STERKT BEVEGET: Regissør av Skumringslandet, Paul Magnus Lundø og fotograf Henning Høifødt som overlevde ulykka der to kolleger mista livet, var sterkt beveget da de fortalte om tragedien og deres opplevelser. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
STERKT BEVEGET: Regissør av Skumringslandet, Paul Magnus Lundø og fotograf Henning Høifødt som overlevde ulykka der to kolleger mista livet, var sterkt beveget da de fortalte om tragedien og deres opplevelser. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

- Jeg prøvde å finne Mats og Daniel

En sterkt beveget Henning Høifødt (23) fortalte om dramaet ved Egersund, som trolig kostet kameratene livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOKNDAL (Dagbladet): - Raskt kom det en gigantisk bølge og skylte over skjæret vi var på. Alle klamret seg fast. Da trodde jeg vi var trygge. Men idet vi skulle gå videre inn på land kom en ny bølge, sa Henning Høifødt på en pressekonferanse i ettermiddag.

Han og kameratene var ute på Stapnes for å filme stormen, for å få noen gode bilder av naturen til spillefilmen «Skumringslandet», som de alle er sterkt involvert i. Filmen nærmer seg slutten på produksjonen. Dette skulle være bonusscener, og ble sågar gjort på karenes fridag.

Høifødt forklarer at de var klar over farene ved å begi seg ned i strandsonen. Men en grundig studie av terrenget viste et berg som ikke ble overskyllet av bølgene. Dit gikk de altså før superbølgene kom.

Gi tapt   Høifødtforteller videre at han forsøkte å klamre seg fast til berget nok en gang da sjøen kom. Men etter få sekunder måtte han og kameratene gi tapt for de enorme kreftene. Deretter forsvant også de andre fra ham. Høifødt ble kastet bakover, mot ei steinrøys.

- Heldigvis landet jeg i vannet, og ble holdt under. Hvor lang tid vet jeg ikke, men det var ganske lenge. En stein stoppet meg og holdt meg tilbake, mens vannet gikk ut. Jeg kom meg opp på land.

Mens tårene renner, forteller han.

FÅ SPØRSMÅL: Regissør av Skumringslandet, Paul Magnus Lundø og fotograf Henning Høifødt fikk forklare seg i eget tempo uten at pressen stilte mange spørsmål. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
FÅ SPØRSMÅL: Regissør av Skumringslandet, Paul Magnus Lundø og fotograf Henning Høifødt fikk forklare seg i eget tempo uten at pressen stilte mange spørsmål. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

- Jeg prøvde å finne Mats og Daniel blant steinene, men så dem ikke noen steder.

Fikk hjelp Etter hvert gikk den dystre sannheten opp for Høifødt, selv om han beskriver alt som bare kaos. Nøklene til bilen hadde han, men ingen telefon. Høifødt kom seg raskt til hovedveien, hvor han fikk stoppet første og beste bil, og der hjelpt til å alarmere redningstjenesten. Ifølge ham selv kom ambulanser og redningspersonell raskt til Stapnes.

- Jeg ble tatt godt vare på. I en time satt jeg i ambulansen og så på hjelpearbeidet. Men så også fra minutt til minutt at det bare ble mørkere, og skjønte at de hadde dårlige odds. Dette er veldig tungt, sier Høifødt.

Verken han eller andre i produksjonsteamet ønsket å reise fra Sokndal så lenge letingen etter Mats og Daniel har pågått. I dag måtte letingen innstilles på grunn av stadig dårligere vær og grov sjø. Noe som ville gjort søkene farlige.

Høifødt og regissør Paul Magnus Lundø understreker sterkt hvor takknemmelige de er for all hjelp både privatpersoner, Sokndal kommune og andre har vist dem i denne situasjonen.

Stor produsent For regissør Paul Magnus Lundø ble nyheten og vissheten om at Mats og Daniel nå er borte, ekstra hardt å takle. Han forteller til pressen at uten Daniel ville spillefilmen aldri bli noe av. Derfor sier han at prosjektet Skumringslandet skal sluttføres.

- Å ikke fortsette vil være mot Daniels ønske. Uten ham ville ingen av oss vært her. Daniel er den eneste som kunne gjort dette. Han trodde på prosjektet fra dag én. Jeg har aldri opplevd maken, forteller Paul Magnus Lundø.

STOPPET LETINGEN: Politiet på stedet der to filmarbeiderne Mats Bjarg og Daniel Heriksbø blei tatt av sjøen og drukna. Dn grove sjøen har stoppet videre letearbeid. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
STOPPET LETINGEN: Politiet på stedet der to filmarbeiderne Mats Bjarg og Daniel Heriksbø blei tatt av sjøen og drukna. Dn grove sjøen har stoppet videre letearbeid. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Regissøren var i klipperommet da nyheten om at tre menn var tatt av store bølger på Stapnes ble kjent. Fra første sekund fikk han følelsen av at dette gjaldt de gode vennene hans i filmteamet. Lundø kaste seg derfor i bilen og kjøre rett ut til ulykkesplassen. Der ble hans bange anelser bekreftet.

Foruten å ha mistet to gode venner, hevder Lundø at savnet av Daniel vil bli merkbart utenfor kretsen av venner og kolleger.

- Daniel ville utvilsomt ha blitt en av de største produsentene i Norge, sier Paul Magnus Lundø.

OVER TÅRNET: Fra leteaksjon etter to omkomne i sjøen på Stapnes på mandag. Sjøen stod over det høye sjømerket i bakgrunnen under stormen på søndag. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
OVER TÅRNET: Fra leteaksjon etter to omkomne i sjøen på Stapnes på mandag. Sjøen stod over det høye sjømerket i bakgrunnen under stormen på søndag. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer