Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg prøvde i hvert fall, det gjorde ikke de

Bill Clinton skjeller ut Bush-administrasjonen for ikke å ha gjort noe for å få tak i Osama bin Laden før 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et intervju med den tidligere presidenten på Fox News som blir sendt i morgen kommer trolig til å vekke oppsikt i USA.

I en sjelden tirade mot Bush-administrasjonen og republikanerne gyver Clinton løs på det kanskje såreste punktet i «Krigen mot terror»: At Osama bin Laden og al-Qaida var en velkjent trussel for etterretningstjenestene lenge før 11. september.

- De latterliggjorde jakten

Clinton legger vekt på at det gikk åtte måneder fra Bush tiltrådte som president til terrorangrepene i 2001.

- Gjorde du nok for å fange bin Laden?, spør Fox-reporteren.

- Jeg prøvde i hvert fall. Det er forskjellen på meg og enkelte andre, inkludert alle på høyrefløyen som angriper meg nå. De latterliggjorde meg for å forsøke. De hadde åtte måneder på seg til å forsøke, de gjorde det ikke - jeg prøvde, og mislyktes, sier en uvanlig aggressiv Clinton i intervjuet.

Han mener ifølge Fox News at personene som beskylder ham for å ha gjort for lite for å finne bin Laden, er de samme som før 11. september mente han brukte for mye ressurser på terrorlederen. Se «teaseren» til intervjuet her:

Skrinla Afghanistan-angrep

SINNA: Bill Clinton er lei av beskyldningene om at han kunne gjort mer for å knuse al-Qaida i sin presidentperiode, og påpeker at Bush hadde åtte måneder i sjefsstolen før det smalt. Faksimile: FOX NEWS/YOUTUBE
SINNA: Bill Clinton er lei av beskyldningene om at han kunne gjort mer for å knuse al-Qaida i sin presidentperiode, og påpeker at Bush hadde åtte måneder i sjefsstolen før det smalt. Faksimile: FOX NEWS/YOUTUBE Vis mer

- Jeg ga CIA myndighet til å samle grupper som kunne drepe ham, understreker Clinton, som ifølge Reuters utbroderer planene hans administrasjon la etter angrepet på marinefartøyet USS Cole i 2000.

- Hvis du vil kritisere meg for en ting, kan du kritisere meg for dette: Etter Cole hadde vi militære planer om å gå inn i Afghanistan, styrte Taliban-regimet og iverksette et angrepssøk med full styrke mot bin Laden. Men vi trengte baserettigheter i Uzbekistan - noe vi først fikk etter 9/11, sier ekspresidenten, og fortsetter:

- Den gang betydde det at jeg måtte ha sendt noen hundre soldater fra spesialstyrkene i helikoptre, med etterfylling av drivstoff om natta, forteller Clinton, som åpenbart mente det var for risikabelt.

Tidligere denne måneden ble Clinton beskyldt av en vert i et tv-program for å ha vært for distrahert av Lewinsky-skandalen til å konfrontere trusselen fra militante islamister. Det har han avfeid som «udiskutabelt feil».

Død?

Mens debatten om hvem som kunne avverget terrorangrepene i New York og Washington D.C., fortsetter ryktene om hvor mannen som på papiret er verdens mest ettersøkte mann egentlig befinner seg.

Så sent som i dag trykket den franske avisa L\'Est Republicain en sak om at saudiarabisk etterretning angivelig tror bin Laden er død, etter å ha fått tyfoidfeber i Pakistan. Internasjonale medier vil trolig ettergå påstandene i løpet av dagen, og da kommer også Dagbladet.no med mer.

image: - Jeg prøvde i hvert fall, det gjorde ikke de
<B>I PAKISTAN?</B> Så sent som i dag svirrer ryktene om at Osama bin Laden er død. Det er ikke første gang.