HENTET DRAPSMANNEN: Den røde Ford'en Joakim Ophaug Røksland pleide å komme å hente den drapssiktede 19-åringen med, sto igjen på åstedet i dag. 19 åringen framstilles for varetektsfengsling i Kristiansand tingerett klokka 13.30. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
HENTET DRAPSMANNEN: Den røde Ford'en Joakim Ophaug Røksland pleide å komme å hente den drapssiktede 19-åringen med, sto igjen på åstedet i dag. 19 åringen framstilles for varetektsfengsling i Kristiansand tingerett klokka 13.30. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

- Jeg oppfattet ham som en god kamerat.

Joakim Ophaug Røksland (19) pleide å komme og hente den drapssiktede 19-åringen før skolen hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forteller en nabo til Dagbladet.

Denne naboen ble i går vitne til at den drapssiktede 19-åringen, ikledd militæruniform, truet til seg bilnøkler fra to personer, og at han deretter stakk av i bilen til en av dem.

I leligheten hans innenfor, lå Joakim Ophaug Røksland drept.

Både drapsofferet og den drapssiktede er 19 år, og var avgangselever ved Mandal videregående skole.

Naboen hadde sett Røksland komme kjørende tidligere samme dag.

Stusset på parkering - Han med den røde Fiestaen har vært her for å hente ham hver morgen, så han oppfattet jeg som en god kamerat. Vanligvis kommer han før ni, og så kommer han (den drapssiktede 19-åringen) ut og setter seg i bilen, og så kjører de.

Men sånn var det ikke i går, sier naboen.

- Jeg var tilfeldigvis ute, for jeg skulle ut og handle. Da kom bilen kjørende. Det var vel rundt klokka 09.30. I dag parkerte han, det stusset jeg på, for han pleier bare å plukke ham opp (den drapssiktede), og kjøre videre.

Hva som gjorde at Joakim Ophaug Røksland onsdag morgen gikk inn i leligheten til den drapssiktede 19-åringen, er blant politiet nå undersøker. Han kom ikke ut derifra i live.

Politiet mener at den drapssiktede 19-åringen stakk ham i hjel, før han truet til seg bilnøkler fra folk ute på parkeringsplassen, og forlot åstedet.

Kom i russebuss natta før Naboen forteller at den drapssiktede 19-åringen har bodd i leiligheten på Ime et kanpt år.

- Han har bodd her siden i fjor sommer. Jeg kjenner ham som en veldig grei gutt, en veldig ok kar, sier naboen.

Han forteller at 19-åringen kom tilbake til leiligheten sin i en russebuss rundt midnatt, natta før drapet.

Samme natt ble det knust bilruter på biler på parkeringsplassen utenfor.

- Jeg tror det har en sammenheng, sier naboen. 

Bekymringsmeldinger om terror Den drapssiktede 19-åringen var svært våpeninteressert, og var ikledd militæruniform da han ble pågrepet i en bil i går ettermiddag, rundt en mil fra åstedet.

DREPT: Joakim Ophaug Røksland (19). Bildet er publiseres med tillatelse fra familien.
DREPT: Joakim Ophaug Røksland (19). Bildet er publiseres med tillatelse fra familien. Vis mer

Han skal også ha vært opptatt av terrorgruppa IS. Ifølge lokalavisa Lindesnes har politiet forut for drapet vært i kontakt med den drapssiktede 19-åringen, etter bekymringsmeldinger om terror.

Ifølge lokalavisa hadde politiet opplysninger om at 19-åringen ville slåss mot IS. De skriver også at vitner i drapssaken er avhørt om 19-åringens interesse for terror.

PST bekrefter at de har kjennskap til den drapssiktede 19-åring i Mandal, men vil ikke gå inn på hva de har foretatt seg overfor ham.

Den drapssiktede 19-åringen hadde tilpasningsvansker i skolen, og gikk en stund på en spesialskole et annet sted i landet.

Erkjenner drapet 19-åringen erkjente i går å ha drept Joakim Ophaug Røksland.

 - Han erkjenner de faktiske forhold, sier politioverbetjent Nils Holdbekk ved politiet i Agder til Dagbladet.

Han ønsker ikke å kommentere hva 19-åringen har sagt om motiv for drapet.

- Han skjønner hva han har gjort og sier han skulle ønsket rollene var byttet om - at det var han som er død, sier 19-åringens advokat Sveinung Søndervik Johnsen til Dagbladet.

19-åringen framstilles for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett i dag klokken 13.30. Politiet vil be om at han varetektsfengsling med brev og besøksforbud, men uten isolasjon. Fengslingsmøtet går for lukkede dører.

BÆRES UT Joakim Ophaug Røksland ble drept inne i den drapssiktedes leilighet. Politiet mener han døde av stikkskader. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
BÆRES UT Joakim Ophaug Røksland ble drept inne i den drapssiktedes leilighet. Politiet mener han døde av stikkskader. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer