- Jeg overlot alt til Valand

Røkke sier han stolte på at sertifikatet var lovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kjell Inge Røkke (47) startet sin forklaring i retten klokka 09.15 i dag, og er ventet å holde på store deler av dagen.

Stående ved vitneboksen forklarte Røkke gang på gang at han overlot alt det praktiske og økonomiske rundt båtsertifikatet til sin personlige assistent John Inge Valand (43).

- Jeg er flink til å delegere, forklarte Røkke, og understreket at han ba Valand sørge for at alt ble ordnet på en ryddig måte.

- Dette stolte jeg på, sa Røkke.

Taus assistent

Medtiltalte John Inge Valand har hele tida nektet å forklare seg om sertifikatsaken. Røkke er den første av de fire tiltalte i båtsertifikatsaken som forklarer seg i retten.

Saken mot båtmekanikeren Robert «Bobby» Matos (38) er utsatt fordi han ikke har møtt, og i går nektet Valand å forklare seg. Det er ventet at den svenske skipsinspektøren Claes Pallin (55) gir sin forklaring på fredag.

- Jeg ba John Inge sørge for de nødvendige bøker så jeg kunne lese meg opp til eksamen. Jeg tok med meg bøkene og brukte det i kombinasjon med praktisk oppdatering i båten, sa Røkke.

I RETTEN: Kjell Inge Røkke og advokat Ellen Holager Andenæs i Oslo tingrett, der sertifikatsaken fortsatte i dag. Foto: Scanpix
I RETTEN: Kjell Inge Røkke og advokat Ellen Holager Andenæs i Oslo tingrett, der sertifikatsaken fortsatte i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Dette ble gjort om bord på Røkkes egen yacht «Reverie», som har sju dekk og er 70 meter lang.

- Jeg følte at dette var en ryddig, skikkelig måte å gjøre det på, sa Røkke.

14. mai skal Røkke ha møtt Øye for første gang, under en båttur i Oslofjorden.

- Matos, Valand og jeg var til stede, sa Røkke, som kom i kontakt med Erik Øye via sin assistent.

Møte på kontoret

- Båtturen varte to timer, kanskje en, der vi gikk gjennom VHF, radar- og navigasjonssystemene på båten, sa Røkke.

- Neste gang jeg møtte Øye var på Akers kontorer 21. mai, da jeg skulle gå opp til eksamen som privatist. Det var første gang jeg møtte Pallin. Jeg kom litt forsinket, som jeg har en tendens til å gjøre. Til stede var Valand, Øye og Pallin.

På Røkkes kontor sto en modell av «Reverie», som Pallin skal ha vært veldig interessert i, og moldenseren hevder han gikk gjennom detaljer rundt båten.

- Det var en båt jeg hadde lagt mye sjel og følelser i, forklarte Røkke.

Deretter skal han ha forklart Pallin om sin bakgrunn som fisker, og sine erfaringer fra Barentshavet og Alaska. Røkke forklarte også Pallin om sin lidenskap for og kompetanse innen offshore-racing. Han skal også ha forklart om tidligere kurs han hadde deltatt i, blant annet førstehjelpskurs fra USA.

Eksamenen

- Oppfattet du dette som en eksamen? spurte dommer Torjus Gard.

- Jeg oppfattet ikke denne samtalen som en eksamen, mer som bakgrunnsinformasjon om mine kunnskaper og hvilken kompetanse jeg satt på.

Deretter skal eksamensoppgavene ha kommet på bordet.

- Det var i hovedsak muntlig, bortsett fra når jeg visualiserte for eksempel lanterneføring eller situasjonsbilder, svarte Røkke.

Røkke forklarte at Pallin etter møtet den 21. mai skal ha ansett ham som kompetent, og at han kvalifisert til å inneha klasse åtte-sertifikat.

Etter eksamen skal Røkke ha bedt Pallin om å få beholde eksamenspapirene.

- Han svarte «Nei, du har bestått», dermed tok han med seg alle papirene, sa Røkke.

Tenkte ikke penger

- Hvordan oppfattet du rollen til Pallin, ville dommeren vite.

- Han var referert til som sjøfartsinspektør. Jeg forsto det som om han var autorisert til å utstede sertifisering. Men jeg satte meg aldri direkte inn i det, sa Røkke, og la til at han stolte på at Valand hadde gått gjennom dette.

- Visste du hva dette sertifikatet ville koste?

- Hvis jeg kan kjøpe en båt til 10 millioner kroner omtrent på impulshandling, er jeg ikke den som ville gå i detalj på hva dette ville koste og ikke koste, sa Røkke, men mente han hadde fått beskjed fra Valand om at sertifikatene kostet mellom 20 000 og 30 000 kroner hver.

Røkke innrømmet nok en gang å to ganger ha kjørt båten Celina Bella uten gyldig sertifikat.

- Jeg var utålmodig, forklarte han.

Fikk norsk sertifikat

I juni/juli skal Røkke ha purret på Valand for å få konvertert de svenske papirene et gyldig norsk sertifikat. Røkke befant seg da på sin yatch i Middelhavet.

- Etterpå ringte jeg Syvertsen i Kongelig Norsk Båtforening (KNB) og takket for at dette hadde skjedd, sa Røkke.

Han sa deretter at han at han verken fikk anledning til å se eller ta på det norske sertifikatet.

Røkke understrekt flere ganger at det var Valand som tok seg av det økonomiske, og han hadde også tilgang til Røkkes konto.

- Når det kommer til penger prøver jeg ikke å legge skylden på noen, heller ikke på Valand. Jeg har forstått at det var overføringer til Øyes konto, noe var betaling for bøker, noe for utført oppdrag. Så vet jeg at det ble betalt noe i kontanter. Jeg trodde det var 65 000 kroner, sa Røkke.

I ettertid sier han han skjønte at det dreide seg om 100 000 kroner, men mente at deler av dette måtte være betaling for en båtplass på «Kongen» i oslofjorden.

Pressen

Dagens Næringsliv var første avis som skrev om salg av svenske båtsertifikater. Den første artikkelen ble publisert 18. august 2001, og Røkkes navn ble fort knyttet til saken.

- Til min forferdelse så jeg hva som sto i Dagens Næringsliv, men jeg mente dette ikke hadde noe med meg å gjøre. Jeg tok en telefon til Erik Øye - der jeg knapt nok trengte telefon fra Middelhavet til Norge - og spurte hva dette var for noe, og hvordan han kunne framstille saken slik. Jeg kjente meg ikke igjen, sa Røkke, som beskrev Øyes framstilling av saken som usann.

Etter hvert skjønte Røkke at saken måtte behandles juridisk, og tok kontakt med advokat Morten Garmann.

Etter en kort pause startet aktoratets utspørring av Kjell Inge Røkke klokka 10.18.

- Jeg stoler hundre prosent på John Inge Valand, sa Røkke nok en gang, på spørsmål om hvordan båtsertifikatet ble ordnet.

- Jeg fikk beskjed om at alt var i orden, sa Røkke, og forklarte at han handlet i god tro.

- Jeg tror du har flere eksamener enn meg, sa Røkke til dommer Torjus Gard etter flere spørsmål rundt eksamenssituasjonen.

Problemer med skrivingen

Røkke forklarte at han betalte for Valands eksamen, men avviste å ha hatt noe med Robert Matos eller Erik Øye å gjøre angående betaling, og at Valand ordnet alt det økonomiske.

- Valand fikk beskjed om å gjøre det han skulle gjøre, og jeg var ikke så mye involvert i prosessen, sa Røkke.

På spørsmål om han ikke var nysgjerrig på hva Valand gjorte svarte Røkke:

- Det er 50 000 ansatte i systemet, og jeg lurer jo på hva alle driver med, sa Røkke, og høstet latter

Aktor Susie Bergstrand ville deretter vite hvordan Røkkes ordblindhet arter seg.

- Å lese er greit, men det vanskelige er å skrive. Det viser seg tydelig på karakterene mine, for å si det sånn. Jeg så at jeg hadde skrevet «Bedingen» på elevkortet mitt, og klarer altså ikke å skrive min egen adresse rett, sa Røkke lakonisk.

Hans adresse på Aker Brygge er Beddingen.

Nok en gang skapte Røkke humring i salen da han underveis måtte be om en pause fordi «naturen kalte».

- Ikke for å være frekk men..., sa Røkke, og fikk innvilget ti minutters toalettpause.

Nektes lyd

TV2 søkte i dag om tillatelse til å gjøre lydopptak av Røkkes forklaring, etter tidligere å ha fått nei til filming i rette.

Dette avfeide Røkke selv med en bestemt håndbevelse.

- Det representerer en tilleggsbelastning som er helt urimelig. Det er ille nok å stå tiltalt i en straffesak, om ikke man skal få den kringkastet i tillegg. Det er helt uakseptabelt, sa

Røkkes forsvarer Ellen Holager Andenæs - og fikk støtte av aktorat Susie Bergstrand.

Både Røkke og forsvareren formet umiddelbart ordet «takk» med leppene som en gest til aktoratet.

- Retten bestemmer ensidig å ikke tillate lydopptak, avgjorde dommer Torjus Gard.

Retten har derimot tillatt tv-opptak under selve domsavsigelsen.

PÅ VEI: Kjell Inge Røkke i følge med advokatassistent Anna Nielsen (t.v.) og advokat Ellen Holager Andenæs på vei til Oslo tingrett i dag.
RØKKES PERSONLIGE ASSISTENT: John Inge Valand er tiltalt i samme sak som Kjell Inge Røkke.