Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chelsea Manning i sitt første intervju siden løslatelsen:

- Jeg pleide å ha disse fryktelige følelsene, som om jeg ønsket å rive i stykker kroppen min

Spiondømte Chelsea Manning ble den første til å få kjønnsskiftebehandling i amerikansk militærfengsel.

FRI: 17. mai ble spionasjedømte Chelsea Manning løslatt fra militærfengselet etter at president Barack Obama benådet henne. Foto: / AFP PHOTO / BALESTRAMEDIA / HO
FRI: 17. mai ble spionasjedømte Chelsea Manning løslatt fra militærfengselet etter at president Barack Obama benådet henne. Foto: / AFP PHOTO / BALESTRAMEDIA / HO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Irak-soldaten og etterretningsanalytikeren Bradley Manning ble arrestert i mai 2010 og seinere dømt til 35 års fengsel for spionasje etter å ha lekket over 700.000 dokumenter med graderte amerikanske, militære opplysninger til medier som The Guardian, New York Times og Der Spiegel.

17. mai år ble hun løslatt som kvinnen Chelsea Manning (29) etter at daværende president Barack Obama, som noe av det siste han gjorde, benådet henne.

Under den sju år lange soningen har hun hatt personlige problemer, og skal blant annet ha forsøkt å ta sitt eget liv. Fredag stilte hun opp til sitt første intervju siden hun ble løslatt med ABC News.

- Mitt ansvar

Mange amerikanere har oppfattet henne som en helt, som avslørte overgrep og maktmisbruk. Andre har sett på henne som en landsforræder.

- Jeg er bare meg. Det er så enkelt som det, sier Manning til TV-kanalen når hun blir spurt om hvordan hun selv ser på seg selv.

Hun ble også spurt om hun syntes hun skylder USA en unnskyldning.

- Alt jeg har gjort, er mitt ansvar. Det var ingen andre. Ingen fortalte meg hva jeg skulle gjøre. Det var meg. Det er mitt ansvar, sier Manning.

Hun forklarer også hvorfor hun valgte å lekke dokumenter.

- Vi fikk all denne informasjonen fra alle mulige kilder, og det er bare død, ødeleggelse og kaos. Vi filtrerte alt gjennom fakta, statistikker, rapporter, datoer, tider og steder. Til slutt sier du stopp. Jeg sluttet å se det bare som statstikk og informasjon, og jeg begynte å se mennesker, sier Manning.

Hun forteller til ABC News at hun lekket dokumentene fordi hun håpet det ville føre til en offentlig debatt, og at hun ikke trodde det ville true nasjonal sikkerhet. Manning forklarer dessuten hvorfor hun ikke sendte sine bekymringer til sin overordnede.

- Kanalene for å varsle er der, men de virker ikke, sier Manning.

Kjønnsskifte

Like etter at hun ble dømt, sto hun fram som transperson. Men militæret ville ikke gi henne medisinsk behandling for dette. Det førte til at borgerrettighetsorganisasjonen ACLU saksøkte på hennes vegne.

- Manning ble den første militære fangen til å få helsebehandling knyttet til kjønnsskifte, og hun var en del av en endring i praksis for å fjerne forbudet mot at transpersoner kunne tjenestegjøre i militæret, sier ACLU-advokat Chase Strangio til ABC News.

FØR KJØNNSSKIFTE: Den gangen var Chelsea Manning kjent som Bradley Manning. Foto: REUTERS/File Photos
FØR KJØNNSSKIFTE: Den gangen var Chelsea Manning kjent som Bradley Manning. Foto: REUTERS/File Photos Vis mer

Selv mener Manning det var helt avgjørende at hun vant fram med kravet om å få hormonbehandling.

- Det er bokstavelig talt det som holder meg i live. Det sørger for at jeg ikke føler at jeg er i feil kropp. Jeg pleide å ha disse fryktelige følelsene, som om jeg ønsket å rive i stykker kroppen min, og jeg ønsker ikke å oppleve det igjen. det var virkelig, virkelig fryktelig, sier Manning.

- Kultursjokk

Siden hun ble løslatt, har hun brukt Instagram og Twitter til å fortelle om hva hun bruker tida si på. Foreløpig har hun blant annet brukt den på å spille videospill og være sammen med venner.

- Å komme ut er et kultursjokk for alle som går gjennom en opplevelse som dette, sier Manning.

Hun har ikke snakket med Obama siden han benådet henne, men hun ønsker å takke ham.

- Alt jeg ba om, var én sjanse. Dette er min sjanse, sier Manning.

Hele Norges coronakart