I RETTEN: Kim Andreas Kristiansen risikerer 21 års fengsel etter å ha innrømmet å stå bak drapet på sin egen stefar. I dag møter han i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Her med en av sine forsvarere, Geir Lippestad, under sakens første fengslingsmøte. oto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Kim Andreas Kristiansen risikerer 21 års fengsel etter å ha innrømmet å stå bak drapet på sin egen stefar. I dag møter han i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Her med en av sine forsvarere, Geir Lippestad, under sakens første fengslingsmøte. oto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Jeg prøvde å roe meg ned. Si «jeg må ikke finne på noe». Men så hentet jeg kjøkkenkniven

Kim Andreas Kristiansen forklarer seg i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØR-GUDBRANDSDAL TINGRETT (Dagbladet): - Jeg vil begynne med å beklage til alle, overfor familien min og kameraten min, sier Kristiansen idet han starter sin forklaring i Sør-Gudbrandsdal tingrett. 

- Det er ingen unskyldning for hva jeg har gjort, men jeg vil gå inn på ytre og indre faktorer rundt det som spilte inn den dagen, sier han.

- Måtte hjelpe ham med alt 14. august i fjor fant politiet på Lillehammer likdeler brent på et bål et steinkast unna en tursti nær Hafjell. Etter noen dager ble den drepte identifisert som den 58 år gamle trebarnsfaren Bjarte Hansen. Han stesønn, Kristiansen, ble deretter etterlyst internasjonalt.

Kristiansen sier han i dagene rundt drapet var under sterkt press på å prestere på jobben. Han sier boforholdet mellom ham og stefaren samtidig var blitt vanskelig. 

- Oppførselen hans var en påkjenning, sier han. 

De to hadde bodd sammen i sommermånedene, etter at avdøde Bjarte Hansen (58) hadde kommet hjem fra et lengre opphold i utlandet. Forholdet de to imellom ble krevende, forklarer Kristiansen for retten. 

- Jeg måtte hjelpe ham med alt, sier han og forklarer at stefaren var blitt pleietrengende. 

- Jeg eksploderer 24-åringen sier han konfronterte Hansen med den vanskelige situasjonen. Han hadde oppsøkt terapi for å få hjelp til å takle stefaren, og hadde lenge tenkt på å snakke med ham om det han opplevde som vanskelig, forklarer han. 

Til slutt fikk han nok. 

- Jeg eksploderer, og tømmer meg for aggresjon verbalt og i oppførsel, sier han.  

I RETTEN: Aktor og statsadvokat Iris Storås snakker med advokat Odd Ivar Grøn som forsvarer Kim Andreas Kristiansen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I RETTEN: Aktor og statsadvokat Iris Storås snakker med advokat Odd Ivar Grøn som forsvarer Kim Andreas Kristiansen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg ble så sint akkurat der og da. Jeg prøvde å roe meg ned. Si «jeg må ikke finne på noe». Prøvde å trykke på den mentale nødknappen, som jeg har brukt i en årrekke og som alltid har fungert, sier han. 

- Men den dagen funket ikke den. Jeg klarte rett og slett ikke holde tilbake lenger. Så jeg gikk og hentet kjøkkenkniven og utførte de grusomme handlingene som har ført meg hit i dag, sier han. 

- Ville bare ødelegge De to hadde drukket sammen, delt en flaske sprit. Han sier ting på det tidspunktet var blitt blurry. Han sier Hansen forsøkte å stoppe ham, men at han døde raskt. 
 
På spørsmål fra aktor om hvorfor Kristiansen valgte å partere stefaren sin etter at han var død, svarer han at han «bare ønsket å ødelegge». Han sukker litt innimellom, men forklarer seg tydelig om det som skjedde. 
- Jeg vet faktisk ikke. Jeg har sett for meg at han kunne overleve hva som helst. Han har vært gjennom så mange ulykker og sånt. Det er vanskelig å sette seg inn i hva man tenker, man bare handler. Det er bare overlatt til følelsene dine.

Hvordan var sinnstremningen din?

- Jeg tenkte bare å ødelegge. Jeg var sint, det var en urasjonell agresson. Når et menneske har gjort så mye vondt mot deg, og du likevel har åpnet opp hjem og hjerte... Jeg ødela det som ødela meg, sier han. 

Innimellom får han beskjed om å ikke snakke så fort.

- Det er en uvane jeg har, sier han.  
Politiet kom: - Jeg spilte uskyldig Dagen etter våknet den nå 24 år gamle mannen opp i en ryddet og vasket leilighet. Han dro på jobb.

Kristiansen sier han ikke vil fortelle om selve parteringen han har erkjent. Han forklarer i stedet hvordan han forsøkte å ta seg inn til leiligheten etter å ha fraktet vekk liket - men så at politiet er på stedet. Han sier han løp ned en skråning og la seg der. 

Han sier han etterhvert kom seg inn i leilgheten igjen. Han la seg i senga, og etter hvert sto politiet utenfor med lommelykt. 

