- Jeg plaget ikke dyra

SVERIGE: (Dagbladet): I svenske aviser har Odd Lindberg blitt koblet til vanskjøtsel av fire kyr. Nå tar Lindberg bladet fra munnen: - Det er ikke mine dyr. Jeg lot en kjenning få plassere disse kyrne her i noen uker, sier Lindberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte ham på hans hemmelige adresse på den svenske landsbygda i går.

For Odd Lindberg er det et stort paradoks å bli beskyldt for dyreplageri. Helt siden tida som selfangstinspektør på slutten av 80-tallet har han kjempet en utrettelig kamp for å få slutt på det han karakteriserte som barbari innen selfangsten.

Odd Lindberg ble svært kontroversiell i Norge, men ble regnet som en helt i Sverige. Nå omtaler flere svenske region- og lokalaviser vanskjøtselen av dyr på gården der Lindberg bor.

Dårlig tilstand

Det var kommunens dyre- og miljøvernsinspektør, Bengt Westlund, som tok affære:

- Politiet kontaktet meg og sa at de var blitt gjort oppmerksom på at fire utegående kyr led under forholdene på det aktuelle gårdsbruket. Sammen med veterinær og politi dro jeg ut til gården. Der fant vi fire kyr i en utendørs innhegning. Tilstanden deres var meget dårlig. De var avmagret og hadde tydelig fått for lite ftr over lang tid. Vi reagerte med et forelegg der det heter at det skulle ordnes en ftrplass til dyrene, sier Westlund.

- En anonym person har nå meldt at dyrene er blitt slaktet, sier Bengt Westlund til Dagbladet.

Han bekrefter at forelegget ikke er utstedt til Lindberg. Lindberg bekrefter at dyrene hadde tilhold på gården han disponerer en kort periode.

- Jeg ville hjelpe en kamerat som trengte et sted å plassere dyrene noen få uker. De var avmagrede da de kom til gården. Eieren hadde selv tilsyn med dyra morgen og kveld. Myndighetene reagerte på dyras tilstand og tok affære. Det er helt urimelig å knytte saken til meg. Jeg eier ikke engang grunnen på gården. I ettertid føler jeg at jeg ikke burde gjort denne mannen denne tjenesten. Jeg stiller meg selv spørsmålet hvorfor denne saken kobles til meg, sier en frustrert Lindberg.

- Gjelder ikke meg

- Hadde ikke jeg bodd på gården, ville saken aldri nådd media.

- Siden det ikke er en sak som gjelder meg selv, har jeg unnlatt å la meg intervjue av pressen, sier Lindberg, som nå føler at oppmerksomheten har blitt så stor at han går med på å gi sin versjon av saken til Dagbladet.

Provosert

Lindberg har provosert sterke krefter i det svenske landbruket, med blant annet en kronikk i Dagens Nyheter i desember i fjor. Der påviste Lindberg at det ble brukt beinmel fra dyr i ftret til svenske storfe.

- Jeg forlot Norge, fordi forholdene ble utålelige der på grunn av avsløringene om barbariet i norsk selfangst. Nå har jeg også utfordret krefter i det svenske samfunnet, sier Lindberg.

I ti år har Lindberg bodd på hemmelig sted på den svenske landsbygda, etter å ha mottatt en rekke trusler i Norge.

- Jeg sa til mannen som eide dyra at han måtte bedre forholdene for dyra eller fjerne dem med en gang. Jeg ordnet selv vannledning, selv om dyra ikke var under mitt tilsyn, sier Odd Lindberg til Dagbladet.