Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trolig NAV-offer:

- Jeg opplevde det som et overgrep

«Signe» tror hun er en av de 36 som har blitt dømt i Nav-skandalen. Hun beskriver prosessen som ydmykende og forteller at dommen påvirket henne voldsomt.

NAV: Kvinnen forteller at hun dro til Spania høsten 2013. Åtte måneder senere stoppet utbetalingene fra Nav. Så ble det rettssak. Foto: Øistein N. Monsen / Dagbladet
NAV: Kvinnen forteller at hun dro til Spania høsten 2013. Åtte måneder senere stoppet utbetalingene fra Nav. Så ble det rettssak. Foto: Øistein N. Monsen / Dagbladet Vis mer

Nav-direktør Sigrun Vågeng, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og riksadvokat Tor-Aksel Busch kom mandag med erkjennelsen om feiltolkningen av trygdereglene, som kan ha hatt - og fortsatt har konsekvenser - for tusenvis av mottakere av trygdeytelser.

Feiltolkningen av EØS-reglene om trygdeutbetalinger ved opphold i andre land, går helt tilbake til 2012, da trygdeforordningen for EU og EØS - inkludert Norge - kom.

Siden da har reglene for å ta med sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger fra Norge til et annet EØS-land vært praktisert feil. Busch sa på en pressekonferanse at 36 personer er feilaktig idømt fengselsstraff eller annen frihetsberøvelse på feilaktig grunnlag, og at rundt 2400 saker eller personer har fått en tilbakekrevingssak som kan være feil.

NAV: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og Nav-direktør Sigrun Vågeng under pressekonferansen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NAV: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og Nav-direktør Sigrun Vågeng under pressekonferansen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Redd for Nav

«Signe» fra Nord-Norge er en av de som trolig er rammet. Kvinnen i slutten av 40-åra forteller om sterke følelser da nyheten kom mandag ettermiddag.

- Jeg satt her og gråt, først av sinne over å ha bli utsatt for dette. Så av lettelse, fordi det nå kan fikses. Men jeg forstår ikke hvordan. Det høres for lett ut med kompensasjon og oppreisning for noe som har påvirket livet mitt og nærmest gjort meg redd for Nav, sier hun.

«Signe» forteller at hun dro til Spania i ett år fra høsten 2013, og konsekvensene hadde store ringvirkninger for livet hennes.

- Jeg prøver å være et positivt menneske. Folk gjør feil. Av og til blir man offer for det. Jeg håper de har tenkt til å virkelig rydde opp. Det har rammet meg hardt.

«Signe» er ikke kvinnens virkelige navn. Hun ønsker å være anonym.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

Fikk avslag

- Jeg hadde vært sykemeldt og havnet på arbeidsavklaringspenger rett før jeg dro til Spania høsten 2013. Jeg sendte en søknad og snakket med saksbehandler om å dra til utlandet.

Hun fikk inntrykk av at det ikke var noe problem. Det skulle heller ikke ha påvirkning av kvinnens behandling hos lege, da hun sto på venteliste. Likevel fikk «Signe» avslag mens hun var i Spania.

Til jul samme år var hun hjemom, og dro innom Nav-kontoret.

- Saksbehandler kunne fortsatt ikke se at det skulle bli et problem.

«Signe» dro tilbake til Spania. På nyåret kom det en ny saksbehandler inn i bildet, som tolket saken annerledes.

- Saksbehandleren gikk rett på at jeg hadde lurt Nav med viten og vilje, hevder «Signe» og fortsetter:

- Jeg hadde fått muntlig bekreftelse på at jeg kunne være i Spania. Det er ikke sånn at jeg forsøkte å skjule noe. Jeg la ut på Facebook at jeg var der, sier hun.

TAKKNEMLIG: Dommen har rammet «Signe» voldsomt. Men hun understreker at hun er glad og takknemlig for at dette skal bli ordnet opp i.Foto: Øistein N. Monsen / Dagbladet
TAKKNEMLIG: Dommen har rammet «Signe» voldsomt. Men hun understreker at hun er glad og takknemlig for at dette skal bli ordnet opp i.Foto: Øistein N. Monsen / Dagbladet Vis mer

Ydmykende rettssak

Åtte måneder etter at hun reiste til Spania, fikk kvinnen brev om at utbetalingene stoppet fordi hun var i utlandet.

- Da mistet jeg retten til videre arbeidsavklaringspenger og ble tvunget ut i jobb tidligere enn jeg burde, sier «Signe».

Så ble det rettssak, som hun beskriver som ydmykende.

- Retten skjønte at jeg følte at Nav ikke hadde gjort jobben sin. Men jeg følte de ønsket å ta meg, og det ble dom.

- Jeg hylgråt da den kom. Jeg opplevde det som et overgrep.

Ifølge «Signe» forsøkte advokaten hennes å argumentere med at Spania er et EØS-land, men det gikk ikke gjennom. Hun ble dømt for uaktsomt trygdebedrageri, altså at hun ikke hadde gjort dette med overlegg, og måtte gå med fotlenke i 31 dager. I tillegg har saken skapt økonomiske problemer.

Påvirket familieliv

- Hva skal kompensasjonen være for å bli utsatt for dette? For å bli ydmyket, fortalt hvor idiot jeg er, for penger jeg har betalt tilbake og slitt med å betale tilbake. Rettighetene jeg har mistet underveis mens jeg var syk. Det er stygt.

Hele saken og dommen påvirket også hennes familieliv og ekteskap, og seinere også forhandlinger for omsorg av barn etter skilsmisse.

- Det rammet meg voldsomt. Jeg opplevde det som urettferdig. Jeg hadde vært åpen om hvor jeg dro, og opplevde det som greit. Prosessen etterpå var ufin.

Advokat Anneli Bendiksen var «Signes» forsvarer under rettssaken. Bendiksen husker fortsatt saken, men påpeker at det er lenge siden saken gikk for retten.

- Jeg klarer å huske at det var et tema vi var innom, spørsmålet om å beholde rettighetene etter EØS-regelverket. Det fikk hun ikke gehør for.

Bendiksen kaller retningslinjene som forelå fra direktoratet for uklare.

- Jeg husker jeg tenkte at her burde det være noe rettigheter å beholde, på grunnlaget av EØS-avtalen og prinsippet om fri fly av arbeidskraft.

Bendiksen bekrefter også at hennes klient måtte betale tilbake pengene.

- Jeg vil ikke bli overrasket om hun er en av de 36 feildømte.

- Gjør inntrykk

Marius Dietrichson i Advokatforeningen beklager at trygdesvindelsaker har gått igjennom i rettssystemet uten at feilen i regelpraktiseringen har blitt oppdaget.

- Det gjør inntrykk på meg at det er så mange som er uriktig straffedømt og som det kan hende at har måttet sone i fengsel, når det nå viser seg at prosessen er urettmessig, sier Dietrichson til NTB.

Dietrichson sier at han er forbauset over at saken ikke har blitt avklart av Nav tidligere.

- Når det er sagt, skal vi alle klandres. Det gjelder dommere, påtalemyndigheten og også oss forsvarere. Vi må også ta vår del av ansvaret for at saker som dette har kunnet gå gjennom rettsapparatet uten at feilen har blitt oppdaget. Det beklager jeg, sier han.

Savner sidestykke

Riksadvokaten påpeker av Trygderetten allerede i 2017 begynte å stille spørsmål om hvordan Nav tolket slike saker. Og Busch var klar på at han burde ha blitt varslet tidligere om dette sakskomplekset, ikke langt ut i 2019. Saken savner sidestykke i norsk rettshistorie, poengterer riksadvokaten.

- Dette viser at vi kritisk må gå gjennom også den rettslige siden ved meldinger fra det offentlige, uansett hvor snevert felt de måtte ha ansvaret for. Og i hvilken grad de blir regnet som eksperter, sa Busch under pressekonferansen, ifølge NTB.

Dermed refser han indirekte rettsvesenet for å kopiere statsforvaltningens konklusjoner uten å gjøre grundige nok egne vurderinger.

Riksadvokaten vil sende et brev til alle politidistrikter med listene hans kontor har. Han utelukker ikke at listen kan bli utvidet.

RIKSADVOKAT: Riksadvokat Tor-Aksel Busch mener han burde blitt varslet tidligere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RIKSADVOKAT: Riksadvokat Tor-Aksel Busch mener han burde blitt varslet tidligere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Ikke sett liknende før

Riksadvokaten legger til at det nå er hans oppgave å få orden på disse sakene, slik at det blir avsagt frifinnende dommer. Han sier at det fordrer en runde med Gjenopptakelseskommisjonen.

- Konflikt mellom EØS-regler og norsk lovgiving på den måten som har gitt seg utslag her, det har jeg ikke sett tidligere, sier han.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) understreker at hun fremdeles har tillit til Nav-direktør Sigrun Vågeng (68).

- Det som er viktig å si, er at dette har vært en feil som har pågått over tid, og som er avdekket av trygderetten og tatt tak i av Nav, sa statsråden.

Reglene for å ta med sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger fra Norge til et annet EØS-land mens man har vært bosatt i Norge, har ikke vært praktisert riktig siden EUs trygdeforordning kom i 2012.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media