- Jeg prøvde å få tak i båten

Ivar Haukås ble vitne til at far og datter forsvant utfor foss i Tuddal i Telemark.

PRØVDE Å FÅ TAK: På dette stedet langs Skogsåi forsøkte Ivar Haukås fortvilet å få tak i båten der en far og en datter klamret seg til båtripa. Redningsmannskaper leter fremdeles etter de to. Foto: ESPEN RØST
PRØVDE Å FÅ TAK: På dette stedet langs Skogsåi forsøkte Ivar Haukås fortvilet å få tak i båten der en far og en datter klamret seg til båtripa. Redningsmannskaper leter fremdeles etter de to. Foto: ESPEN RØSTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TUDDAL/OSLO (Dagbladet.no): Redningsmannskaper leter fremdeles etter en far og datter, som er meldt savnet etter at båten deres gikk rundt i nærheten av Søndelandsbrua i Tuddal i Telemark.

Far og datter  ble meldt savnet i firetida i dag, etter at det kom inn meldinger om at robåten som de var ute i, hadde blitt sett flytende i elva.

Far er født i 1970 og er svensk statsborger, mens datteren, født i 2003, er dansk statsborger, opplyser politiet til Dagbladet.

Ivar Haukås, som bor rett ved elva, kom kjørende ved brua da han så de to klamre seg til båtripa mens båten fløt nedover elva.

- Prøvde å få tak
- Jenta ropte høyt, og faren ropte også, men jeg fikk ikke kontakt med dem. Jeg torde ikke å hoppe uti etter dem siden jeg var helt alene, forteller han til Dagbladet.

Han sprang nedover langs elva for å forsøke å hjelpe til.

- Jeg prøvde å få tak i båten, men jeg fikk ikke tak i den, forteller han.

Han så båten forsvinne utenfor stryket, og da han fikk kommet seg nedenfor det, fant han en åre og en redningsvest på stedet.

Båten har blitt funnet 600 meter nedenfor broa.

- Vanskelig
Rundt 50 frivillige fra Røde Kors, dykkere og helikopter leter fremdeles på stedet. Den strie elva gjør det spesielt vanskelig for dykkerne å lete. Det er blitt søkt hele veien nedover uten å finne de savnede.

HØY VANNFØRING: Mye regn har gjort at det er høy vannføring og fart i elva. Dette bildet er tatt nedenfor fossen der de to sist ble sett. Foto: ESPEN RØST
HØY VANNFØRING: Mye regn har gjort at det er høy vannføring og fart i elva. Dette bildet er tatt nedenfor fossen der de to sist ble sett. Foto: ESPEN RØST Vis mer

- Det er en vanskelig situasjon, sier innsatsleder Bjørn Olav Eilifstjønn til Dagbladet.

Også dykkerne merker at det er en spesielt vanskelig situasjon. Det er fem personer som har dykket til nå.

- Det er dykkere fra Kongsberg og Notodden, og det kommer dykkere fra Skien for å bistå. De har gjort søk overfor fossen, opplyser dykkerleder Morten Sivertzen til Dagbladet.

To redningshelikoptre og Sea King-helikopter ble sendt til ulykkesstedet fra Hovedredningssentralen i Sør-Norge. SeaKing-helikopteret er fremdeles involvert i redningsaksjonen.

—  De to redningshelikoptrene har forlatt området, siden det ikke var mer de kunne gjøre der, opplyser redningsleder Erik Walle ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Hytteområde
Etter det Dagbladet kjenner til, er familien turister som leier en hytte i området. Området rundt Søndelandsbrua er inngangen til et hytteområde bygget for et par år siden, i umiddelbar nærhet til veien inn til Tuddal.

- Dette er et typisk hytteområde, men med relativt stor av turister som reiser gjennom området i turistsesongen, sier rådmannen i Hjartdal kommune, Jan Sebjørnsen, til Dagbladet.

Det har vært mye nedbør i Telemark lørdag, og dermed har det blitt høy vannføring i elva.

— Fra lørdag morgen til søndag morgen falt det 26 millimeter nedbør i Sauland. Faller det mer enn 20 millimeter på et døgn, regnes det som store nedbørsmengder, sier vakthavende meteorolog Jan-Inge Hansen ved meteorologisk institutt til NTB

MÅLTE FART: Helikopteret målte farten i elva blant annet ved hjelp av en dukke. Foto: AUDUN HASVIK
MÅLTE FART: Helikopteret målte farten i elva blant annet ved hjelp av en dukke. Foto: AUDUN HASVIK Vis mer