- Jeg ønsket at han skal brenne inne i svarte helvete

Tor Østbø (64) mistet kona si 22. juli. Han vitnet om følelsene, savnet og veien videre.

FØRER VITNER I DAG: De koordinerende bistandsadvokatene Siv Hallgren og Mette Yvonne Larsen fører sammen med kollega Frode Elgesem vitner som overlevde 22. juli i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØRER VITNER I DAG: De koordinerende bistandsadvokatene Siv Hallgren og Mette Yvonne Larsen fører sammen med kollega Frode Elgesem vitner som overlevde 22. juli i dag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Her er minneordet etter Tove Åshill Knutsen

(Dagbladet): De siste to ukene har Anders Behring Breiviks (33) ideologi og politiske kontekst, hans radikalisering og hans psyke stått i fokus sal 250 i Oslo tingrett. Men i dag er bistandsadvokatenes dag i retten, og to etterlatte skal vitne.

Tor Østbø mistet kona Tove Åshild Knutsen i regjeringskvartalet. Kirsten Vesterhus mistet sønnen Håvard Vederhus (21) under angrepet på Utøya.

Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren representerer Østbø, og spør ham ut om dagen han mistet kona si.

- Det har vært viktig å ta livet tilbake. Selvfølgelig er det tunge stunder, av og til er det svart, men det har vært nyttig å være i jobb og kunne lese om dette uten å gå ned, sier Østbø.

Håp og fortvilelse Han forklarer at han har lest aviser, sett på TV og forsøkt å leve normalt etter den grusomme dagen.

Siv Hallgren ber Østbø fortelle om hvor han var den 22. juli i fjor.

- Det startet som en vanlig dag. Jeg syklet på jobb som jeg pleier, sier Østbø.

Han snakket med sin kone på telefon i løpet av dagen, men da bomba gikk av befant han seg i en bombesikker kjeller, så han hørte ingen ting. Da han fikk høre om eksplosjonen, forsøkte han ringe henne, men fikk ikke noe svar.

- Det vekslet mellom håp, fortvilelse, redsel, sier han.

Besøk av prest Tove Åshill Knutsen hadde vært på jobb 22. juli. Hun hadde to alternative veier å gå etter jobb, forklarte Østbø: til Jernbanetorget eller til Akersgata. Begge deler var like langt. Hun måtte gå til fots til T-banen fordi sykkelen hennes var til reparasjon.

Hun ble forsinket fra jobb på grunn av datatrøbbel, og hadde derfor ikke rukket forbi før Breivik hadde plassert bombebilen utenfor Høyblokka.

- Hun valgte Akersgata, erklærte en sorgtynget Tor Østbø i retten.

På kvelden kom en prest hjem til ham.

- Da fikk jeg beskjed, og måtte varsle rundt, sier Østbø.

Brenne i helvete Østbø er tydelig berørt når han forklarer seg for retten.

- Hvor godt husker du disse dagene? spør Hallgren.

- Det var uvirkelig, som en boble. Dagene var fylt med ting som måtte gjøres. Men jeg var jo i sjokk. Reaksjonene kom egentlig et par måneder etterpå, sier Østbø.

Østbø snakker lite om Breivik i retten. Breivik selv sitter helt i ro, tilsynelatende uten å vise noen følelser. Tor Østø forteller at han har hatt et sinne - og kjent på følelser som ikke har vært «decent» å snakke om:

- Jeg har følt at jeg ønsket at han skal brenne inne i svarte helvete, sier Tor Østbø.

Skryter av naboene Østbø forklarer at han også er svært glad i Oslo som by, og at han er opptatt av å bruke tilbudene som finnes i marka og i byen: gå turer, sykle, være i skogen og gjøre forskjellige aktiviteter. Også kona var glad i dette, forteller han.

Han skryter av hvordan naboene har tatt vare på ham etter 22. juli - og hyller det samfunnet som Anders Behring Breivik forsøkte å angripe.

Østby roser også naboene på Ullern på Oslos vestkant, som han sier har vist stor omtanke.

- Ullern har fått ord på seg for å være kald. Det stemmer ikke, sier han.

Møtte Storberget For å vise hva han setter pris på med det norske samfunnet, henter Tor Østbø fram en liten historie fra jula 2010.

Da møtte han tidligere justisminister Knut Storberget da han og kona skulle kjøpe juletre.

- Han var der sammen med barna sine, og da snakket vi om hvor fint det er å leve i et samfunn der en minister kan kjøpe juletre som en helt vanlig småbarnsfar, forteller Østbø i retten.

- Noen steder er det slik at når en minister kjører forbi, sperrer man av gatene. Jeg vil ikke ha et slikt samfunn. Jeg vil ha et samfunn der en statsråd kan være vanlig småbarnsfar. Det gjør meg mer stolt enn alle oljekronene, sier enkemannen.

OFFER: Tove Åshill Knutsen ble drept i regjeringskvartalet 22. juli. Foto: Privat
OFFER: Tove Åshill Knutsen ble drept i regjeringskvartalet 22. juli. Foto: Privat Vis mer