- Jeg kikket ut av vinduet og spurte hva det gjalt. De sa de trodde det var innbrudd i området, men jeg skjønte at det er meg de sikter til. Jeg spilte uskyldig, og så reiste de. Jeg skjønte at det bare er snakk om tid, sier han.

- Jeg pakket med meg alt jeg kommer over, var ikke sikker på hvor jeg skulle, men skjønte jeg måtte vekk. Jeg tok bankkortet til Bjarte og mitt eget, og tok bussen, sier han. 

Røyka hasj, så seg selv i avisa Etter drapet i fjor var Kristiansen på rømmen i elleve dager, og før han meldte seg på en politistasjon i Rotterdam i Nederland. Fra leiligheten i Øyer dro han til Gardermoen. Der kjøpte han flybilletten. 

BODDE HER: Far og stesønn bodde sammen i perioder her, i Kristiansens leilighet i Øyer i Oppland. De bodde i leiligheten i underetasjen, der Kripos' krimteknikere jobbet i flere dager etter at den drepte trebarnsfaren var identifisert.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BODDE HER: Far og stesønn bodde sammen i perioder her, i Kristiansens leilighet i Øyer i Oppland. De bodde i leiligheten i underetasjen, der Kripos' krimteknikere jobbet i flere dager etter at den drepte trebarnsfaren var identifisert. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Da Kristiansen entret retten ti på ni i morges, svarte han kort «ja» på om han erkjente straffskyld

Kristiansen forklarer videre hvordan han ankom Nederland, og sier han straks sjekket VG og så at han var etterlyst.

Han sier han sjekket inn på et hotell, møtte noen mennesker og røyka hasj med en fyr han sier sa skulle skaffe ham en jobb. 

Kristiansen sier han etter noen dager med den nye kameraten havnet i klinsj. De skilte sine veier. 

- Jeg hørte om (den da medsiktede kameraten) hjemme og syntes ikke situasjonen var noe hyggelig. Så jeg valgte å melde meg, sier han. 

På spørsmål om hvorfor han ringte en kamerat, svarer han at han trengte hjelp. 

- Jeg kontaktet ham for å fjerne det som lå i leligheten. For å få hjelp. På et eller annen tidspunkt dukket det opp en rasjonell tanke, og da ringe jeg ham.

- Jeg trengte hjelp til å fjerne likrester. Jeg ba ham komme, men ga ingen mer informasjon enn det. Han lurte på hvorfor, og jeg sa at det skulle han ikke bry seg om. 

«Det er bare kjøtt» Kristiansen gikk bakerst, og truet kameraten inn i huset. Mens kameraten ifølge tiltalte «svimet rundt og forsøkte å få oversikt over hva han så», begynte Kristiansens kommandering.

Han ba ham finne fram flere laken og ducktape, og hjelpe ham. Mens kameraten var i leiligheten, skar Kristiansen av sin drepte stefars bein.

På dette tidspunktet var stefaren allerede utsatt for massiv liksjending.

- Men nei, ba ikke ham om å bistå med det. Han har ikke rørt Bjarte. Jeg har blitt forklart i ettertid at jeg sa til han at det bare var å slappe av. At det bare er kjøtt. At alt går bra, «bare du gjør som jeg sier», sier han. 

De to kjørte den omlag sju kilometer lange veien til plassen der den drepte 58-åringen seinere ble funnet. Der forsøkte tiltalte å grave en grop, men «skjønte at det ikke kom til å gå». Han helte over tennveske. 

- Jeg ville helst stå der og se på at det tar ordentlig fyr, men det vil ikke (kameraten). Han vil bare komme seg vekk. Så vi kjørte.

På vei ned, stoppet de ved elven der politiet noen dager seinere utførte et søk etter det de omtalte som «en gjenstand, ikke en person».

Det var spaden Kristiansen brukte til å grave bålgropa.  
 
I dagene etter slet han med å få sove.

- Jeg skjønner at det som skjedde om natta, kommer til å få konsekvenser for meg. Det var det jeg tenkte på, sier Kristiansen. 
Vurdert tilregnelig Kameraten hans ble seinere siktet for medvirkning til drap, og deretter for falsk forklaring. Siktelsen har siden frafalt, og kameraten skal nå bare vitne i saken. 

Siden Kristiansen har erkjent straffskyld, er det ifølge hans advokat, Odd Ivar Grøn, straffeutmålingen som står i hovedfokus. Han er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending, med en nedre strafferamme på åtte år.

Han risikerer 21 års fengsel. Han er også tiltalt for truslene mot kameraten. 

VURDERT HAM TILREGNELIG: Rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Helge Haugerud sitter rett overfor Kristiansen mens han forklarer seg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VURDERT HAM TILREGNELIG: Rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Helge Haugerud sitter rett overfor Kristiansen mens han forklarer seg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Kristiansen er erklært strafferettslig tilregnelig av rettspsykiaterne Terje Tørrisen og Helge Haugerud. De er tilstede i retten, og sitter overfor Kristiansen mens han forklarer seg.

LES OGSÅ: Derfor hadde politiet bilder av ustraffede Kim Andreas.