjoner og etterretningsrapporter om at det i år kommer langt flere tiggere til Oslo enn det vi noen gang før har opplevd. Økningen vil være solid. Det er det ingen tvil om.»

Det sa politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold til VG 29. april i år.

Utspillet hvilte på anslaget politiet gjorde på antall tilreisende tiggere sommeren 2012 - da hevdet visepolitimester Roger Andresen at det var «bortimot 2000 tiggende rumenere» til sammen i Oslo.

Politiet har aldri maktet å redegjøre for grunnlaget for påstanden om at det var 2000 tiggende rumenere i Oslo i juli 2012. Den varslede tilstrømmingen i år slo heller aldri til. Det ønsket heller ikke ledelsen i oslopolitiet å kommentere.

Likefullt er tallet politiet lanserte blitt brukt av en rekke politikere fra flere partier. Én av dem er Høyre-byråd i Oslo, Stian Berger Røsland.

HØYRE vs. SV Høyre-byråd i Oslo Stian Berger Røsland møtte SVs Marianne Borgen til heftig debatt i dag, ledet av Dagbladets programledere Peder Ottosen og Martine Aurdal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HØYRE vs. SV Høyre-byråd i Oslo Stian Berger Røsland møtte SVs Marianne Borgen til heftig debatt i dag, ledet av Dagbladets programledere Peder Ottosen og Martine Aurdal. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I dag måtte Røsland svare for seg.

Krangel om virkelighetsforståelsen Oslobyråden hoppet over å kommentere politiets tallbruk, og svarte heller ikke direkte på spørsmål om Høyre har drevet skremselspropaganda om romfolket og tigging.

- Selve tiggingen, at det er romfolk og at de tigger, ser jeg ikke som et problem i seg selv. Men at de samles i leire, vi har sett det på Ekeberg og vi ser det ved Sogsvann, er en utfodring for byen når det gjelder forsøpling, renovasjon og orden, sa Røsland.

- Jeg tror det blir interessant å se nå etter sommeren på hvorfor man har et inntrykk av at det er kommet færre i år. Det er mulig det skyldes at de reiser til andre steder i landet. En del sier også at det er fordi Oslo kommune har vært restriktive, og at det sprer seg i miljøet og fører til at det kommer færre, sa han.

SVs Marianne Borgen angrep virkelighetsforståelse til Røsland:

 

- Det høyresida sa om at dersom vi legger til rette, så kommer det flere, har vist seg å være helt feil. Kirkens bymisjon og Frelsesarmeen har hatt tilbud, det har vært tilbud om soveplasser, og det har skapt en mer verdig situasjon for dem det gjelder, og skapt mer orden. Men dette er tilbud i regi av frivillige, det er håpløst at Oslo kommune ikke har villet gjøre noen ting, sa Borgen.

- Anstendighet for hvem? Hun fortsatte:

- Jeg hadde ønsket meg at Høyre og høyrebyråden i Oslo kunne tatt til vettet, og sagt: Nå samarbeider vi med de frivillige og får til et overnattingstilbud også utover vinteren. Grunnen til at vi har noen tilbud i byen nå, er fordi den rødgrønne regjeringen har gitt penger til det. Vi har sett at tiltakene fungerer.

- Men Marianne: Hvis man mener at tigging skal være tillatt, og de ter lov å ha ulike meninger om det, så vil Oslo være et attraktivt sted å komme til. Får de mat, klær og overnatting, så er det åpenbart at det vil komme flere. Jeg tror regjeringen forregner seg dersom de tror at slike tiltak ikke vil føre til at det kommer flere, sa Røsland.

Han mener partiene som vil legge bedre til rette for tigging, samtidig må si at de ønsker flere tiggere til landet.

- SV og regjeringen må være ærlige og si: Vi ønsker at flere skal komme og vi vil legge til rette for det. Ingen undersøkelser tyder på at tiltak som vi snakker om her, bidrar til å løfte noen ut av fattigdom.

Borgen svarte noe oppgitt på utspillet fra Røsland:

- Det er selvfølgelig ikke slik at tigging bidrar til å løse problemene dissen menneskene har. En del av vår innsat må skje internasjonalt. Men det handler om anstendighet, sa Borgen, før hun ble avbrutt av Røsland:

- Anstendighet for hvem?
- Det handler om Oslos anstendighet, det handler om menneskeverd. Om å få seg et sted å sove og muligheten til en dusj, sa hun.

- Jeg er enig med Marianne at vi skal søke løsninger internasjonalt. Men overnattingstilbud her gjør muligens at du føler deg bedre, sa Røsland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling