Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Jeg presset  oljeindustrien

Direktør Magne Ognedal i Petroleumstilsynet bekrefter nå overfor Dagbladet at han måtte legge et betydelig press på oljeselskapene for i det hele tatt å få dem til å samarbeide med Kreftregisteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er riktig at Kreftregisterets prosjekt hadde en trang fødsel. Du kan gjerne si at oljeindustrien trenerte prosjektet i seks år. Jeg var den som måtte øve et betydelig press mot oljeindustrien, som sikkerhetsansvarlig i Oljedirektoratet den gangen, sier Magne Ognedal til Dagbladet. Lørdag avslørte Dagbladet en opphoping av kreft, dødsfall og giftskader blant oljearbeidere på Ekofisk-feltet i Nordsjøen. 31 er døde, 59 er skadde.

Mange giftstoffer

Dagbladet er allerede blitt kontaktet av skadde fra andre plattform-felt i Nordsjøen, som mener at sykdommen kan relateres til kjemisk eksponering offshore.

Oljearbeiderne er blitt eksponert for polyaromatiske hydrokarboner (PAH), naftalener, fenatrener, og dibenzotiofener (NPD), benzen, tolulen, etylbenzen, xylen (BTEX), alkylfenoler, fenol, organiske syrer, metanol og tungmetaller og asbest - bare for å nevne noen eksponeringsfaktorer.

Petroleumstilsynet klarer ikke tro at skadde og døde bare er et Ekofisk-fenomen.

Bekymringsfullt

-  Over tid har industrien operert med mye av det samme arbeidsmiljøet. Derfor er det sikkert noe å finne også på andre felter i Nordsjøen. Omfanget tør ikke jeg ha noen meninger om, sier Ognedal. Tilsynsdirektøren har grublet fælt på hvorfor bransjen nekter å bidra slik at helseproblemene knyttet til kjemisk eksponering offshore blir kartlagt.

-  Jeg klarer ikke å finne ett godt argument for hvorfor oljeselskapene ikke ønsker å delta i slike forskningsprosjekter. At selskapene sier nei, mener jeg er bekymringsfullt, sier Magne Ognedal.Ognedal tilbakeviser påstanden fra professor Bente Moen om at myndighetene først de siste åra har vært på banen når det gjelder kjemisk helsefare offshore.

image: -  Jeg presset  oljeindustrien

-  Vi har sett på dette som viktig hele tida, sier han.

-  Ga bransjen motvillig etter da myndighetene presset selskapene til å delta i kreftprosjektet?

-  Det var ikke den strålende entusiasmen, nei.

Oljeindustriens Landsforening (OLF) uttrykte overfor Dagbladet i går at de ikke vil snakke om Kreftregisterets prosjekt, men sier generelt at de etterlyser et mer helhetlig prosjekt.

STERKT BEKYMRET: Direktør Magne Ognedal i Petroleumstilsynet er kritisk til at oljeindustrien ikke ønsker å avdekke kjemisk helsefare offshore. - Vi følger med på det som skrives i Dagbladet, sier han.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media