- Jeg prøver å trøste foreldrene mine med at de ikke kunne vite hva som foregikk

- Nå prøver jeg å ikke tenke så mye mer på ham, sier 17-åringen om Rune Øygard til Dagbladet.

FÅR STØTTE: Den 17-årige jenta får støtte fra familien og kjæresten. Her er de to i Lillehammer under tingrettssaken mot Øygard. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
FÅR STØTTE: Den 17-årige jenta får støtte fra familien og kjæresten. Her er de to i Lillehammer under tingrettssaken mot Øygard. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 17-åringen som er offeret i Øygard-saken, var i dag selv til stede sammen med foreldrene sine da Jon Gangdals bok «Ikke si det til noen» ble presentert i dag.

Der forteller hun med egne ord i detalj om forholdet til Vågå-ordføreren, maktmisbruket, overgrepsregimet og hvordan hun oppfattet omverdenens reaksjoner på overgrepsanmeldelsen og rettssakene som fulgte.

- Det er godt for meg å sette et endelig punktum, sier jenta til Dagbladet.

Var usikker Den nå 17 år gamle skoleeleven forteller at hun lenge var usikker på om hun skulle bidra til ei bok, men at hun er fornøyd med å legge fram sin versjon fra A til Å.

- Jeg var ganske i tvil. Men samtidig hadde jeg selv tenkt på å skrive ned alt for å bli ferdig med det. Det er ikke lett å gå inn på de intime tingene, men det var viktig å få fram hele historien, helheten i alt som har skjedd, sier jenta til Dagbladet.

«De som fremdeles tror at jeg lyver, har jeg sluttet å bry meg om. Jeg prøver i alle fall. Men innerst inne er det ikke så lett», forteller hun i boka. Jenta har oppfattet det som at en del ennå ikke kan eller vil tro at en ordfører med 70 prosent av velgerne bak seg og en ordførerbror i nabobygda kan ha gjort det han er dømt for.

- Jeg husker veldig godt at da jeg for første gang fortalte foreldrene mine om hva som hadde skjedd, da trodde jeg på en måte det var ferdig, at folk kom til å tro på meg, og at de kom til å bli sinte på Rune. Men det helt motsatte skjedde jo når det gjaldt en del folk, og det var veldig skremmende. Men nå kan de lese alt om det som har skjedd i boka, sier 17-åringen til Dagbladet.

Skal sone Den endelige dommen mot Rune Øygard kom i Høyesterett 26. september i år - over to år etter jentas anmeldelse. Snart må overgriperen sone straffen på to år og tre måneders ubetinget fengsel.

- Hva tenker du om at han nå skal i fengsel?

- Det er litt både - og. Tross alt er dette en person jeg har kjent i flere år, og som jeg hadde både gode og dårlige opplevelser med, sier 17-åringen.

Hun har ikke lyst til å kommentere eksordførerens nye utfall mot henne selv etter den rettskraftige dommen.

- Nå vil jeg tenke minst mulig på ham. Jeg prøver å legge det bak meg, men det er ting som aldri vil bli glemt. Det er hele tida ting som vekker det til live igjen, sier jenta til Dagbladet.

Støtte fra familien Hun forteller at hennes kjæreste, mor, far, stefar, og søsken gradvis klarer å la overgrepssaken bli en mindre del av hverdagen.

- Men det er ennå vanskelig for alle, kanskje mest for foreldrene mine. Jeg prøver å trøste dem med at det ikke er deres skyld, på noen måte. De kunne ikke vite hva som foregikk, det tror jeg nesten ingen kunne ha forstått, sier 17-åringen.

Hun går tredje klasse på vidergående, er russ til våren og har ennå lyst til å studere jus. Målet er i dag å bli bistandsadvokat, etter å ha opplevd det hun beskriver som en uvurderlig støtte fra Nina Braathen Hjortdal.

DØMT: Eksordfører Rune Øygard er dømt til to år og tre måneders fengsel for overgrepene mot jenta. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
DØMT: Eksordfører Rune Øygard er dømt til to år og tre måneders fengsel for overgrepene mot jenta. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer

- Men har du ikke fått nok av strafferett og rettssaler etter disse to åra?

- Jo, for så vidt. Men når du vet hvordan det er, har du lyst til å hjelpe andre på samme måte, sier 17-åringen til Dagbladet.

I OSLO: Den 17-årige jenta, hennes kjæreste og foreldre deltok under lanseringen av Jon Gangdals bok i Gyldendals lokaler. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
I OSLO: Den 17-årige jenta, hennes kjæreste og foreldre deltok under lanseringen av Jon Gangdals bok i Gyldendals lokaler. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer