FORTALTE SIN HISTORIE: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen representerer 27-åringen som vitnet mot sin mor i Nedre Romerike tingrett i går. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORTALTE SIN HISTORIE: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen representerer 27-åringen som vitnet mot sin mor i Nedre Romerike tingrett i går. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Jeg prøvde å komme meg unna, men klarte ikke

Hadde hun blitt trodd tidligere, kunne kanskje hennes småsøsken sluppet å bli utsatt for grove seksuelle overgrep, hevder Alvdal-datteren (27).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): Det begynte med en ørefik. Etterhvert ble det grovere vold, flere ganger i uka. Så begynte de første seksuelle overgrepene, både fra moren og stefaren.

Med usikker stemme fortalte 27-åringen i Nedre Romerike tingrett i går om en barndom preget av frykt, usikkerhet og frustrasjon over å aldri bli trodd. I dag skal Harald Stabell og Steffen Brandstad, som forsvarer henholdsvis stefaren og moren, spørre ut den fornærmede.

Hadde hun blitt trodd kunne kanskje den mye omtalte Alvdal-saken fra 2011, hvor moren ble dømt for grove seksuelle overgrep mot sine to yngste barn, vært unngått mener hun.

- Det var veldig spesielt når Alvdal-saken pågikk. Det er jo mamma, vår mamma det er snakk om. Og jeg hadde lenge vært bekymret for X (navnet på lillesøster) og X (navnet på lillebror), sa 27-åringen i retten.

- Jeg tror ting hadde vært annerledes hvis de hadde lyttet til alt jeg hadde å si da jeg var mindre.

For ifølge tiltalen forgrep moren seg også på sin eldste datter, flere år før overgrepene hun nå sitter fengslet for startet.

Prøvde å fortelle På skolen fortalte jenta det barnevernsdokumentene kaller «de utroligste historier» om vold og at hun bare fikk dusje en gang i uka. Det var først da hun kom i et fosterhjem hvor hun følte seg trygg at hun fortalte om de seksuelle overgrepene.

- Det er et trist faktum at barnevernet i Alvdal ville snakke med henne, men ikke fikk lov. Og at hun ble akuttplassert i et annet hjem, vekk fra det eneste stedet hun følte seg trygg. Det er virkelig sørgelig at hjelpapparatet har kommet så til kort, sier bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen.

I retten fortalte 27-åringen at hun ikke kan huske å ha fått kos eller en klem av moren i løpet av de årene de bodde på Gjerdrum. Samtidig ble overgrepene fra stefaren stadig mer voldelige.

- Jeg prøvde å komme meg unna, men det klarte jeg ikke. Han la armen sin foran ansiktet mitt, så jeg klarte ikke å rope. Jeg var fryktelig redd, jeg visste ikke hva som skjedde. Jeg tenkte at dette ikke kan være normalt. 

Spurte om overgrep Den tiltalte moren så ikke ut til å foretrekke en mine under datterens forklaring, eller da aktor spilte av et opptak av en telefonsamtale hvor hun og datteren snakker om sex.

Moren skal ifølge datteren også ha ringt henne og spurt om hun noengang hadde utsatt henne for seksuelle overgrep. Datteren ble overrasket over spørsmålet, og ville vite hvorfor hun spurte.

- Fordi jeg ikke husker. Det er derfor jeg spør deg, skal moren ha svart.

Steffen Brandstad, som forsvarer moren i saken, understreker at overgrepene hun er dømt for skjedde i en annen tidsperiode enn de hun nå er tiltalt for.

- Min klient frykter den forrige dommen kan bli et tungt bevis i denne saken, sier Brandstad.

Harald Stabell, som forsvarer den tiltalte stefaren, sier at det ikke var noen overraskende i kvinnens forklaring.

- Han reagerer på alt, og hevder han ikke har gjort noe av det han beskyldes for.

Det er satt av tre uker til saken i Nedre Romerike tingrett i Lillestrøm.

TELEFONSAMTALE: Aktor Svein Holden spilte i går av et opptak av en telefonsamtale hvor den tiltalte moren og datteren snakker om sex. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TELEFONSAMTALE: Aktor Svein Holden spilte i går av et opptak av en telefonsamtale hvor den tiltalte moren og datteren snakker om sex. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer