HJELPER IKKE PÅ KLIMAET: Trine Skei Grande sier det ikke hjelper på samarbeidsklimaet at Frp-politiker Mazyar Keshvari kalte Venstre og KrFs oppførsel «rabiat». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HJELPER IKKE PÅ KLIMAET: Trine Skei Grande sier det ikke hjelper på samarbeidsklimaet at Frp-politiker Mazyar Keshvari kalte Venstre og KrFs oppførsel «rabiat». Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Jeg orker ikke kommentere Keshvari

Uttalelsen hans hjelper ikke på samarbeidsklimaet, mener Trine Skei Grande.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asylstriden har svekket samarbeidslysten i partiorganisasjonen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande dagen før hun åpner partiets landsmøte i Tromsø.

Skei Grande er uenig med statsminister og Høyre-leder Erna Solberg som mener at ikke bare var tidsbruken nødvendig, men at prosessen også har styrket samarbeidet mellom de fire partiene.

- Det var i hvert fall ikke nødvendig for Venstre å bruke så lang tid, og jeg syns det er veldig dumt at det trakk sånn ut. Det ene er at det er dumt for saken. Det andre er at partiorganisasjonene står i spenn, og våre tillitsvalgte skal stå i denne diskusjonen hver eneste dag. Det er ikke noe bra for det borgerlige samarbeidet, sier Skei Grande til NTB.

Frustrasjon Statsminister Solberg innvilget Venstre-lederen skyss med en av regjeringsbilene fra forhandlingene i Nydalen til Gardermoen og fly til Tromsø sent onsdag kveld, uten at det frister Skei Grande til en plass rundt kongens bord.

Tvert om er hun irritert over at løsningen på asylstriden satt så langt inne.

- Vi må slutte å bruke så lang tid på de vanskelige tingene. Det er veldig sjelden at vanskelige saker blir lettere med tida, og dette er et veldig god eksempel på det. Hvis vi hadde løst dette i fjor høst, så ville det vel knapt vært på radaren. I stedet ble det et enormt bråk. For oss er det kjempefrustrerende.

Drukner - Vi får til mye på klima og miljø, men må bruke all tid utad på å snakke om det som er vanskelig, sier hun.

At samarbeidet har blitt styrket, slik Solberg mener, avfeier Venstre-lederen slik:

- For oss som sitter forhandlingsrommet og går hverandre på klingen, så bringer det oss vel sammen. Men det bringer ikke organisasjonene våre sammen. Og det er de ute i partiet som skal sitte i lunsjen og hver eneste dag skal forsvare det vi gjør. De har ikke den samme opplevelsen, og den opplevelsen går det heller ikke an å formidle til dem, sier Skei Grande.

Ingen klima-hjelp Det hjelper heller ikke på samarbeidsklimaet at Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari sier avtalen er en «veldig god deal» og at Venstre og KrF ikke fremmet urimelige krav, men at problemet var deres «rabiate oppførsel».

- Jeg orker ikke kommentere Keshvari, sukker Skei Grande.

Fra annet hold i Venstre fortelles det at en del av enigheten fra Nydalen onsdag kveld innebar å ligge lavt i innsalg av sine respektive seire.

- Slike uttalelser vekker frustrasjon langt inn i Høyre også, sier en fremtredende Venstre-politiker til NTB.

Eneste måten Blant landsmøtedelegatene er det dagen før åpningen en viss spenning rundt hva slags debatt det nå vil bli om asylspørsmålet. På forhånd har flere fylkeslag formulert et forslag til en uttalelse med overskriften «barna først» - underforstått at justisminister Anders Anundsen (Frp) ikke måtte fredes i forhandlingene.

- Gjør det vondt å forhandle fram ytterligere innstramminger når kravet var å rette opp en feil?

- Det som var klart da vi skulle rette opp feilen, var at vi ikke klarte å lage en avtale som bare skulle rette opp feilen. Derfor la Frp noen nye ting på bordet, og så la vi noen nye ting på bordet. Dette er dermed blitt mer omfattende enn bare å rette opp feilen, blant annet å styrke rettssikkerheten og begrense hvor lenge barn kan sitte på Trandum, sikre barnefaglig kompetanse i hele prosessen og flere andre ting vi la inn. Det var den eneste måten vi klarte å bli enige på, sier Skei Grande.

(NTB)