Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg planla selvmord»

KØBENHAVN (Dagbladet): Kronprins Frederik (28) overveide selvmord for å unngå å bli konge av Danmark. - Så kan man sitte oppe i himmelen og le ondskapsfullt: Nå kan dere leve reste av livet i sorg, tenkte han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en bok om og med kongefamilien, som kommer i salg i Danmark torsdag, snakker kronprinsen åpent om sine mange personlige kriser under oppveksten. Overfor journalist Anne Wolden-Ræthinge i Politiken legger han ikke skjul på at barneårene og ungdomstida var preget av ensomhet og streng oppdragelse. Dronning Margrethe og prins Henrik var ofte hjemmefra.

- Det var en kamp. En alenekamp. For man går ikke til sine foreldre. Og jeg gikk heller ikke til min bror. Bare de siste ti årene har jeg vært herre over min egen tilværelse. Man kan si at jeg bare har levd ordentlig i disse årene , sier kronprinsen.

Selvmordstanker

Tanken på at framtidsplanene allerede var lagt for ham, gjorde at Frederik overveide å ta sitt eget liv.

- Mange som går i selvmordstanker kan nok ikke gjøre seg fri fra et visst hevnmotiv: Så kan man sitte oppe i himmelen og le ondskapsfullt - nå kan dere leve resten av livet i sorg. Alle har vi dager hvor alt er noe lort. Jeg kan huske at jeg snakket med en av mine gode venner om det: Er det meg som er syk, når man overhodet kan streifes av en slik tanke? Eller hva pokker foregår? sier kronsprins Frederik.

Mormor-støtte

Kronprinsen gir selv svaret på sitt spørsmål. Han mener at normale og friske mennesker på ett eller annet tidspunkt leker med tanken om å begå selvmord.

Dronningmor Ingrid har spilt en viktig rolle i kronprinsens oppvekst. Både Frederik og dronningen forteller at hun kjente til problemene, når han hadde det vanskelig i ungdomstida. De snakket aldri om det. Men når han visste at hun visste, så hjalp mormors støtte, forteller de i boka.