Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg orker ikke mer»

- Nå er jeg totalt lam. Jeg lider forferdelig. Det kan ikke beskrives hvilken lidelse dette er.Med svak og uklar stemmefortalte dødssyke Bodil Bjerkmann i et videoopptak om hvorfor hun ville at den pensjonerte legen Christian Sandsdalen skulle gjøre slutt på lidelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoopptaket fra Bjerkmanns leilighet på Rosenhoff i Oslo ble en sterk opplevelse for dommere og tilhørere i Oslo byrett. Opptaket ble tatt bare tre dager før den alvorlig syke multippel sklerose-syke kvinnen sovnet inn, etter at Christian Sandsdalen hadde satt en dødelig dose morfin.

Sandsdalen er nå tiltalt for overlagt drap, men han erklærte seg ikke skyldig da rettssaken startet i går.

Lammelse

Byretten fikk se et kvarters videoopptak av en blek og avkreftet MS-syk 45-åring. Med dyna trukket helt opp under haken forteller Bodil Bjerkmann om smertene:

- Da jeg havnet i rullestol i 1988 tenkte jeg at dette skulle jeg fikse. Men nå er jeg totalt lam. Jeg kan ikke trykke på trygghetsalarmen, og jeg kan ikke klø meg på nesa. Jeg lider forferdelig. Ved siden av lammelsen har jeg vondt for å puste og svelge. Nå orker jeg ikke mer, sier Bjerkmann i videoen.

Tre ganger blir opptaket avbrutt fordi Bjerkmann har puste- og svelgeproblemer. I tillegg til lammelsen hadde hun dype og betente liggesår.

- Det eneste de har å tilby meg i Oslo er en plass på et gamlehjem. Det vil jeg ikke. Jeg er også redd for å bli holdt kunstig i live. Jeg er veldig glad for at det er en lege som har fått rede på mine problemer og som er villig til å hjelpe meg, slik at jeg kommer bort fra elendigheten, fortsetter Bjerkmann.

Fullsatt sal

Rettssal 127 i Oslo Tinghus var fullsatt til siste stol da den prinsipielle og historiske rettssaken startet.

I går kom det fram at det første møtet mellom Sandsdalen og Bjerkmann fant sted ni dager før han satte en dødelig dose av 400 milligram morfin og 10 milligram av morfinpreparatet ketogan. Seinere ble det ett nytt møte før Sandsdalen ga oslokvinnen dødssprøyta torsdag 13.juni i fjor.

- Jeg hadde ingen andre motiver enn barmhjertighet. Jeg har sjelden sett et menneske i en slik situasjon. Hun var totalt ufør, så totalt uten mulighet til å kunne røre seg, sa Sandsdalen i retten.

10.juni bestemte Sandsdalen seg for å hjelpe den dødssyke 45-åringen, og da ble også videoen tatt opp.

- Jeg mener jeg må få lov til å dø, og det er noe jeg må få lov til å bestemme selv. Det har med respekt for individet å gjøre. Så lenge man er psykisk klar synes jeg det skulle være tillatt for en del mennesker å få hjelp til å dø, fortsetter Bjerkmann på videoen.

For andre

Videoen er et sentralt vitneprov til fordel for Sandsdalen. Bjerkmann avsluttet opptaket med følgende forhåpninger:

- Jeg håper mitt eksempel hjelper andre mennesker i samme situasjon, slik at de får hjelp til å få slutt på lidelsene (...) Når man har så vondt som jeg har det, er det ingen løsning å bli holdt i live. Jeg håper som sagt at dette kan være til hjelp for andre.

Bare minutter etter at Sandsdalen hadde satt sprøyta falt Bjerkmann i koma. Fire timer seinere var hun fremdeles ikke død, og Sandsdalen ga henne ketogan. To timer seinere var hun død.

Den pensjonerte legen er tiltalt for overlagt drap. Likevel åpner tiltalen for at den nedre straffegrensen, som er på seks år, kan nedsettes. Dette fordi Bjerkmann ble drept etter eget samtykke.

Det er avsatt 12 dager til saken. I dag vil blant annet Bodil Bjerkmanns nærmeste venner og familie forklare seg.

MS-syke Bodil Bjerkmann
Hele Norges coronakart