Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg prata med Rune i går. Da var det ikke et tema at han skulle trekke seg.

Rune Øygard har fremdeles ikke diskutert avgang med leder i Vågå Ap.

- SJOKKERT:  Live Langøygard (44) har som leder for Vågå Arbeiderparti hatt jevnlig kontakt med permittert Vågå-ordfører Rune Øygard det siste året. Hun sier til Dagbladet at hun bare har hørt at Øygard vurderer å trekke seg gjennom media. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- SJOKKERT: Live Langøygard (44) har som leder for Vågå Arbeiderparti hatt jevnlig kontakt med permittert Vågå-ordfører Rune Øygard det siste året. Hun sier til Dagbladet at hun bare har hørt at Øygard vurderer å trekke seg gjennom media. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det klart at Vågå Ap har innkalt til ekstraordinært møte for å diskutere overgrepstiltalte Rune Øygards (53) rolle som permittert ordfører i partiet. 

- Jeg prata med Rune i går. Men da var det ikke et tema at han skulle trekke seg. At han vurderer dette har jeg bare hørt gjennom media, sier  Live Langøygard (44), leder for Vågå Arbeiderparti til Dagbladet.

I går opplyste Øygards advokat Mette Yvonne Larsen overfor TV2 at Øygard har forståelse for at han sannsynligvis ikke kan fortsette som ordfører. Han har fått full lønn i tiden han har vært permittert. 

FORSTÅR:  Ifølge Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, forstår nå Vågå-ordføreren at han mest sannsynlig ikke kan fortsette i stillingen som ordfører. Om resten av Vågå Ap vil uttrykke mistillit overfor den permitterte ordføreren vil bli bestemt på møte i morgen.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORSTÅR: Ifølge Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, forstår nå Vågå-ordføreren at han mest sannsynlig ikke kan fortsette i stillingen som ordfører. Om resten av Vågå Ap vil uttrykke mistillit overfor den permitterte ordføreren vil bli bestemt på møte i morgen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Vi har løpende oppdatert hverandre, og fant ut at vi ville avholde møte så fort vi kunne samle styret. Dette er en spesiell situasjon for oss, og vi ble overrasket over det som kom fram under den første uka i retten, sier kommunestyrerepresentant i Vågå Odd Erik Sveen (Ap) til Dagbladet. 

Det ekstraordinære møtet, som i morgen vil starte klokka 18, vil foregå for lukkede dører. 

Diskutere rådet Møtet ble bestemt etter at ledelsen i Ap, med partisekretær Raymond Johansen i spissen - ringte lederen for Vågå-partiet fredag. 

Da rådet ledelsen lokalpolitikerne til å uttrykke mistillit overfor den tidligere populære ordføreren. Ifølge Raymond Johansen rådgiver ønsker Johansen ikke å kommentere saken ytterligere i dag. 

- TRAGISK: Odd Erik Sveen (Ap) ,mener Øygard-saken er svært alvorlig, og at det uansett hva utfallet blir er det tragisk for begge parter. - Dette har skjedd mellom to enkeltpersoner, sa han tidligere i uka. Han vil delta på styremøtet i morgen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- TRAGISK: Odd Erik Sveen (Ap) ,mener Øygard-saken er svært alvorlig, og at det uansett hva utfallet blir er det tragisk for begge parter. - Dette har skjedd mellom to enkeltpersoner, sa han tidligere i uka. Han vil delta på styremøtet i morgen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- På styremøtet i morgen skal vi diskutere rådet vi har har fått fra partiledelsen. Vi må også se på hvilke muligheter vi har, sier Langøygard videre. 

I Vågå kommunestyre har Ap 13 mandater mens Bygdelista har fire, SP har tre og SV én. 

- Jeg var ikke overrasket over at partiledelsen ringte. Jeg rakk å se noen reaksjoner på nettet før oppringningen kom, sier hun og forteller at det er mulig hun kommer til å snakke med Øygard før morgendagens møte. 

SJEF I 16 ÅR:  Rune Øygard ble gjenvalgt som ordfører i Vågå i fjor høst. Like etterpå ble det kjent at han var anmeldt for overgrep mot barn under 14 år. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SJEF I 16 ÅR: Rune Øygard ble gjenvalgt som ordfører i Vågå i fjor høst. Like etterpå ble det kjent at han var anmeldt for overgrep mot barn under 14 år. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Hun har som partileder i Vågå har jevnlig kontakt med ordføreren det siste året om alt utenom «saken og politikk», ifølge henne sjøl. 

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med advokat Mette Yvonne Larsen for en kommentar, uten å lykkes. 

Mulig nyvalg Øygard kan ikke tvinges til å gi slipp på ordfører-vervet, som han har hatt sammenhengende de siste 16 årene. Det er ikke mulig for et parti eller et kommunestyre å sjøl velge å skifte ordfører midt i en valgperiode, ifølge kommuneloven paragraf 9. 

Øygard kan imidlertid velge å søke kommunestyret og fritak for et kortere tidsrom eller for resten av perioden. 

POPULÆR ORDFØRER:  Øygards ble i 2009 kåret til årets kommuneprofil av bladet Kommunal Rapport. Fra før var Øygard en av landets mest populære ordførere, ønsket av 82 prosent av innbyggerne i 2007. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
POPULÆR ORDFØRER: Øygards ble i 2009 kåret til årets kommuneprofil av bladet Kommunal Rapport. Fra før var Øygard en av landets mest populære ordførere, ønsket av 82 prosent av innbyggerne i 2007. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

«Trer ordføreren eller fylkesordføreren midlertidig ut av sitt verv, rykker varaordføreren opp som ordfører eller fylkesordfører, og det velges midlertidig ny varaordfører», heter det i loven. 

Men dersom Øygard endelig trer ut av sitt verv, må et nytt ordførervalg arrangeres. 

- Nå skjer det ingenting før i morgen kveld. Vi må få oversikt over paragrafene, og diskutere dette med styret, sier Langøygard. 

- Forkastelige Skype-samtaler Det var det som kom fram da aktor konfronterte overgrepstiltalte Rune Øygard med Skype-samtaler han har hatt med den fornærmede jenta (16), som fikk det til å vippe over for partiledelsen i Ap.

Også opposisjonen i Vågå fortalte fredag at de mente at Øygard bør trekke seg.

13 MANDATER:  I Vågå kommunestyre har Ap 13 mandater mens Bygdelista har fire, SP har tre og SV én. Bildet viser kommunehuset i Vågå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
13 MANDATER: I Vågå kommunestyre har Ap 13 mandater mens Bygdelista har fire, SP har tre og SV én. Bildet viser kommunehuset i Vågå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Øygard har blant annet skrevet på Skype: «Orker ikke se på deg og vite at jeg ikke får ta på deg» til jenta, noe han sjøl forklarte at skyldtes den «spesielle sjargongen» de to hadde utviklet. Han skrev også: «Jeg sitter naken, jeg».

- Jeg er like sjokkert som alle andre. Det som kom fram i retten fredag var ikke kjent, og det er helt forkastelig. Det hører ingen plass hjemme, sier Langøygard.

- Men jeg tar litt forbehold og at det ikke er andre enn partene sjøl som har oversikt over hva som har skjedd i saken. Men som sagt er jeg sjokkert. 

NYE VITNER I MORGEN:  Rettsaken mot den overgrepssiktede ordførenren i Vågå, Rune Øygard, vil fortsette i Lillehammer i morgen. 
Bildet viser kommunestyrerepresentant i Vågå Odd Erik Sveen (Ap) på kafé i Vågå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NYE VITNER I MORGEN: Rettsaken mot den overgrepssiktede ordførenren i Vågå, Rune Øygard, vil fortsette i Lillehammer i morgen. Bildet viser kommunestyrerepresentant i Vågå Odd Erik Sveen (Ap) på kafé i Vågå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Ordfører i Vågå, Iselin Jonassen, har den siste uka vært utenlands på tjenestereise, men er tilbake til morgendagens møte, ifølge Langøygard. 

Nærmeste vil vitne I morgen er det både Øygard og den mindreårige jentas nærmeste som skal vitne i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Ifølge jentas forklaring skal opplysningene om forholdet til Øygard raskt ha gått fra kjæresten til hans mor og videre til hennes egen mor, som gikk til politiet med saken.