- Jeg orket ikke å dra ham opp til huset

Drapsplanen som gikk galt på Vollheim gård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Det ble en hard dag for drapstiltalte Knut Arne Thorstensen (33) i tingretten i dag. Etter å ha blitt grillet av både aktor Thobjørn Klundseter og dommer Helle Rolstad måtte han gi seg for dagen, litt før planen.

Til nå har han kun fortalt om det første drapet som ble begått på det som etter hvert har blitt døpt «dødens gård», Vollheim på Søndre Land.

Han var sterkt ruset i perioden drapene skjedde og husker ikke så mye. Detaljene rundt planleggingen av drapene framstår som svært uklare.

I januar i fjor ble det funnet to lik på gården. Først ble Ragnar Bjertnes Abrahamsen funnet skutt og drept på loven. Et par uker senere finner politiet liket av Jan Petter Aarstad i en brønn under en gressklipper og en eller to vaskemaskiner. Det var dette drapet Thorstensen forklarte seg om i dag.

- Han tysta
Han fortalte at det var flere på gården som irriterte seg over Aarstads oppførsel.

- Han tysta og slo dyra med kjøkkenkosten.

Dessuten skal han ha gitt bort eiendeler som ikke tilhørte han selv.

Thorstensen fortalte også at det var krangling om mobiltelefoner.

- En gang han lånte Berits telefon slettet han alle numrene.

Et annet moment som skapte irritasjon var at Aarstad ødela ting på gården.

- Det skjedde et par episoder mens jeg satt inne. Det var noe klaging på at han hadde ødelagt vaskemaskiner og motorsager. Men det gikk bra mens jeg var der.

Redd for motorsager
Ifølge Thorstensen var Aarstad redd for motorsager.

- Så han hadde en tendens til å skru dem fra hverandre i stedet for å reparere dem.

Dermed ble de tre som den gang bodde på gården enige om å kvitte seg med Aarstad. Det var storesøster Berit Thorstensen, hennes daværende samboer Ronny Kjeldsen og Thorstensen.

Eksakt tidspunkt for når drapet skjedde er usikkert. Thorstensen har vært narkoman og alkoholiker i mange år og har svært dårlig helse. På grunn av rusen husker han svært lite av det som har skjedd.

Påtalemydigheten tror at drapet kan ha skjedd 1. eller 1. november 2006. Planen var å gi Aarstad en overdose heroin på et forlatt hus i nærheten av gården. Men noe gikk galt.

Sovnet
Den dagen Thorstensen og Aarstad skulle dra til huset for å se etter ting å ta med hjem fikk Thorstensen med seg en sprøyte heroin av Kjeldsen.

Men da de kom fram ba Aarstad om hjelp til å sette sprøyta i bilen.

- Han sovnet og begynte å snorke. Jeg hadde fått sukkersyke to måneder tidligere og var ikke form. Så jeg orket ikke å dra ham opp til huset.

Thorstensen dro derfor hjem igjen med en snorkende Aarstad ved siden av seg i forsetet.

Da han kom hjem fortalte han de to andre om hva som hadde skjedd. Deretter setter han en sprøyte amfetamin på toalettet og blir borte en halvtime.

Da han kommer ut er bilen flyttet til en brakke som ligger rett overfor låven.

Når han ser bort er beina til Aarstad inne i bilen mens overkroppen ligger utenfor. Ronny Kjeldsen står ved siden av.

Bar gressklipper
Han husker ikke så godt hva som skjer videre, men forteller at han på et tidspunkt hjelper til med å bære ting opp til kilden som ligger ved brakka. Dette er den mye omtalte brønnen.

Så får han beskjed om å flytte bilen til huset igjen.

- På noe tidspunkt er jeg med på å trille noen takstein opp og bære en gressklipper. Jeg husker ikke når vaskemaskinen blir dratt opp.

Ingen av de tre har snakket noe særlig om det som hadde skjedd i ettertid. Ifølge Thorstensen var de heller ikke særlig redde for at liket skulle bli funnet.

Knut Arne Thorstense forklarte i retten i dag at han fortalte om drapet til andre.

- Jeg håpet at noen som var sterkere enn meg skulle fortelle det videre.

Hans advokat Johnny Veum sier til Dagbladet.no at klienten var svært sliten etter dagens runde.

- Han har dårlig helse. Men etter en god natts søvn er han klar igjen i morgen.

Det er satt av tre dager til forklaringen hans i tingretten.


 

I RETTEN: Forsvarer Petter Sørensen, forsvarer Espen Wangberg, tiltalte Ronny Kjeldsen og forsvarer Ole Strømmen i Gjøvik tingrett i går, der saken mot fem som er tiltalt for drap og medvirkning til drap på to personer på Vollheim gård i Søndre Land startet. Gjøvik tingrett er for anledningen flyttet til Sør-Gudbrandsdal tingretts lokaler på Lillehammer.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
I RETTEN: Forsvarer Petter Sørensen, forsvarer Espen Wangberg, tiltalte Ronny Kjeldsen og forsvarer Ole Strømmen i Gjøvik tingrett i går, der saken mot fem som er tiltalt for drap og medvirkning til drap på to personer på Vollheim gård i Søndre Land startet. Gjøvik tingrett er for anledningen flyttet til Sør-Gudbrandsdal tingretts lokaler på Lillehammer. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer