- Jeg ønsket hans umiddelbare reaksjoner

Tiltalte (38) hadde ingen anelse om hva hans forsvarer John Christian Elden skulle spørre han om.

SNAKKET IKKE SAMMEN: Advokat John Christian Elden sier til Dagbladet at det var helt bevisst å ikke fortelle sin klient noe om hva han kom til å spørre ham om. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SNAKKET IKKE SAMMEN: Advokat John Christian Elden sier til Dagbladet at det var helt bevisst å ikke fortelle sin klient noe om hva han kom til å spørre ham om. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I over til sammen to rettsdager har den tiltalte 38 år gamle Ålesund-mannen forklart seg i Oslo tingrett der han står tiltalt for bortføringen og drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Mannen nekter for å ha noe med drapet å gjøre. Han mener også han er frisk og tilregnelig, ikke strafferettslig utilregnelig slik utgangspunktet til påtalemyndigheten er.

I dag var det mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, sin tur til å spørre ut mannen. Og det var spørsmålene fra hans egen forsvarer som er blant de tiltalte har reagert mest på i løpet av rettssaken så langt.

- Han ante ikke noe om hva jeg skulle spørre om, sier Elden til Dagbladet.

Brast i gråt I de over to timene utspørringen varte spurte han sin klient om en mengde temaer som hans bevegelser, forhold til kamerater deriblant den tidligere 65 år gamle medsiktede og møtene med psykiatri-vesenet i både Ålesund og Oslo.

Elden spilte også av et videoklipp av et avhørene mannen har hatt med politiet i saken. I videosnutten snakker tiltalte om den såkalte «laptop-saken», en tidligere sak hvor han fikk en datamaskin fra en politimann som han ble bedt om å reparere. Datamaskinen innehold ulovlig pornografi, og ble senere funnet hos den tiltalte 38-åringen.

Politimannen ble i Sunnmøre tingrett bøtelagt for å ha stjålet maskinen fra politiets beslagsrom på Ålesund politistasjon. På videoen synes den tiltalte tydelig at det er vanskelig å snakke om datamaskinen. Han brøt sammen i gråt, og sa at det er fordi han husket innholdet på datamaskinen veldig godt.

Politietterforskeren som gjennomfører avhøret minnet tiltalte på at han var i avhør fordi han var siktet for drap eller medvirkning til drap, og ikke på grunn av laptop-saken.

- Jeg er fortsatt ikke skyldig.

Forskjellige reaksjoner I retten i dag påpekte Elden at tiltalte virker mer opprørt i avhøret som ble spilt av i dag enn han i avhøret der han ble konfrontert med at politiet hadde funnet Sigrid Giskegjerde Schjetnes blod i campingvogna han bodde i.

- Jeg er ikke i stand til å svare på så mye akkurat nå, sa den tiltalte i retten mens han pustet tungt.

- Reaksjonen din er like sterk ett år etterpå? spurte Elden.

- Det er enkelte ting jeg ikke glemmer så lett, sa tiltalte etter en lang pause.

Strategi Elden sier til Dagbladet etter at rettsdagen er over i dag at han aldri forberedte sin klient om hva han kom til å spørre han om i retten i dag.

- Vi har aldri hatt den samtalen. Det er ganske normalt å gå gjennom saken på forhånd og kanskje skissere temaer som vil komme opp. Man instruerer selvfølgelig aldri sin klient om hva vedkommende skal svare, men en forberedelse er vanlig, sier Elden til Dagbladet.

Han sier det var en helt bevisst strategi i nettopp denne saken. Det er tvil om tiltaltes tilregnelighet og Elden ønsket svar som ikke være påvirket på noe som helst måte.

- Jeg ville ha hans umiddelbare reaksjoner og svar på spørsmålene jeg stilte, sier Elden til Dagbladet.

Han sier det er ikke hans oppgave å bevise om han er uskyldig eller tilregnelig, slik hans klient hevder han er, men opplyse saken best mulig, og se om vi har den tvil som måtte foreligge for at tiltalte skal frifinnes.