BLE DEKKET AV SNØ: Kristin (5) rakk ikke å komme seg i sikkerhet da skredvinden kom mot henne. MMS: Oddny Furset Heimtun
BLE DEKKET AV SNØ: Kristin (5) rakk ikke å komme seg i sikkerhet da skredvinden kom mot henne. MMS: Oddny Furset HeimtunVis mer

- Jeg pustet inn, men døde ikke

Kristin (5) satt på sklien i barnehagen da raset dundret ned fjellsiden og fanget henne inn i en virvelvind av snø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) En stor snøfonn raste ned fjellet Hoåsnebba i Sunndal og var nær ved å treffe Grøa barnehage onsdag ettermiddag.

15 barn lekte utenfor barnehagen da raset gikk rundt klokken 14.30. De fleste ble reddet inn før skredvinden blåste innover dem, men det rakk ikke Kristin (5). Hun satt på toppen av en sklie da de andre barna løp innendørs.

Vanskelig å pusteSelv om hun skyndtet seg ned sklien, ble hun dekket av snø fra skredvinden. Til ansatte i barnehagen sa hun etterpå at det var vanskelig å puste.

- Jeg pustet inn, men jeg døde ikke, sa Kristin (5) til sin mor da hun kom hjem og ble spurt om hendelsen.

- Ble reddKristins mor, Oddny Furset Heimtun, bor bare en kilometer fra barnehagen. Hun ble vitne til at raset gikk og ble bekymret for fem-åringen i barnehagen.

- Jeg ble redd og tenkte på Kristin med det samme jeg så raset. Det så ut som at det skulle gå forferdelig mye verre, sier Furset Heimtun til Dagbladet.

Slo seg i håndenEn barnehageassistent var der sammen med Kristin da den voldsomme vinden kom. Kristin ble forsøkt skjult bak den voksne, men fikk seg nok likevel et støkk.

- Det går bra med henne nå, men hun vil foreløpig ikke snakke så mye om det som skjedde. Hun har klaget over å ha vondt i en hånd som hun slo da hun skulle skynde seg ned sklien for å komme inn og i sikkerhet, forteller Furset Heimtun.

- Store is- og snøklumper raste mot oss, men stoppet heldigvis på andre siden av veien for barnehagen. Det kom et veldig snøgufs og de som var ute ble helt dekket av snø, forteller Monika Myrle, pedagogisk leder i barnehagen.

Oppdaget raset tilfeldigTilfeldigvis så en av barnehageassistentene opp mot fjellet og oppdaget raset som var på vei.

- Derfor rakk vi å få de fleste barna innendørs før snøgufset tok oss, forteller Myrle.

Ingen av barna skal ha blitt veldig redd av hendelsen selv om barnehagens vinduer ble dekket av snø.

Nye fonner kan løsne Grøa barnehage skal ligge rundt en kilometer fra nedfallsområdet for raset. Geologer fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Norges Geotekniske Institutt (NGI) har allerede befart området og har kommet fram til at barnehagen ikke er utsatt for rasfare. Men nye fonner kan løsne fra Hoåsnebba.

Derfor må alle barn og voksne holde seg innendørs i morgen, forteller rådmann i Sunndal kommune, Per Ove Dahl.

- En skredvind fra skredet kan være farlig for mennesker. I Sunndal har skredvind tidligere i år veltet en buss. Men i tilfellet med barnehagen var det ikke fare for menneskeliv, sier Dahl.

Fra rundt en kilometers avstand vil skredvinden bare være ubehagelig og det blir vanskelig å puste om man blir truffet, opplyser Dahl.

Rasfaren nedjustertNå er skredfaren i kommunen nedjustert fra nivå 4 som den har vært de siste ukene, til nivå 2 til 3 som den er nå.

- Dersom det blir mye nedbør og vind, må vi ta nye vurderinger angående skredfaren, sier Dahl.

HER GÅR RASET: Kristins mor, Oddny Furset Heimtun, bor rundt to kilometer unna fjellsiden der raset gikk. Hun tok dette bildet i det snømassene løsnet fra fjellet. MMS-FOTO FRA DAGBLA-LESER: Oddny Furset Heimtun
HER GÅR RASET: Kristins mor, Oddny Furset Heimtun, bor rundt to kilometer unna fjellsiden der raset gikk. Hun tok dette bildet i det snømassene løsnet fra fjellet. MMS-FOTO FRA DAGBLA-LESER: Oddny Furset Heimtun Vis mer